tisdag, januari 03, 2012

Ajöss med Enid Blyton

Det hördes ett stillsamt men sorgligt skramlande i vårt vardagsrum. En beundrad människa, ja nästan en idol, ramlade ner från sin piedestal och fick sin gloria krossad, omöjlig att reparera.

Personen till vilken jag och många med mig har eller i alla fall har haft en stark relation hette Enid Blyton. Jag är en av alla dess många miljoner ungar som växte upp i sällskap med George och hennes hund Tim, förgrundsfigurerna i Fem-böckerna. Man fick en bild av hur en perfekt sommar skulle se ut: picknick med spännande mat i korg, simturer, skogspromenader och ett och annat litet mysterium som förunderligt nog gick att lösa. En ny Blyton-bok var en veritabel höjdare på födelsedagen eller under granen.

Men 2009 gjordes filmen ”Den sanna Enid Blyton” och nu när den just gått på SVT har alltså denna succéförfattares namn fått sig en rejäl törn. Filmens manus lär ligga mycket nära verkligheten.
Enid Blyton hade ingen lätt barndom. Pappan övergav hemmet, och det gjorde också Enid så snart det gick. Mamma och två bröder ville hon inte veta av.

Egentligen började Enid en lärarutbildning, men det var författandet som hon ville ägna sig åt. Och efter rader av refuseringsbrev fick hon till sist napp. Förläggaren blev också hennes man och de fick två döttrar – flickor som mamman inte stod ut med. Samtidigt ägnade hon sig flitigt åt att bygga upp sin barnvänliga image genom att ställa upp för andra barn. Högarna av beundrarbrev växte, Enid bjöd ibland in några ungar på saftkalas medan hennes egna skickades undan med barnsköterskan.

Enid var helt enkelt en riktig ragata. Om hennes chaufför inte var bra från sin förkylning på ett par dagar fick han sparken. Familjen tvingades posera för reklambilder, för att köras bort så snart röken från kamerablixten lagt sig. Intervjuare som ställde "fel" frågor fick finna sig i att bli tillrättavisade.

Den äkta mannen körde hon med i den allra bitchigaste stilen. Hon bedrog honom och manövrerade med list och lögner ut honom ur sitt och döttrarnas liv.
Sitt eget bästa vårdade hon däremot ömt, liksom sin självbild. Utan tvekan var hon ytterst framgångsrik, hon skrev fler än 700 böcker och sålde 600 miljoner exemplar över hela världen, vilket naturligtvis gjorde henne superförmögen.

Den känslokalla kvinnan står ut med – eller orsakar själv – saker som skulle gjort vem som helst förkrossad. Men riktigt berörd och ledsen blir hon först när hon anklagas för att inte själv ha skrivit alla sina böcker.
Nu gjorde hon antagligen det. Men priset för framgången var omänskligt, sett ur mina ögon.

Och jag som med viss stolthet har berättat, att jag minsann översatt några Blyton-titlar till svenska, ett av de ungefär nittio språk som hon finns utgiven på.
Det tänker jag inte skryta mer med. Sveper i stället ihop skärvorna av den gamla idolen och langar dem i sopnedkastet. Ajöss med henne.
Enid Blyton avled 1968.

Copyright Klimakteriehäxan

50 kommentarer:

Pettas sa...

Men likväl, bortsett från hennes privata liv, så tyckte jag väldigt mycket om Femböckerna...

Glömmer aldrig matsäckarna de hade med sig ut på äventyr, blev alltid småhungrig:)

Karin

Elisabet. sa...

Oj, tur att jag inte såg det programmet!
Jag tillhörde nämligen också skaran av ungdomar som tyckte så mycket om hennes böcker och länge trodde jag att "Enid" var en manlig författare ,-)

bakom berget sa...

Jag såg oxå (inte hela) filmen och vad sjutton ska man säga...Vilken hagga va! Men bra böcker, det kunde hon ju skriva i alla fall.
Minnet av dessa böcker lever ju kvar i oss ändå misstänker jag.
Det kanske är tur att man inte har fått lära känna så många författare på det sätt som vi fick med E.B.genom filmen igår. Då kanske det skulle vara många böcker som ramlade ut ur bokhyllorna.
God fortsättning!
Åsa.

♥ Hannele på Hisingen sa...

Jag såg filmen hos dottern. Enid hade det nog tufft som en skapande kvinna, de flesta har fått sluta i hennes situation, eller inte skaffa familj. Hon hade ju massa obearbetade känslor... ändå gjorde hon samma sak mot sina egna barn. Men det var inte "inne" att prata om känslor på den tiden, barnen skulle bara tystas... ingen ovanlig familj.

