måndag, mars 01, 2010

Bloggstafett i bokreatider

Den bröt ut i förra veckan, bokrean som en gång var en stor händelse men som numer bara är ett tillfälle i raden att utnyttja lite extrapriser i detaljhandeln. Flera stora bokhandlar har insett detta och valt en annan väg: NK:s bokavdelning hade i helgen halva priset på ALLA böcker, nya gamla, fack- och skönlitteratur inklusive barnböcker. Inga särskilda reaupplagor, bara rabatt i kassan – och femtio procent är faktiskt en skillnad som märks! Plötsligt får man en pocket på engelska för en femtilapp, en nyutkommen roman för en dryg hundring …

Så trots att jag naturligtvis inte borde köpa fler böcker hamnade jag ändå där. En enda bok visste jag att jag ville köpa, Zafóns andra, men just den var slut. Och likväl gick jag ut på Fina Gatan med inte mindre än åtta volymer i en kasse! Obotlig bokköpare, det är vad jag är.

Samtidigt cirkulerar en bloggstafett som handlar om vad man läser, hur man läser och hur man tänker kring böcker. Jag nappade – kanske gör du det också? Här kommer den!

Som läsare är jag: Snabb och benägen att lägga bort boken om den inte ”biter”. Dessutom har jag med åren blivit periodare – har numera perioder när jag inte läser alls, tyvärr.

Senast lästa bok: ”Drottningen vänder blad”, en tunn liten sak av Alan Bennett. Mycket originell! Om hur engelska drottningen börjar läsa och blir en ny människa …

Senast påbörjade bok: Antologin ”Får man vara lite tilltalande i det här samhället?” med texter av Marianne Höök. Men den får man ta lite bit för bit.

Senast köpta bok/böcker: Här är mina reainköp, en salig blandning:
”I den innersta kretsen” av Viveka Sten, ”Den stygga flickans rackartyg” av Mario Vargas Llosa, Maria Küchens ”Gamarna”, ”Lyckan är en sällsam fågel” av Anna Gavalda, ”The Tattooed Girl” av Joyce Carol Oates, ”Midnight Fugue” av Reginald Hill, ”Slumdog Millionaire” av Vikas Swarup och sist men inte minst ”The Widows of Eastwick” av John Updike (hans serie om Rabbit Angstrom är en av mina stora läsupplevelser).

Favoritdeckarförfattare: Det varierar. Gillar Åsa Larsson, Karin Alvtegen, Ed McBain för att nämna några.

Jag läser allt av: väldigt få författare. Annat var det när jag fortfarande gick i skolan och gjorde mig ärende till biblioteket stup i kvarten. Då tog jag en bok på måfå, och om jag gillade den (vilket jag ofta och okritiskt gjorde) gick jag snabbt tillbaka och lånade samtliga titlar av samma upphovsmänniska.

Jag läser helst inte (genre/författare): Väljer snabbt bort fantasy och skräck och har tröttnat på chick litt.

Vid hyllan för fackböcker letar jag: Pliktskyldigast och fort. För att snabbt komma fram till skönlitteraturen.

Förutom svenska läser jag gärna: Lika gärna och mycket på engelska, om det är originalspråket.

Högst upp i min att-läsa-hög just nu ligger: ”The Gravediggers Daughter” av min ständiga Nobel-kandidat Joyce Carol Oates, i hård konkurrens med ”Den vita tigern” av Aravind Adiga (har vunnit Booker-priset, det brukar vara ett gott tecken). Båda har skam till sägandes legat där rätt länge. Trängs också med tidskriften Filter – varje nummer är som en pocketbok, fast med artiklar.

Högst upp på min bok-önskelista just nu står: ”Tre sekunder” av Anders Roslund och Börge Hellström. Kommer som pocket nu i mars. Då blir det ett inköp!

När jag går på antikvariat letar jag alltid: Nja … går ganska sällan på antikvariat, men har trots allt fyndat en väldigt fin bok om Selma Lagerlöf på Stadsmissionen! Och när barnen slukade böcker som mest var Bokmagasinets barnantikvariat på Hornsgatan en ständig källa till fynd!

Om du plockar upp stafettpinnen kan du väl berätta det i en kommentar här så man kan komma och kolla!

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

 1. Grattis till spännande bokfynd, här hittade också några nya böcker hem till oss :)

  SvaraRadera
 2. Dottern5:39 em

  Dumt att du köpte Slumdog Millionaire, den står i min bokhylla! Köpte den för nåt presentkort nångång. Dock på svenska tror jag.

  puss

  SvaraRadera
 3. Aj då. Där ser man: jag borde inte köpa fler böcker, har ju t o m noll koll på vad som finns här hemma ...

  SvaraRadera