fredag, januari 08, 2016

Kul återkomst – men inga nyårslöften ...

2016 är fortfarande i sin linda. Många återvänder inte till den "vanliga vardagen" förrän på måndag när juldagarna i princip är över  även om Knut låter vänta på sig till onsdag.

Men en annan återkomst hälsar vi glatt välkommen. Det är Bokbloggsjerkan som har återuppstått, efter ett långt avbrott när massor av bokbloggare saknat den där träffpunkten på fredagarna då Annika lagt ut en ny litteraturrelaterad fråga att svara på. Nu är det alltså dags igen och årets första undran är denna:
Har du avgett några nyårslöften när det gäller läsning, böcker, författare etc?

Jag måste tänka efter. Har jag varit på vippen att lova något, alla sådana åtaganden är ju svåra att hålla? Finner till min lättnad att det där med nyårslöften har jag övergivit även när det kommer till läsning. Travarna med olästa men lockande böcker är skrämmande höga. Just nu håller jag på med Fredrik Backmans "Britt-Marie var här" utan att vara särskilt engagerad. Bredvid ligger ett gäng romaner jag påbörjat utan att slutföra, "Madame Bovary" är bara en av dem.

Däremot funderar jag lite kring mitt eget skrivande. Jag borde rimligen få mer tid till det nu när jag jobbar mindre. En uppföljare till barn/ungdomsboken "Dela lika" har jag idéer till, och faktum är att rätt många frågat efter del 2. Har också äntligen kommit mig för med att söka medlemskap i Författarcentrum, om det kan ge någon draghjälp? Faktum kvarstår: om jag skriver något så är det som med den här bloggen, mest för mitt eget höga nöjes skull. Och något löfte är det nog lugnast att jag avstår från ...

Några titlar som jag inväntar pocketupplagan av under 2016 finns ändå. Jag tänker exempelvis på Astrid Lindgrens "Krigsdagböcker" och Martina Haags "Det är något som inte stämmer". Hårda pärmar är inte värda 200 kronor, anser jag! Alldeles gratis läsning ska jag också hålla utkik efter. Då tänker jag på Radioföljetongen, som ibland bjuder på riktiga höjdare.

Kolla vad andra bokbloggare har för funderingar kring böcker, författare och läsning inför det nystartade året här!

Copyright Klimakteriehäxan

17 kommentarer:

 1. Håller med dig, ofta föredrar jag pocket om jag ska köpa boken själv :)

  SvaraRadera
 2. Du kan ju skriva! Pocket tar mindre plats...

  SvaraRadera
 3. Britt-Marie-boken läste jag. Inte alls lika bra, tyckte jag. Min mormor hälsar... har jag inte börjat på. Hoppas den är bättre. / Britt

  SvaraRadera
 4. Samma här, mängder med lockande men olästa böcker. Innan jag köper så många fler, vill jag beta av en hel hög av dem jag har. Din Dela lika står dock på listan över högläsningsbok för vår äldsta dotter som är 11. Jag känner igen mig även i det du skriver om böcker som inte engagerar. Det händer mig titt och tätt numera. Exempelvis gillade jag Keplers två första böcker. Jag blev fascinerad av deras språk och sätt att formulera sig, att föra handlingen framåt. Jag läste nog deras böcker mer för hantverket än för handlingen som inte intresserade mig lika mycket. När jag sedan började på deras tredje bok var mitt intresse som bortblåst. Tråkigt, men förmodligen var jag mättad på dem, åtminstone ett tag.

  SvaraRadera
 5. har kommit att älska pocket. av flera skäl. och Radioföljetongen är en annan favorit. måste vara roligt att kunna skriva

  SvaraRadera
 6. Jag föredrar också pocket, egentligen, men det blir av någon anledning ändå mest inbundet...

  SvaraRadera
 7. Och där fick jag dåligt samvete igen för mina högar med olästa böcker!

  SvaraRadera
 8. Inbundet önskar jag nog oftast i present och köper på rea. Ska jag köpa själv så blir det oftast pocket nu :)

  SvaraRadera
 9. Blir oftast att jag köper pocket, utom på bokrean eller om det är någon väldigt speciell bok.

  SvaraRadera
 10. Pocket är bra att ha med sig men inbundna är snyggast i hyllan :)

  SvaraRadera
 11. Har böcker på att läsa listan och det kan bli lite hursomhelst, beror på humör. Men inga direkta löften för i år utom Kaosutmaningen. :-)

  SvaraRadera
 12. Jag brukar också vänta in pocketboken eller låna på biblioteket. Jag håller med om att de inbundna böckerna är för dyra. Plus att jag har Storytel så där kan jag beta av många nya böcker. Jag hoppas det går bra med skrivandet.

  SvaraRadera
 13. Jag hoppas kunna låna fler böcker, både på bibliotek och av vänner. Så jag köper färre...

  SvaraRadera
 14. Jag tycker så här, har man kunskapen/förmågan att skriva så SKRIV.
  Lycka till

  SvaraRadera
 15. Pocketböcker har ju den fördelen att de väger mindre och är lättare att hålla i handen. Eftersom jag reser mycket och inte gillar elektroniska läsare är det viktigt. Däremot är pocketböcker inte lika miljövänliga. De håller inte lika länge. Fast jag vill inte låtsas att det på något sätt påverkar vilken typ av utgåva jag köper.

  SvaraRadera
 16. Åh, jag äääälskade Madame Bovary! Ge den en ny chans!

  SvaraRadera
 17. Gillar också pocket men har svårare att läsa dom faktiskt, mycket för att inbundna böcker lättare håller sig öppna när man lutar dom i knäet medan pocket kräver lite handstyrka. Och min värk har inneburit att mina händer ofta är rätt svaga.

  SvaraRadera