lördag, januari 02, 2016

Sven-Ingvars? JAAAA!

Sven-Ingvars är tradition. Sven-Ingvars är kultur. Möjligen också kult. Sven-Ingvars är dans, men också en glädje att lyssna till även för den som till äventyrs inte blir uppbjuden ...

Jag är i princip uppväxt med Sven-Ingvars. Vi gick på danskurs i hembygdsgården. Musiken var, i alla fall som jag minns det, hämtad uteslutande från Sven-Ingvars plattor. Väck mig mitt i natten och jag kan dem än, melodierna, texterna, tonfallen, pauseringen. "Alla vill ha någon vän att hålla i hand"  någon däremot? Nä, tänkte väl det. "Börja om från början"  inget dåligt råd. "Ett litet rött paket"  ja men så himla trevligt!

OK, jag kan fortsätta räkna upp de gamla tokhittarna, topplistelåtar som sedan följts upp med Fröding, Thore Skogman och Niklas Strömstedt, för att nämna några text/låtmakare som levererat till killarna från Slottsbron, vars stora revival kom i samband med Hultsfredsfestivalen för ett antal år sedan. Flera generationer finns i beundrarleden, mina egna barn har minsann också fått en rejäl dos Sven-Ingvars utan att protestera (ja de skulle bara våga ...)!

I år fyller bandet 60 år, och även om det nu egentligen bara är Sven-Erik Magnusson kvar från originalgänget känns det helt rimligt att gratulera och fira. De nya medlemmarna har dessutom bidragit till att höja den musikaliska nivån, man kan inte bortse från att 1956 handlade det om, visserligen begåvade men ändå, glada amatörer.

Med anledning av jubileet har TV4 gjort en rejäl dokumentär om Sven-Ingvars som sändes nu i kväll. Är du det allra minsta road av svensk populärmusik? Se den då! Finns på SVT4 Play! Jag rekommenderar den starkt!

Och när jag ändå är i gång ger jag er en länk till. Här får ni lyssna på en tidig hyllning till de värmländska popidolerna. Det är min gamle vän och Expressen-kollega Peter Himmelstrand som redan 1966 skrev och själv framförde "Sven-Ingvars", med en refrängrad som lyder "för folkets djupa kärleks skull". Så sant!
Jag är lycklig ägare till ett exemplar av denna sällsynta singel, pressad i liten upplaga!

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. Åh, den skulle man också ha sett. Själv satt jag och tittade på Monica Zetterlund, vilket jag tyckte var en bra film. Och efter vad man läst, bra tolkat.
  Men Sven-Ingvars gillar jag också, även om jag inte skulle kunna sjunga oavsett om det var natt eller dag. / Britt

  SvaraRadera
 2. Här hos oss finlandsvenskar är nog Sven-Ingvars samma som hos er någonting man växt upp med .Jag minns som liten flicka fröken fräken , och som du nämnde ett litet rött paket och Christina från Vilhelmina .Viss kan man dom utantill ,god fortsättning på det nya året ,Nette

  SvaraRadera
 3. Under ditt parasoll ..jag var så kär i Sven Erik M när jag var ung .... det gick ett rykte att hans hjärta växte - då blev det ännu mer ....
  God fortsättning på det nya året!

  SvaraRadera
 4. trevligt, sa maken. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 5. (tyvärr har maken tappat den fina dialekten)

  SvaraRadera
 6. Min gitarr var makens första skiva...

  SvaraRadera
 7. Nu har jag sett det! I sängen, med iPad och hörlurar. Jättebra! Jag älskar ju dokumentärer, speciellt med gamla filmsnuttar från förr. Och så har jag ju en speciell förkärlek till dialekten....

  SvaraRadera
 8. såg tillsammans med mycket nöjd make ♥

  SvaraRadera
 9. Omöjligt att INTE gilla, eller hur? :-D

  SvaraRadera