söndag, april 10, 2016

I dag är en historisk dag!

Om alla svenskar som fyller år i dag skulle slå ihop firandet till ett enda kalas skulle det bli något alldeles i hästväg.
För den 10 april är det datum då flest människor här i landet har födelsedag.

Men det har naturligtvis inte bara fötts barn denna dag genom åren. Ta bara 1825 som exempel. Då öppnades det allra första hotellet på Hawaii!
1849 tog Walter Hunt patent på säkerhetsnålen. Han sålde sedan rättigheterna för 400 USD. Måste ha varit en historiskt usel affär.

Och 1877 avlossades den allra första människan som levande kanonkula. I London. 1912 lämnade Titanic kajen i Southampton för sin enda ödesdigra resa. Sju år senare dödades Emiliano Zapata, som hade tänkt ta hand om Mexiko när hans revolution var genomförd. 1942 infördes ransonering av godis och cigaretter i Holland.

Vi behöver inte fråga oss hur det gick sedan. Hawaii är översållat med hotell, säkerhetsnålar räddar oss alla då och då. Levande kanonkulor är omodernt. Titanic är förvandlad till en storfilm, Mexiko är för evigt en politisk krutdurk och godis och cigaretter är lika lite ransonerade som diverse andra njutningsmedel i Holland. Och så vidare.

Grattis ändå, alla födelsedagsbarn!

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

  1. Själv verkar jag känna en enda person med 10 april som födelsedatum.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera