fredag, januari 01, 2016

I backspegeln

Vad minns man av ett nyss avslutat år? Ett och annat har stannat kvar där inne i skallen, även om utsidan ser okammad ut ... (Bilden från Utopian Bodies på Liljevalchs)
Man ska ju inte titta för mycket bakåt. Utan ha blicken stint riktad framåt. Mot allt det som ska komma, för att möta det okända, bra, dåligt eller lite mittemellan-sisådär. Men på årets första dag kastar jag ändå ett öga i backspegeln. Vad minns jag? Och då tänker jag verkligen bara komma ihåg roliga, positiva saker!

Roligaste resan, som faktiskt nästan blev den enda, gick till New York som jag inte hade sett på 25 år. Sak samma med min på Manhattan bosatta väninna, som jag nu återförenades med. Det är så härligt att, trots långt uppehåll, kunna fortsätta där man en gång var, med gemensamma intressen, glada fniss och en och annan mer allvarlig fundering över livets gång.

Bästa konstutställningen är utan tvekan den på Liljevalchs, "Utopian Bodies  Fashion Looks Forward", och det slår jag fast utan att ha varit på särskilt många fler. Det var länge sedan jag var så genuint road av originella idéer och designglädje!

Omistliga tv-serier dyker det upp ibland, men vilken ska kunna ta över kronan efter Downton Abbey? Många "happy endings" inrymdes i julspecialen, men nog hade man gärna sett fortsättningen. Tröstar mig för närvarande med "Weissensee" ...

I bokhyllan står ett gäng böcker jag läst under 2015 och jag har svårt att välja men fastnar nog ändå för "Americanah" av Chimamanda Ngozi Adichie, som blivit en favorit. Av dem jag inte bläddrat mig igenom utan läst med öronen rekommenderar jag ivrigt "En bön för de stulna" av Jennifer Clement. Den gick som radioföljetong i somras.

Årets musikstund är bara ett par dagar gammal. På Kennedy Center For Performing Arts i Washington DC hyllades den gudomliga låt- och hitmakerskan Carole King, en av 2015 års utvalda kulturpersonligheter, med en egen gala i närvaro av paret Obama. På scenen dök en annan gudomlig musikperson upp: Aretha Franklin. Hon sjöng Kings "A Natural Woman", en låt Franklin gjorde världsberömd redan 1967, och wow! som det svängde! Finns på youtube, förstås.

Bästa middagen åt jag på min födelsedag. Då överraskades jag av Sonen med hemgjord supergod lasagne, sallad, bröd, bra rödvin och tårta. Jag undrade försiktigt vad hemligheten med hans lasagne kunde vara? Jo, han hade haft i chevre! Mätt, glad och lycklig somnade jag, ett år äldre men det är ju som alltid bättre än alternativet, som Oscar Wilde slagit fast.

Nu återstår att se vad 2016 har att bjuda. Hoppas på det bästa, både för mig och för dig! Bara att lyfta på hatten och säga välkommen!

Hattar från "Utopian Bodies" på Liljevalchs. (Klicka på bilden ser du detaljerna bättre!)
Förförisk vinterjacka? "Bowerbird" av Manon Kündig. På Liljevalchs.
Copyright Klimakteriehäxan

Mer bilder och text från min tripp till New York hittar du om du klickar på etiketten "New York". Och vad beträffar utställningen på Liljevalchs så hinner du fortfarande dit, den är kvar till 7 februari. Klicka på etiketten "konst", scrolla förbi ett par inlägg så ser du många fler bilder därifrån. 


Googles nyårsdoodle! Gillar dem!

11 kommentarer:

 1. Roligt när man kan se tillbaka på ett gott år. Och förhoppningsvis ha ett lika gott framför sig.
  Jag älskar också chevre. / Britt

  SvaraRadera
 2. Mycket trevligt du hunnit med!

  SvaraRadera
 3. Jo det har blivit ett och annat ... och, märk väl, de mindre skojiga sakerna har jag hoppat över ...

  SvaraRadera
 4. God Fortsättning på det nya året!!
  Tack för youtube klippet med Aretha Franklin, vilken kvinna, vilken röst!!! Jo, jag fick tårar i ögonen.
  Nu var det 3 år sedan som jag var till New York..nu vill jag dit igen snart!!! Kram

  SvaraRadera
 5. Susjos - visst är det märkligt, jag blev också alldeles snyftnödig av Aretha!!!!! Och Carole King, vilka låtar! Har ett helt gäng skivor med henne, plus Carly Simon som är lite åt samma håll och också jättebra.

  SvaraRadera
 6. P.S.
  du glömde att du även träffat mej ;)

  SvaraRadera
 7. Hannele - hoppsan!!!!!!!!!!!!!!!!!!! det är alltid lika trevligt när det händer, även om det är trist när du orsakar eldsvåda på spårvagnen ...

  SvaraRadera
 8. (eller eldsvåda på mej själv....)

  SvaraRadera
 9. Anonym2:06 em

  Vad håller figuren längst till vänster på med egentligen? Ser misstänkt ut.

  Innehållsrikt år, ditt 2015. Tack för alla dina bloggar!

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 10. Fniss, Kulsprutan - ja utan ljud kan man ju undra! Vet inte varför det är stumt???
  Jo visst har mycket hänt. Och, märk väl, jag hoppar över allt som inte varit så kul.
  Tack för att du är en sån trogen bloggläsare och -kommentator! Det är mycket värt!

  SvaraRadera
 11. God fortsättning på det nya året!
  Det är alltid lite märkligt att upptäcka att det har hänt rätt mycket, trots allt, när man ser sig om ett litet tag.
  Du har varit med om väldigt mycket. Tycker jag. Klokt också att hoppa över det som inte har varit så kul.

  SvaraRadera