torsdag, januari 21, 2016

Citat om stjärnor utan ordförråd

"Pristagarnas tacktal är för det mesta häpnadsväckande torftiga. Här följer ett axplock av stapplande försök till vältalighet under tacktalen från P3 Guld och Guldbaggegalan: Så jävla roligt! - Fan, vad glad jag blir! - Jag fucking gjorde det! - Det är helt sjukt! 
Och så det (att döma av frekvensen) allra bästa sättet att förtrolla sina åhörare: Tack så jävla mycket!
Det är inte i första hand svordomarna som jag reagerar mot, utan mer hur andefattiga dessa yttranden är – att talarna inte ens har försökt, den totala bristen på lust att använda språket."

 -Anders Q Björkman skriver krönika i Svenska Dagbladet efter att ha tittat på direktsända galor när den svenska musik- och filmbranschen lyfte fram det gångna årets höjdpunkter. Han konstaterar, med all rätt, att dessa kreativa människor förefaller ha ett uppseendeväckande uselt ordförråd. Sorgligt, det är vad det är. 

8 kommentarer:

 1. Jag tycker det är helt fruktansvärt att misshandla vårt fina språk på det viset. Men de har väl fått eld i baken av filmen En riktigt jävla jul (eller något sådant). Hur ska våra nya svenskar förstå - för att inte tala om de små barnen i skolan - att det inte är OK att säga så? Tänk om våra politiker skulle börja prata så i tevedebatterna eller lärarna i skolan. Jag tycker "stjärnorna" borde skämmas ordentligt. Bra att någon ryter till. Tyvärr kan jag inte läsa artikeln eftersom jag inte är prenumerant.
  Ingrid

  SvaraRadera
 2. Men Ingrid du behöver ju bara klicka på länken jag lagt in i min text så kommer du till hela artikeln! Finns på nätet, har inget med prenumeration att göra. Och den är läsvärd, i sin helhet.

  SvaraRadera
 3. tycker inte om svärandet, säger alltid till unga att använda ett annat språk.

  SvaraRadera
 4. P.S.
  (många missar länkar, jag får också såna kommentarer)
  Vi test-prenumererar SvD för de har många bra kulturartiklar - men vi hinner inte riktigt läsa två tidningar...

  SvaraRadera
 5. Bra att någon vågar ta upp detta sorgliga!

  SvaraRadera
 6. Jag läste artikeln, som du sammanfattat bra. Just det att det är människor som har ordet som arbetsredskap, gör ju det ännu mer konstigt att det kan bli så torftigt.
  Jag såg i debatt litet också. Där antydde de litet att det var gratis champagne innan. Och det skulle kunna vara en förklaring.
  / Britt

  SvaraRadera
 7. Jag tänkte det samma nu senast ... retade mig lite på det också ..
  eller så har sjukt och svordom blivit det bästa --- fan heller!

  SvaraRadera
 8. Våra "stjärnor" får önska sig synonymordböcker i julklapp. Man kan bli exempelvis glad eller lycklig med olika prefix på så många sätt: jätte-, väldigt, enormt, super-, kanon-, jublande, stört-, underbart, härligt ... ja det är bara att fylla på, det behöver ju inte bli särskilt originellt men varför inte hålla sig till svenskan till att börja med?

  SvaraRadera