fredag, januari 29, 2016

Bokbloggsjerka om oväntade vändningar

Att bli överraskad när man är inne i en bok är härligt. Tänk på den där deckaren, som du nästan lagt ifrån dig för att du redan på sidan 50 "vet" vem mördaren är ... men så läser du ytterligare några sidor. Och se! Du hade fel!

Det är stor konst att få till de där oväntade turerna, men det är ju också sådana saker som gör att vi inte tröttnar på att läsa. I dag är det som bekant fredag och det betyder en ny Bokbloggsjerka från Annika, denna gång med frågan:
Har du någonsin läst en bok där det har hänt någonting som du inte alls hade väntat dig eller som du absolut inte tyckte om?

Bara att svara ja på det, tack och lov. Och den första bok jag kommer att tänka på är "Gone Girl" av Gillian Flynn. I den blev jag överraskad, inte en utan flera gånger. Det handlar om en man som (uppenbarligen i alla fall inledningsvis) gjort något förfärligt med sin unga fru.

Om du har boken oläst (den är en äkta bästsäljare) kan jag ju inte komma med några spoilers, men jag kan utan att darra på manschetten rekommendera den. Filmen som gjordes efter romanen lär också vara bra, den har jag inte sett.

I en annan av Flynns böcker, "Vassa föremål" (Sharp Objects), förekommer också oväntade inslag. Bland annat blir huvudpersonens omgivning ständigt överraskad, men då av alla hennes ärr efter åratal av självskadebeteende. Också fascinerande läsning.

Om jag sedan hänger på en bok jag absolut inte tyckte om så hamnar jag än en gång i hyllan för storsäljare. Men "Hundraåringen som försvann" fann jag vara outhärdlig, bitvis en kopia på Arto Paasilinna. Och inte ens han, den kopierade, är alltid bra.

Läs andra bokvänners tankar om saker man inte väntat sig  du klickar bara här!

Copyright Klimakteriehäxan

18 kommentarer:

 1. Ja, Gone Girl innehåller flera twister! En riktigt bra bok!

  SvaraRadera
 2. Jag är en av få som inte blev ett dugg överraskad av twisten i Gone girl, jag har nog läst för många liknande böcker, men det var väldigt bra gjort och jag gillade den. Och filmen också :)

  SvaraRadera
 3. Flynn är lite tuff för mej... Vassa föremål ändå läsvärd.

  SvaraRadera
 4. Håller med om Hundraåringen, tyckte inte alls om den.

  SvaraRadera
 5. Jag måste hålla med Monika här. Jag tyckte Gone Girl var en riktigt dålig bok. Två bortskämda personer som var lika otrevliga båda två och när vändningarna kom var de självklara och förutsägbara. Jag har troligen också läst för många liknande böcker. Eller sett liknande filmer.

  SvaraRadera
 6. Har bara läst en bok (Mörka platser) av Gillian Flynn och den gillade jag inte.

  SvaraRadera
 7. Gone Girl dolde verkligen en rad överraskningar :)

  SvaraRadera
 8. Gone girl har jag inte läst. Får ta och göra det, verkar vara överraskningarnas bok eftersom många nämnt den :)

  SvaraRadera
 9. Tycker att alla Gillians Flynns böcker överraskar :)

  SvaraRadera
 10. Jag gillade både Gone Girl och Hundraåringen.

  SvaraRadera
 11. Jag Gone girl överraskade verkligen och i viss mån även de andra böckerna av Gillian Flynn.

  SvaraRadera
 12. De första hundra sidorna av 100-åringen läste jag med visst nöje - sen började det bli tradigt. Har inte läst Arto Paasilinna så jag kan inte jämföra. Bland tråkiga böcker jag läst (och i mitt tycke dåliga) är Kaffe med rån och En man som heter Ove.
  Ingrid

  SvaraRadera
 13. Underligt nog kände jag mig inte överraskad av Gone Girl. Kanske för jag inte trodde på någonting som sas i början...

  SvaraRadera
 14. jag såg filmen Gone girl och avskydde den. kan tänka mig att boken är bra mycket bättre. Vassa föremål tyckte jag var alldeles utmärkt. vad det gäller hundraåringen håller jag fullständigt med dig. boring!

  SvaraRadera
 15. Så fort jag såg frågan så tänkte jag "Gone Girl kommer att dyka upp ofta" :-) Och då har jag alltså inte ens läst den! Jag gillade Sharp Oblects, så ska försöka mig på Gone Girl nåt tag.

  Jag tyckte Hundraåringen... var helt underhållande, kanske för att jag är barnsligt förtjust i alternativ historia, men jag kan bra förstå att den kan vara ganska trist om man ogillar greppet.

  SvaraRadera
 16. Får väl se till att läsa den där Gone Girl snart...

  SvaraRadera
 17. Har inte läst Hundraåringen, och vet inte om jag är så sugen heller.

  SvaraRadera
 18. Gone girl har jag sett på film, och den var bra. Många kast i handlingen som håller spänningen vid liv. Hundraåringen började jag läsa eftersom min man rekommenderade den och tyckte att den var så bra. Urtrist tyckte jag. Försökte med filmen också, men somnade ;)

  SvaraRadera