fredag, juli 31, 2015

När månen är blå

Det är en klok regel som vi nog syndar mot lite till mans: man bör inte använda sig av ord man inte själv förstår.
Jag vet att jag sagt "once in a blue moon" när jag pratat engelska. Har väl tyckt att det låtit bra, som om det där främmande språket åtminstone nästan är mitt. Inte förrän i dag har jag fattat vad uttrycket betyder!

Trodde nog bara att det betydde att det där som skulle hända "once in a blue moon" var så osannolikt att det faktiskt aldrig skulle inträffa. Men så är det alltså inte.
Uttrycket med den blåa månen syftar på ett enkelt faktum: grundregeln är att vi har fullmåne en gång varje månad. Vissa år blir det ändå en trettonde fullmåne och det är den som kallas blå, fast färgen är den gamla vanliga.

I dag är det alltså dags. När skymningen faller ser vi månen, såvitt inte molnen än en gång hopat sig över våra huvuden. Och då är den, i teorin om än inte i praktiken, blå. Samtidigt är jag påmind om det olämpliga i att svänga sig med ord och uttryck man inte själv begriper.
En sak är säker: det där tjocka molntäcket med allt regnet i, det händer verkligen inte bara "once in a blue moon". Inte i år i alla fall.

Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

 1. Jag tittade på den blå månen igår kväll ,blå himmel med plattvatten kunde inte ha blivit mera vackert.Bilderna kommer först nästa vecka .kram Nette

  SvaraRadera
 2. Kul! Får hålla ögonen öppna och kameran beredd ikväll!

  SvaraRadera
 3. Anonym10:09 fm

  Tack nu lärde jag mig nåt nytt! Ska säga "once in a blue moon" så snart jag får chansen!!! :-D

  SvaraRadera
 4. Jag hade aldrig hört uttrycket förrän maken berättade om det för mig igår. Antagligen hade han läst sig till det igår.

  SvaraRadera
 5. Det är så kul när jag lär mig nåt nytt genom bloggandet.

  SvaraRadera
 6. idiomer är intressant (och svårast är nog att skämta på främmande språk).

  SvaraRadera
 7. idiomatiska uttryck menade jag.

  SvaraRadera
 8. Aha, är det så det är. Då måste jag ju ge mig ut med kameran i kväll. Förhoppningsvis syns månen för just nu är det i alla fall sol.

  SvaraRadera
 9. Jag såg i alla fall ingen måne alls. För mycket moln.

  SvaraRadera
 10. i fb gnälls det att månen inte är blå...

  SvaraRadera
 11. Hannele2:08 fm

  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Blå_måne

  SvaraRadera