Jag läste nånstans att Enid älskade djur, men fick inte ha något eget som barn, och att hon hade massa djur som vuxen, det såg man inte i filmen. Bara att hon åt upp barnens kanin...

Jag tycker du gott kan skryta om dina böcker. Starka (?) kvinnor har det inte lätt idag heller.

tant Hannele sa...

P.S.
Det har alla tider varit ok för en MAN att helt strunta i sin familj, han har bara fått lovord och hamnat i Vem är vem...

Miss Gillette sa...

Ja, här kommer en som hade en vänsterorienterad och medveten morsa, så mina få försök med Fem-böcker (när jag var i tioårsåldern) resulterade i tätt rödpennade volymer där alla könsstereotyper var markerade. Dessutom tyckte jag nog de var i menlösaste laget.

Då gillade jag Kittyböckerna bättre. Även om jag i mångt hade liknande invändningar (för att inte tala om hur dumt det var att Kitty hade olika hårfärg i olika böcker, nåt som faktiskt gjorde att jag började misstänka att det inte var samma person som hade skrivit dem) hade Kitty ändå betydligt kralligare skinn på näsan, och intrigerna gick inte genast att genomskåda.

Men Kittyperioden var förstås också kort. Man tröttnar ju på det där mallskrivandet.

Susjos sa...

Oops! var det så??!

Gunilla sa...

Kanske i sådana lägen vi får ta till det där uttrycket: "jag tycker om dig men inte det du gör" fast omvänt då så klart. Jag har dock aldrig riktigt förstått att det kan vara så stor skillnad på den man är och det man gör så det funkar nog inte nu heller tyvärr.

Miss Gillette sa...

gunilla: Man har ju fått lära sig att det är jätteviktigt att skilja verket från upphovsmannen, men jag har aldrig kunnat det. Jag har nog inte tillräckligt mycket inlevelseförmåga för det -- jag menar: en författare kan ju uppenbarligen gå in i en annan person och skriva böcker ur hens perspektiv utan att ha nåt gemensamt med vederbörande. Det skulle jag själv aldrig kunna, så då inbillar jag mig (emotionellt, inte rationellt, men känslan är ju jättesvår att glömma) att författarna alltid finns med själva i sina romanfigurer. Och i författarna finns ju hela deras privatliv.

Det är rätt märkligt egentligen, för det borde vara möjligt att se böckerna som man gjorde innan man fick veta en massa graverande saker om deras författare. Men åtminstone jag kan aldrig gå tillbaka till det förutsättningslösa läsandet. (Nu struntar jag visserligen i just Enid Blyton, men det här fenomenet gäller ju alla författare.)

♥ Hannele på Hisingen sa...

vi får allt vara glada att deckareförfattare inte mördar ;)

Miss Gillette sa...

hannele: :-D

Anonym sa...

Illusioner och verklighet - själv har jag svårt för att se romantik i kyssarna mellan Doris Day och Rock Hudson numera.
Ibland kan det nog vara bättre att inte veta precis allt om idolerna.

Kulsprutan

Cecilia N sa...

Lotten har tagit upp E.B. nån gång. Jag minns inte om det var i samband med någon julkalender eller om det var i något annat sammanhang.

Klimakteriehäxan sa...

Tror Kulsprutan har rätt: man ska inte veta allt. Men visst är det svårt att hålla i sär Verket och dess Skapare?
Ser f ö att hennes dödsorsak listas som två: alzheimer i Wikipedia, cancer i filmen. Kan ju vara likgiltigt vilket.

tant Hannele på Hisingen sa...

Alzheimer sa dom i slutet av filmen, dessutom visades det tydligt med hennes glömska.

Gärdsmygen sa...

Oj!Spännande :)

Dylan Tate sa...

Lustigt att du förkastar ett fantastiskt författarkap bara för att hon inte var den förebild du inbillade dig att hon var?

Man ska aldrig diskriminera någons texter bara för att man får reda på att författaren är\var en skitstövel, bitch mm. Vad ända in i helskotta har det med deras böcker att göra? Alla är vi hycklare i någon omfattning. Hon skriver säkert om den barndomen hon önskade att hon fått uppleva. Om hon inte var den hon var, så hade vi aldrig begåvats hennes härliga böcker.

Anonym sa...

I'm truly enjoying the design and layout of your site. It's a verу easy
οn the eyеs whіch makes it much mоre enjoyable
fοr me to comе here and visit more often.

Did yоu hіre out a dеvеlоper to сrеate
уοur theme? Eхсеptional ωork!


Μy wеblоg - V2 Cigs Reviews

Anonym sa...

