tisdag, maj 22, 2012

GATAN som tisdagstema

 Det finns en detalj som kan göra stor skillnad på gator. Gatubelysningen. En period av mitt liv plåtade jag nästan maniskt vackra lyktor, njöt av deras ofta arkitektoniska skönhet, fiffiga upphängningsanordningar. Hur mycket ljus de bjöd på intresserade mig mindre, men jag insåg att vi alldeles för ofta går med ögonen i backen. Glömmer att lyfta blicken och missar därmed såväl vackra fasader och spännande fönster som gatlyktor värda namnet.

Till råga på allt har jag fått lära mig, att det rent medicinskt är dumt att inte titta uppåt när man promenerar - lyft blick är bra för balansen, som per automatik försämras med åren.
Så ta dig en titt på lamporna som hänger i gatukorsningen nästa gång du går ut - det kan dels bjuda på något vackert, dels främja hälsan!

Och när tisdagstemat är GATAN kan jag inte låta bli att lägga ut ännu en bild från tulpanfloden längs Ringvägen på Södermalm. Liknande ljuvliga blomstermängder kan beskådas på flera ställen i Stockholm. Åkte förbi Lindhagensgatan (Kungsholmen) i helgen. Mängder av tulpaner prunkar, fast i andra färger. Uppenbarligen har staden satsat en rejäl hacka på blomsterlökar. Undrar hur många det kan vara? Flera hundra tusen, säkert. Tack säger vi!

Fler fotografier på gatumiljöer hittar du den här vägen.

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Bra tips att titta upp. Jag måste säga att jag tittar upp bra mycket mer när jag har kameran med än annars.

  SvaraRadera
 2. Jag är gaaaaaaaalen i gatlyktor! Och väggar. Och tak. och.....ja du förstår jag tittar upp väldigt mycket och det tycker min sambo är bra för han får se sådant som han annars inte skulle se, när jag pekar och babblar på och fotograferar ;-))

  ja tänk vad mycket tulpaner det är sta'n - såååå vackert!

  SvaraRadera
 3. Så vackert med alla tulpaner som blommar, så långt har våren inte kommit än hos oss!

  SvaraRadera
 4. Visst finns det mycket att se om man höjer blicken lite. En del husfasader är verkligen vackra, precis som en del gatlyktor. Att det också är bra för balansen visste jag inte, det tar jag till mig. :-)
  Tulpanerna är verkligen vackra, tycker det är bra att kommunen tänkt till lite. De längs Ringvägen har jag ännu inte sett.
  Tack för din kommentar, jag väljer att känna mig trygg. ;-)
  Ska nog plåta mer tulpaner... de är ju så fina.

  SvaraRadera
 5. Della - kameran är bra till både det ena och det andra!
  Pysselfarmor - kul att vi är två (åtminstone)!
  Marit - du har något att se fram emot!
  Semlan - du får skynda dig, blommorna längs Ringvägen är på fallrepet!
  Och det där med balansen, det ska vi nog tänka på. Dessutom finns det ju så lite att se - och plåta - på trottoarer, golv och gångvägar ...

  SvaraRadera
 6. Fint, även utanför Centralstationen är det alltid blomsterhav..

  SvaraRadera