onsdag, januari 13, 2016

Stafettväxling

Den 13 januari. Knut har namnsdag. Och julen ska ut.
Så på väg ner i källaren är de, mina tomtar som är så många att jag nästan (men bara nästan) skäms. Då har ändå inte alla fått vara uppe och lufta sig den här julen. Dessutom har jag vunnit en moralisk seger över mig själv: har inte införskaffat en enda ny julpryl i år. Vilket jag annars har (eller möjligen i bästa fall har haft) extremt lätt för.

Stafettpinnen går nu över till den tid som så småningom ska kallas vår. Men själva växlingen sker i snåla isvindar, halka och en hel del snö. Dock märker man att det inte är lika kolmörkt längre, vi är definitivt på väg åt rätt håll!

De här tidiga januaridagarna utgjorde årets verkliga festperiod i Barndomslandet. Alla skulle ha julgransplundring, med lekar, dans kring ett ibland redan barrlöst litet träd, godispåse, tomtebloss. Vi hade "finkläder" och kalaset planerades noggrant, liksom man ivrigt väntade på dem man inviterats till. Ibland var det svårt att undvika krockar. Mammor kunde ses engagerade i livliga förhandlingar om datum och klockslag.

För att manifestera julens slut och nya grönare tiders återkomst har jag ätit årets första semla. Det gäller att det inte blir för många.
Apropå grönare tider så får granen stå kvar några dagar till. Den är fortfarande jättefin, dricker vatten och barrar ytterst behärskat. Jag skjuter därmed plundringen framför mig. Och den blir nog inte förenat med någon fest ... å andra sidan har jag ju redan klämt i mig den där semlan!

Men förresten hör ni  vart tog tomteblossen vägen? Har inte sett ett enda spraka i min närhet på åratal.

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. Anonym5:12 em

  SEMLA PÅ TJUGONDE kNUT
  SKA SÄSONGKROCKARNA ALDRIG TA SLUT?

  Lillsyrran hade födelsedagskalas/julplundring det här datumet medan vi bodde i Södertälje så det är nostalgiskt laddat.

  Fina tomtar du har! Och granen måste få vara kvar ett tag till så stilig som den är!

  Kulsprutan/poetissa

  SvaraRadera
 2. jag delade en semla med svärdottern, bra avslut med Knut.

  SvaraRadera
 3. P.S.
  Buttericks har Tomtebloss, men jag tror att det finns på coop, ica... http://www.buttericks.se/product.html/tomtebloss-20-st
  Jag har ett paket i julskåpet, fina i drinkar, maken använde sist.

  SvaraRadera
 4. Här är det inga tomtar kvar. De var så trötta att de utan tjat lade sig i adventslådan.
  Boken om Mormor som sa förlåt.. är utläst. Och den blev inte bättre. Fast egentligen var den ju rysligt tragisk.
  Nu har jag läst Svinalängorna. Bra, även om det var tragiskt där med. / Britt

  SvaraRadera
 5. Hos mig har tomtar och annat juligt försvunnit för ett tag sen. Nu är det som sig bör våren jag väntar på, en semla eller två är väl inte fel att fördriva väntetiden med. Ha det gott.

  SvaraRadera
 6. Kulsprutan - granen får till måndag på sig!
  Hannele - en halv semla är bättre än en hel! (och jag hittade nyss ett paket tomtebloss i en låda men nu vet jag inte när jag ska använda dom)
  Britt - jag lägger mormor oöppnad på hyllan. Svinalängorna fick ju August, men en bokvän sa på sin dödsbädd att den skulle man inte spilla tid på. Lite drastiskt, kan tyckas, men jag har följd hans råd.
  Gunnel - vi lär hinna med några semlor medan vi väntar, det är då säkert!!!

  SvaraRadera
 7. tomtebloss i en drink på Alla Hjärtans dag ♥

  SvaraRadera