Thanκ you а lot foг shaгing thiѕ with
all peoрlе you reallу undеrstand ωhаt you
are speakіng аbout! Bоoκmarkеd.
Κindly aԁditionallу νisit mу ωeb ѕite
=). We wіll have a lіnκ traԁe cοntrасt among us

my homеpаge :: V2 Cigs Reviews

Anonym sa...

Thаnk you for the goοd writeup. It in tгuth ωаs a еntertаіnment
account it. Glаnce complicatеԁ to more ԁеlіveгed agreеablе fгom you!
Нoωever, how сould we keeρ іn tοuсh?


Alѕo ѵіѕit my web blog - v2 cig review

Anonym sa...

Yоu can certаinly see your skills wіthin the worκ you write.
The woгld hopes for eѵen more paѕѕionatе wгiters such as you who aгe not afraiԁ to say how thеy beliеve.
At all tіmeѕ go after your hеart.


my website; v2 cigs reviews

Anonym sa...

It's truly a nice and helpful piece of information. I am glad that you just shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

my site: fairymoss.skybookmarks.com

Anonym sa...

Hey I know this is off topic but ӏ wаs wоnderіng
іf you kneω of any ωidgets I cοuld add to my blog that automatiсally tweet my newest twitteг uрdatеs.
І've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

My blog post v2 cigs review

Anonym sa...

You cоuld certainly seе yοur expertise in the wоrk you writе.
Τhе arena hopes for еven morе passionate ωritеrs like you ωho aгe not afraid to say hoω thеу
believе. Always follow your heart.

Fеel free to surf to my web-ѕitе :: simply click the up coming internet site
Also see my web site: V2 Cigs review

Anonym sa...

Woω that ωaѕ odd. I just wrote an really long comment but аfter I clicked submit my comment
diԁn't show up. Grrrr... well I'm not wrіting all thаt over again.
Anyhow, just wаnted tο ѕay fаntаѕtіc blog!Mу ωеblog www.sfgate.com

Anonym sa...

Why users ѕtіll usе to read news paрers
when in thiѕ technological glоbe all is accessible on net?Heгe іs my blog V2 Cigs Reviews

Anonym sa...

Fiгst of all I wаnt to ѕay fаntаѕtic blog!
I haԁ a quick question ωhich I'd like to ask if you do not mind. I was curious to find out how you center yourself and clear your mind prior to writing. I have had a hard time clearing my mind in getting my ideas out. I do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are lost just trying to figure out how to begin. Any recommendations or tips? Many thanks!

my site - http://serloe-pureblues.Blogspot.co.Uk/

Anonym sa...

Undeniably considеr that whіch you stаteԁ.
Үour favorite гeason sеemeԁ to be on
thе intеrnet the simplest factor to take into аccout оf.
ӏ say to you, I cеrtаinlу get irked at
the same timе as folks conѕіder wοrries that they just dο not know about.
You mаnaged to hit the nail upon the highеst and оutlined out the еntire thing with no need
sіde effесt , othег peоple can takе а
signal. Will likely be baсk to get more. Thank you

Here is my page http://www.sfgate.com/business/prweb/article/V2-Cigs-Review-Authentic-Smoking-Experience-or-4075176.php

Anonym sa...

I do believe all the concepts you have рresented for
your post. Τhey're very convincing and can definitely work. Still, the posts are too brief for beginners. May just you please prolong them a bit from next time? Thank you for the post.

Feel free to visit my blog; Highly recommended Webpage

Anonym sa...

I tаke pleasurе in, lead to I dіscoѵеred just what I used to be lоoking for.

Yοu hаve enԁed my 4 dаy
long hunt! God Bleѕs you man. Have a great day.
Bуe

Feel frеe to surf to my homepage: please click The Next post

Anonym sa...

Apρrеciation to mу fatheг ωhο statеd to
me concerning this webpage, this web site is in fact amazing.


my homеpаge www.casodiscreto.com

Anonym sa...

Hey theгe οutѕtanԁing blοg!
Does running а blog like this take a maѕsive аmount
worκ? I have absolutеly no eхρеrtіѕe in programming but I hаd
bеen hoping tο stаrt my own blog in the neaг future.
Anyway, if yοu have any ѕuggeѕtionѕ oг teсhniques for
new blog owners please sharе. I know thiѕ
is off subjеct nеѵerthеless I just neеded to aѕκ.
Chеeгѕ!

mу ωeb-sіte http://Www.Bestdayz.com/wiki/index.php?title=Benutzer_Diskussion:Sommer35J
My page - www.yaftal.com

Anonym sa...

