torsdag, mars 04, 2010

Våren är här!

Den är här nu.
Våren.
Jo, det måste vara sant, jag har det från säker källa: SMHI har förklarat att våren har kommit, åtminstone till Skåne.

Vad spelar det då för roll att jag, utan allra minsta meteorologexamen, sitter här och tittar på snön som yr i snål vind, på drivorna som ständigt blir högre, på isfläckarna som varje dag hotar att skicka mig till akuten, på termometern som än en gång visar på minus åtta? För att inte tala om de tusentals personer som fått en oväntat lång vistelse på de Finlandsfärjor som sitter fast långt från land, eftersom isläget i Bottenviken är sådant att fartygen inte tar sig fram.

Men det är alltså vår nu. En hel vecka har man haft en dygnsmedeltemperatur över nollan på tre skånska orter. I Sverige räknas våren nämligen som den del av året då dygnsmedeltemperaturen stiger från 0 till 10 plusgrader. Våren anses då vara i tre månader vid Skånekusten, men bara hälften så länge i Tornedalen – det är det där med det avlånga landet.

Vi som inte bor i Skåne lär få vänta ett bra tag till, att döma av hur det ser ut där ute. Lite tröst kan det möjligen vara att man nu förutspår några plusgrader någon gång i nästa vecka. Om det blir tillräckligt mycket mildare för att passera den där definitionsgränsen för vår återstår att se.
Man kan ju alltid hoppas.
Samt möjligen allvarligt överväga ett inköp av gummistövlar, med tanke på den vårflod som förr eller senare kommer att flyta fram på våra gator och trottoarer …

Copyright Klimakteriehäxan

PS Blev du lite avundsjuk för att jag trots allt redan sett vitsippor? Det är 2009 års upplaga. Förstås. Men vi hoppas och tror på en ny årgång. Snart. Eller hur? Fast vinterblommorna här nedanför, i nedisad stål, de är äkta ... och plåtade nyligen ...

3 kommentarer:

 1. jag firar födelsedag i april
  och inga vitsippor blommar före det..

  Mars får man köpa kvistar, körsbär, forsythia..

  SvaraRadera
 2. Precis. Nu har jag handlat körsbärskvistar!

  SvaraRadera
 3. Det känns faktiskt inte som vår här i Skåne heller....

  SvaraRadera