tisdag, juli 21, 2015

Tisdagstema DRYCK

Lättölet Wermlands - en dryck
för lokalpatrioter - mycket
dyrare än annat lättöl, men gott!
Egentligen finns det bara en tänkbar dryck för den som ska förtära denna fantastiska värmländska variant på smörgås: klengåsen.
Då är det kaffe som gäller.

Klengås betraktas med stor misstänksamhet av folk som kommer fjärran ifrån. Och den ser verkligen inte mycket ut för världen: ingen garnering av konstfullt skuren gurka, inga synliga vitamintillskott över huvud taget, en tämligen färglös anrättning. Men så god, så fantastiskt god!

Den består av en ljus, nybakt, vetekaka på vilken man brer ett tjockt lager smör. I smöret pressas sedan in rikligt med fint riven sandost, en variant på hård mesost. Framtänderna gör spår i smörlagret, den torra osten blandar sig med bröd och fett, härligheten liksom exploderar i munnen ...

I Barndomslandet fanns det alltid klengås att köpa när kyrkliga syföreningen hade sin traditionella auktion på handarbeten och gåvor. Klengåsen dök upp i andra liknande sammanhang, men konstigt nog tillverkades den sällan eller aldrig hemma. Kanske var det att den förekom så sällan som höjde dess popularitet till skyarna?

I dag serveras klengås alltid när man firar Gammelvâla i Brunskog. Och nästan alla dricker kaffe till. Lättöl passar inte, fast en lokal variant slinker med här ändå. Men man kan kanske, kanske ta en enbärsdricka i stället. Om man alltid vägrar kaffe, alltså. Enbärsdrickan är exklusiv för arrangemanget, som pågår just denna vecka, år efter år. Tror att jag ska försöka ta mig dit i dag, om inte det regnar för mycket. Då kan det bli nya bilder  de här är från fjolåret.

Veckans tisdagstema är alltså DRYCK och då har jag hällt upp. Bara att dricka och njuta, helst till en äkta klengås! En exklusiv, kultur- och traditionstung fikastund!

Måste lägga till en bonusbild på temat: 1919 var året då både min mamma och Pommac föddes. Den här bilden hittade jag till hennes (och läskens) 75-årsdag!


Copyright Klimakteriehäxan

PS Mer om maten på Gammelvâla kan du läsa här.

12 kommentarer:

Annemor sa...

Det lyder spennende med klengås og Gammelvâla Enebärsdrycka.
Synd det er så langt dit.
Håper det blir en tur på deg, da.
HA en fin dag
Mormor

Klimakteriehäxan sa...

Jaa du mormor, det är lite tveksamt. Regnet står som spön i backen just nu ...

Monica o Jacob sa...

Har aldrig ätit klengås men
skulle gärna smaka.
Pommac däremot har det nog
slunkit ner några liter av:-)

Violen sa...

Klengås är något helt nytt för mig, skulle gärna smaka efter att ha läst din beskrivning! Alltid spännande med något nytt! Tar gärna kaffe till! Vilken härlig pommacskylt, rena nostalgin!
Ha en bra dag! Hoppas du slipper regn!

Phootprints sa...

Klengås var nytt för mig, trevligt att läsa.

Bosse 31 sa...

Du väcker så sköna barndomsminnen. Klengås, som barn trodde jag länge att det hette klinggås, var ett oundgängligt tillbehör till kaffe i vissa samlingar. I mitt fall i Krokseruds missionshus.Vanligast som evenemangssmörgås, men min mamma bjöd ofta på klinggås även till vardags. En nutida näringskunnig hade gjort tummen ner för som du skrev skulle brödet helst vara vitt och saftigt. Mums!

Stare Ström sa...

Är inte heller bekant med någon klengås, men det lät spännande!

tant Hannele sa...

inget jag är bekant med, inte ens från värmländska Finnmarken.

Paula i pörtet sa...

Hej, nu blir jag alldeles till mig och glömmer bort dryckerna direkt, jag bor en mil från värmländska gränsen, på dalasidan, åker och handlar i Hagfors och Karlstad lika ofta som upp till Borlänge. Men aldrig har jag hört talas om mackan du beskriver! Så spännande, kanske inte nyttigaste, men det är ju inte våra kolbullar heller där flottet rinner...
Hoppas jag får chans att smaka, inte har jag hört talas om osten heller.
Tack för den, kaffet tar jag på köpet

Beppan sa...

Intressant!
Har hört talas om klengås men aldrig ätit.
Tror inte den förekom i Jämtland, där jag växte upp - men troligen någon variant. Säkert både gott och mättande. Särskilt med
hemkärnat smör och så getost som jag älskar.
Kaffet får vara för min del, men testar gärna enbärsdrickat.

Anneli - A'la Foto sa...

Klengåsen låter ju väldigt smaskigt och jag tycker den ser god ut men kaffe...njae...där håller jag mig nog till enbärsdrickan! :)

anemonen sa...

Vad spännande med klengås och den kände jag inte till och jag som varit så mycket i Värmland. Fy på mig. Då har jag lärt mig något nytt idag och det gillar jag. Enbärsdricka det är gott tycker jag.