onsdag, juli 15, 2015

Somliga går i trasiga skor

Det kan förefalla fånigt, jag inser naturligtvis det. Men det kan inte hjälpas: jag blir ändå glad varje gång jag upptäcker ett nytt sätt att tillvarata resterna i vårt överflödssamhälle, smulorna från den rike mannens bord.

Så när jag blir varse att man nu kan lämna skor för vidarebefordran till dem som behöver dem bättre än jag skyndar jag hem och gräver i skåpen. Fem par, alla i användbart skick, får jag med mig i den första vändan, det kan bli fler. Fast de felköpta sandalerna jag hittar är nog inget att satsa på i sammanhanget ...

Om jag fattar det rätt är en skovårdskedja inblandad, tydligen beredd att förstärka klackar, sulor och sömmar om det behövs. Snart kan kanske en flykting i Syrien kliva i mina svarta Reebok-trainers eller Dotterns nyss så trendiga, stadiga kängor.

"Shoes 4 Life" heter projektet som på sin hemsida påpekar att alla säkert har minst ett par skor över där hemma, skor som ingen använt på länge och säkerligen inte kommer att använda igen.

Snacka om win-win-situation! Den trånga skohyllan blir rymligare, somliga som går i trasiga skor eller rent av barfota får nytta av det utrensade och miljön blir också en vinnare, eftersom användningen förlängs och därmed vägen till sopstationen. Så jag väljer att tro på lockropet "Ditt bidrag hjälper".

Copyright Klimakteriehäxan

PS Kanske pågår insamlingen också i din närhet? I Stockholm hittade jag uppsamlingslådan inne i flådiga Mood-gallerian, bland tjusiga modebutiker och hängivna shoppare ...

9 kommentarer:

 1. Jag ska hålla ögonen öppna!
  Glasög för återvinning till fattiga länder har jag redan lämnat av.

  SvaraRadera
 2. Har också lämnat in glasögon och skulle behöva hitta nån som tar emot nu igen. Tjänar en god sak, verkligen.

  SvaraRadera
 3. Alla liknande idéer är fantastiska. Inom handikappvärlden har liknande projekt förekommit i många år. Man skänker rullstolar och andra hjälpmedel som inte längre behövs hos en brukare. Kanske ett barn som vuxit ur sin rulle, eller en gammal farmor som inte längre har bruk för sina kryckor. De kommer gärna till pass i ett land där de funktionshindrade inte är lika lyckligt lottade som vi är i det här landet, där hjälpmedel ses som en rättighet.

  SvaraRadera
 4. så bra!
  (minns när sulan på mina dyra ecco-skor gick sönder inför resan till Rom, fick slängas i Stockholms centralen, i väskan hade jag bara halvt nummer för små Gudrun Sjödén, en tuff resa blev det för fötterna, inte en minut över att köpa nya skor heller)

  SvaraRadera
 5. Lions samlar väl glasögon hela tiden...?

  SvaraRadera
 6. Hannele - att inte ha en minut ledig för skoköp i Italien, det är KORKAT. Varken mer eller mindre! :-D
  Ska kolla Lions.

  SvaraRadera
 7. eller hur! typ sällskapsresa, men fick se påvens trädgård...( finns damskor i storlek 40 i Italien??)

  SvaraRadera
 8. (du har väl hört att man får större fötter för varje barn!)

  SvaraRadera
 9. Jo Hannele, det där med större fötter, det går jag omkring med levande bevis på. Och visst finns storlek 40 i Italien!!!!

  SvaraRadera