tisdag, april 05, 2016

Tisdagstema TRÅNGT

Trångboddhet är naturligtvis ett ytterst elastiskt begrepp. Japansk likkisteliknande övernattning i speciella fack-hotell. Illegala flyktingförläggningar, knappt med tak. Miljonprogramshus med många ungar i varje lägenhet. Eller nybliven trebarnsfamilj som inget hellre önskar än tio nya kvadratmeter.

Hur man såg på trängsel och tomtstorlekar i Birka, vikingastaden på Björkö i Mälaren, kan vi bara gissa. Där fanns det som ibland kallas Sveriges första stad, bebyggd och bebodd i ett drygt sekel från sent 700-tal. I dag finns Birka med på FN-organet Unescos världsarvslista, och man turistar flitigt dit båtledes  allra helst under den varmare årstiden. Guidad tur funkar bra, det blir en promenad också.

Nu har man rekonstruerat en del av bebyggelsen, kombinerat med kafé och restaurang, museum och souvenirshop. Och så en modell över hur Birkas hamnområde såg ut ursprungligen, enligt vad forskarna kommit fram till. Staden var ett viktigt handelscentrum på sin tid. Flitiga arkeologiska utgrävningar har gett många fynd och ledtrådar som fått historien att klarna.

I den där modellen ser man hur husen står tätt ihop, åtskilda bara av smala gångar. Byggnadsmaterialet är trä. Fönster verkar man inte ha haft. En öppningsbar taklucka förefaller vara tidens skorsten.

Tyckte Birkas invånare att det var trångt? Förmodligen inte. Men dagens stadsplanerare har som tur är lite andra regler att gå efter. Den moderna människan kan förvisso ha det trångt men inte på riktigt samma vis ...

Några steg utanför stadsbebyggelsen möter Birkas besökare många gravsättningar. Och så, tack och lov, en och annan gullviva – sådana trängs vi ju gärna med!


Veckans tisdagstema är alltså TRÅNGT och du som vill trängas lite mer använder dig enklast av den här länken!

Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

 1. Jättefin tolkning av tisdagstemat trångt. Gullvivorna är så fina. Ett säkert vårtecken.

  SvaraRadera
 2. Spennande gammalt tun !
  Ja, i dag har vi tenkt samme tanken :)

  Ha ein strålande tysdag !

  SvaraRadera
 3. Det ser onekligen trångt ut och jag som gillar ljus och rymd omkring mig skulle inte gärna bo så!
  Underbart att se gullvivor, de får gärna trängas på ängen!

  SvaraRadera
 4. Fina tolkningar av trångt. / Britt

  SvaraRadera
 5. Bra tolkning av temat;-)

  SvaraRadera
 6. jo, när jag föddes, typ efter kriget i Finland, så bodde två familjer i ett litet kök och vardagsrum. Mamma, pappa barn i ena rummet. Min mamma, pappa och jag i det lilla smala köket... och en hund också hade den andra familjen!

  SvaraRadera
 7. P.S.
  nu har jag bytt till sommardäck, inga minusgrader mer :)

  SvaraRadera
 8. Jag skulle så gärna vilja besöka Birka någon gång och känna historiens vingar. Angående trängsel så har ju vi flyktingförläggningar i byn där varje individ har 3 kvadrat att bo på! Alltså skulle man i min 50 kvadratmeters lägenhet pressa in 15 personer...inte människovärdigt om du frågar mig...

  SvaraRadera
 9. Ja Birka har lärt oss mycket, visst är det en spännande plats!
  Spännande är också hur radikalt synen på privatliv och personligt utrymme förändras över tid (och även i rum)

  SvaraRadera
 10. Intressant och fin modell av husen i Birka. Man var nog inte bortskämd med privat/personligt utrymme på den tiden.

  SvaraRadera
 11. Vilket hantverk o pillergöra att bygga upp en sån, jättefint!

  SvaraRadera