tisdag, januari 05, 2016

Romantik inpå småtimmarna – ren MAGI

Trettondagsafton. En kväll för fest, gärna med romantisk anstrykning. Åtminstone för lite yngre årgångar. Begreppet "trettondagsbal" besatt en viss magi, om än i nedbantad form  någon riktig bal var det ju aldrig fråga om, i alla fall inte i mitt liv. Men sent brukade det nog bli, och stort behov av några extra sömntimmar när den riktiga Trettondagen grydde.

Sent kan det nog bli fortfarande, med behov av sovmorgon dagen därpå. Som till exempel ikväll, när risken är uppenbar att jag fastnar framför teven. Klockan 21.00 börjar filmen "Notting Hill" med Julia Roberts och Hugh Grant sändas i TV5. Men nio, säger du kanske, det är väl inte så sent? Tja, det beror ju på. Men med reklamavbrotten i en kommersiell kanal håller ju en normal långfilm på i en extra timme.

Om jag inte redan sett den? Jo men självklart! Vet inte hur många gånger, men jag kan den scen för scen, stundtals uttalar jag replikerna innan de lämnat skådespelarnas munnar. Oopsidaisy!
"Notting Hill" är en av de där romantiska komedierna som jag och, det vet jag, många med mig inte förmår att lämna om man väl råkat zappa in på den kanal som för ögonblicket sänder.

"Pretty Woman" som blev Julia Roberts stora genombrott är en annan. Jag ser den med ideliga leenden, älskar när Richard Gere prövar att gå barfota i gräset, bara för att ta en enda liten detalj, shoppingscenerna inte att förglömma! (You work on commission, right?  Yes.  Big mistake. Big. Huge!)

Det går att rada upp de där folkkära historierna i en lång lista. "Love Actually" sänds varje jul och tokhyllas lika ofta, fast den i mitt tycke inte är riktigt lika bra som de jag just nämnt. "Min bäste väns bröllop" får mig också att sitta kvar i soffhörnet tills det står "The End" i teverutan. Julia Roberts igen. Jag kan nog se allt hon är med i, gång på gång, utan att tröttna. Det leendet!

Hur det går till när sådan magi uppstår kan man verkligen undra. Det handlar definitivt inte bara om utseende, för även en klassisk skönhet kan sakna det där speciella. Men leendet spelar stor roll och så är det det där med den odefinierbara utstrålningen, den som "Miss Vivian" i "Pretty Woman" trollbinder inte bara den störtrike direktören utan även hotellportieren, hisspojken och chauffören med.

Sedan får vi som erkänner att vi gillar de där filmerna stå ut med lite pikar från de fina cineasterna som letar andra kvaliteter och som aldrig skulle erkänna att det är skönt med lyckliga slut.
Men risken att det blir en sen kväll även denna Trettondagsafton är uppenbar.
Och ja, vad är väl en bal på slottet? När man har tv-soffa, där romantiken kan få blomma långt in på småtimmarna!

Copyright Klimakteriehäxan

De här helgdagarna har gjort mig helt dagvill och alltså missade jag lördagstemat den gångna helgen. Men jag ser att andra också varit sent ute, så eftersom lördagstemat var MAGI tar vi det trots att det är tisdag ... och då får väl helt enkelt tisdagstemat vänta på sin tur ... Temat i januari bestäms av Helena.
Bloggare som brukar uppmärksamma lördagstemat är  Karin EnglundOlgakattKarin på AlandGnuttanLivsrummetMusikanta, PysselitenToveIngridAnki Ulla Laiho och Pensionären på ön. Om du deltar men inte finns med på listan  hojta till i en kommentar så lägger jag självklart in dig!

12 kommentarer:

 1. Anonym11:06 fm

  Den här bloggen hade jag kunnat ha skrivit själv - ord för ord. Håller med om absolut allt.
  Lägger gärna till Dirty dancing till listan på filmer jag kan se omåomåomåom....Nobody puts Baby in a corner :)

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 2. Jag är inte sådan hejare på film. Inte minst pga reklamavbrotten. Inte alltid har man spelat in. Jag såg En oväntad vänskap. Blev förvånad att jag inte tyckte den var bättre. Alla har ju sagt det.
  Här blir det också TV-soffan. Romantiken får vi nog stå för själva. Och det ska väl gå. / Britt

  SvaraRadera
 3. Gustafsson2:38 em

  Notera Hugh Bonneville (Earl av Grantham) som förekommer i en mindre roll i Notting Hill.

  SvaraRadera
 4. Jag tackar för påminnelsen om denna förnöjelse. Jag har också sett alla Julia Roberts som jag känner till många gånger om. Konstigt nog, för ibland är historierna riktigt banala, men varför inte om man mår bra av det?
  Pikad blir man, ja!:) Men nu för tiden så rinner de av mig...jag bara ler och fortsätter njuta.

  SvaraRadera
 5. Håller med dig, Häxan, i allt. Vill bara tillägga "Runaway bride" och "Erin Brockovitch". Dem fastnar man också i, om de råkar zappas fram.

  SvaraRadera
 6. Kulsprutan - Nobody puts Baby in a corner är också synnerligen minnesvärt!
  Lavendia - det är alltid farligt att ha höga förväntningar ... jag tyckte mycket om den filmen.
  Gustafsson - jo en yngre version och inte lika fin i kanten precis!
  Pettas - ibland vill hjärnan ha lite lugn och ro och då ska den väl få det?
  Aase - absolut. Säg mig den film med JR som jag inte fastnar i!!!

  SvaraRadera
 7. trist utan romantik... dessa godingar har jag hittat billigt i mataffären.

  SvaraRadera
 8. Håller med dig om att Julia Roberts är underbar. Och visst är det härligt att se filmer med lyckligt slut och utan större våld än att någon lappar till den andre när han är dum mot Julia.
  Ingrid

  SvaraRadera
 9. Julia Roberts trollbinder många. Jag gillar också hennes filmer och även de som inte är enbart romantiska. Erin Brockowitch (eller hur det nu stavas) tycker jag är jättebra, och den där hon spelar mot Mel Gibson (kan inte för mitt liv komma på titeln). God fortsättning på det nya året.

  SvaraRadera
 10. Bättre sent än aldrig! Här är en pretty woman-fantast till... :-)men nu var det länge sedan kom jag på ..
  Ingrid är inte längre med i lördagstema.

  SvaraRadera
 11. Ända sedan jag såg Borta med vinden, någon gång på 60-talet, så har den varit min favoritfilm alla kategorier. Jag kan inte förklara varför, vet bara att den är magisk. Viviene Leigh är så vacker. Clarke Gable är så snygg. Alla kläder är så vackra och historien är underbart sorglig och bra. Självklart har jag den på en gammal vhs som jag vägrar göra mig av med. En gång i tiden hade jag även böckerna i tre delar köpta hos Svalans bokklubb. Andra filmer som är favoriter är Dirty dancing, Kalenderflickorna, Pretty woman och en massa andra tokromantiska filmer. :-)

  SvaraRadera
 12. Romantiska komedier är dem bästa!Visst är det magiskt det som dem åstadkommer på duken och som når ut genom rutan...
  Jag måste ju nämna "When Harry met Sally" när vi ändå är igång här, en annan mycket stor favorit eller "You've got mail". Meg Ryan är också strålande bra i dessa två tycker jag och Billy Crystal och Tom Hanks med för den delen.
  Visst fastnar man och trettondagsafton passar som sagt särskilt bra till denna magi!

  SvaraRadera