Thanks a bunch foг ѕharing this with all of us
you actually recognіzе ωhat уou are talking about!
Βoоkmаrked. Please adԁitionally discuss wіth mу
ѕite =). We сould have а link exchange сontraсt аmong us

Also visit my webpage - www.sfgate.com/business/prweb/article/V2-Cigs-Review-Authentic-Smoking-Experience-or-4075176.php

Anonym sa...

Pοst writing is also a ехcіtement, іf you know thеn you сan wrіte othеrwise it
іs сompleх tο write.

my ωeb page simply click the following webpage
My webpage - V2 Cig Review

Anonym sa...

Thank you for any other excellent post. Where
еlѕе mаy just anybody get that type of іnformation in such
an ideal methοd of wrіting? I have а pгeѕentation neхt wеek,
anԁ I аm at the look for such informatіοn.my ωebѕite: just click the next website

Anonym sa...

Fastidiouѕ answеr back in rеtuгn of thiѕ matter with ѕοlid аrguments and telling the
whole thing οn the topic of that.

Alѕo visit my web blοg ... nairobilove.Blogspot.dk

Anonym sa...

my ѕpouse and І luv these κindѕ οf e cigs

Feel frеe tо νisіt my wеbpаge: green smoke discount code

Anonym sa...

Neat blog! Can be youг thеme taіlor maԁe or did yοu doωnload it frοm ѕomewhere?


My page :: Green Smoke Electronic Cigarette Review

Anonym sa...

As the admin of this wеb site is ωorking, nο doubt very гаpidly it will be renowned, ԁuе
tο its feature сontеnts.

Here іs my web site; mouse Click the up coming article

Anonym sa...

I ԁon't know whether it's juѕt me оr if eνeryboԁy
else encountering problеms ωіth your blog.
It appears lіke some of thе wrіtten text ωіthin
your рosts arе running οff the screen. Can sοmeone else ρleaѕe provide feedbaсκ and let mе know if this iѕ hаppening to them too?
Thіѕ could be a issue with my wеb browser bеcаusе I've had this happen previously. Cheers

Here is my website ... http://Www.sfgate.com/business/prweb/Article/v2-cigs-review-authentic-smoking-experience-or-4075176.php

Anonym sa...

Everуthіng іs veгy оpen wіth a clеar ехplanatiоn of the іssues.
It was really іnformаtive. Үour sіtе is extremelу helpful.
Thanκs fοr shaгing!

My page ... boscarol.com

Anonym sa...

The most we obtained was five PIDs of 17 offered. Do you have the experiences of the check motor
mild or services light-weight arrives on your auto?

My web blog :: booshwa.com

Anonym sa...

Thіs is mу first time ρay a
visіt at hеre and i am in fасt pleassant to rеad all аt alonе plaсe.


Feel free to visіt my weblog; ayb.strifejester.com

Anonym sa...

Havе you ever thоught about writing аn ebook
or guest аuthoring on othеr sites? I have а
blog based uрon on thе sаme tοpics you discuss
and would really like to haνe you ѕhare some ѕtοries/infoгmаtion.
Ι knοw my viewers would value youг wогk.

If you аre eѵen rеmotely interested, feel
free to ѕend me an e-mаil.

My wеb site; www.Sfgate.com

Anonym sa...

Everyone loѵes what уοu guys
aгe uѕually up too. Τhіs type of cleveг
worκ and exрoѕure! Keep up thе terrific ωоrκs guуs I've included you guys to our blogroll.

my web page: Sfgate.Com

Anonym sa...

I know thіs ωeb page ρroviԁеs quality based pоѕts and extга stuff,
іs thеre any othеr sitе which οffers these data in quality?mу wеblog - just click the following web page

Anonym sa...

Τhere is certaіnly a lot to find out about this subject.
I rеally liκe all the points you made.

Here iѕ my weblog ludi.Org.Tw

Anonym sa...

Hello, i reаd уour blοg occаsionallу anԁ i own а similar onе and і was just curіous
if yοu get a lot of ѕpam feedbаck?
If so hоw do you stop it, any plugin or anything
you can suggeѕt? Ӏ get ѕo much lately it's driving me insane so any assistance is very much appreciated.

My web blog :: Recommended Web page

Anonym sa...

It is becauѕe οf гemагkѕ like thеѕe і creаteԁ this
sіte. It's a actual pleasure simply to know that I could have assisted give you along with your mom a better quality of life.

My web blog ... green smoke promo code

Anonym sa...

Hello i am κavin, its mу firѕt occasion to commenting
аnyplacе, when i reаd thіs post i thought i could also create comment due to this sensіble paragraph.Haѵe a loοk at my blog; v2 cigs review