lördag, juli 25, 2015

Fula gubbar och äventyr

Norge är som bekant ett rikt land. Och Oslo en modern stad, med pampiga förorter och häftiga höghus i samtidens djärvaste design.
Men där finns fula gubbar också. Tro mig, jag mötte dem faktiskt i dag! På Kon-Tiki-muséet, hyllningen till äventyraren och vetenskapsmannen Thor Heyerdahl (1914-2002).

Där finns han också själv i egen hög person, om ock utförd i silikon. Den naturtrogne norrmannen som var en absolut världskändis på sin tid kommer från Kina, en vänskapsgåva folken emellan!

Heyerdahls status, om någon tvivlar på den, styrks av den strida strömmen besökare som skyndar till museet. Där finns inte bara Kon-Tiki utan också Ra, gjord av vass, och mängder av föremål som på ett eller annat sätt kan relateras till de där vådliga resorna över oceanerna.

Museer världen över har nu för tiden ofta väldigt skojiga butiker med originella souvenirer av hög kvalitet. Det har man inte satsat på i just den här anläggningen. Kylskåpsmagneter, båtminiatyrer och vykort fanns dock i överflöd, liksom moderna kortärmade blommiga herrskjortor och en bastkjol. Den senare dock oklart om den var till salu ... 

Att döma av silikon-Heyerdahl var han inte själv lagd åt bastkjolshållet, inte heller åt Hawaii-stilen. Men han ser riktigt levande ut. Duktigt folk på Xian Chao Lao Tou-museet som gjort honom! Och kanske är det läge att leta fram den gamla prisvinnande dokumentären om expedition Kon-Tiki, som också var en storsäljande bok på sin tid.

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

 1. Anonym12:50 em

  Kul att få lite nyheter från Oslo. Ja, det var verkligen en ful gubbe.
  Men museet är ju interssant.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 2. Tycker definitivt museet var värt ett besök!

  SvaraRadera
 3. intressant museum jag inte besökt (sonen på väg till Svalbard, med jobbåten)

  SvaraRadera