fredag, april 15, 2016

Minnen i bokhyllan

Hur kommer det sig att det är så relativt enkelt att fastna i en enda litterär genre? Visst känner vi alla någon som bara läser deckare. Min pappa bet sig fast i reseskildringar. Fantasy kan fylla hyllorna hos somliga. Science Fiction också. Bara Terry Pratchetts produktion blir ett par meter! Och de som endast vill ha lite avkoppling och inte nödvändigtvis realistisk förströelse hamnar gärna i rom-kom- eller chick-litt-facket och blir kvar där.

Sedan finns det definitivt de som inte vill ha nåt hitte-på alls. Då handlar det gärna om biografier och memoarer, även om de långt ifrån alltid berättar sanningen ... memoarer och självbiografier förväntas ofta gå till eftervärlden som ett monument över en person som en gång var av stor betydelse.

Nu är turen kommen till just den genren i Bokbloggsjerkan. Frågan Annika ställer i dag och som många som vanligt svarar på lyder så här:
Hur ställer du dig till biografier, memoarer och liknande? Är det något du läser, har du någon favorit, finns det någon du skulle vilja veta mer om eller är det något som du absolut inte är intresserad av?

Jag väljer inte biografier eller memoarer i första hand. Men en och annan slinker med. Zlatan-boken blev man ju "tvungen" att läsa – och jag gjorde det med viss behållning, utan att vara fotbollsfrälst. Ett antal politiska memoarer har jag behövt läsa för jobbets skull. Det är sällan lustfyllt. I stället krävs att man biter ihop och tar sida för sida i envis takt ... Gemensamt för dem jag läst är att de känts väldigt tillrättalagda, ämnade att styrka de redan frälsta åsiktsfränderna i tron. Det finns naturligtvis undantag fast inte något jag kan komma på.

Däremot kan jag tycka att andra "berömdheter" har levt spännande liv som jag gärna vet mer om. Edith Piafs syster Simone Bertaut skrev "Momone" om deras gemensamma barndom och den gillade jag verkligen. Jane Fondas "Mitt liv så här långt" (My Life So Far) är en intressant beskrivning av amerikansk inrikeshistoria på modern tid. Den höll jättebra fram till sista kapitlen.

För närvarande har vi i bilens cd-spelare "Just Kids" av Patti Smith och bortsett från att Marika Lagercrantz nästan konsekvent uttalar alla namn fel är det fascinerande att följa med Manhattan runt, bo på Chelsea hotell, äta med Andy Warhol, dricka drinkar med Sam Shephard och träffa en olycklig Janis Joplin för inte så vansinnigt länge sedan.

Bland klassikerna rekommenderar jag verkligen Selma Lagerlöfs memoarer i tre delar: "Mårbacka", "Ett barns memoarer" och "Dagbok". Otroligt bra! Om jag skulle önska mig en memoarbok av någon författare vet jag att jag gärna hade läst min egen mammas livshistoria, eftersom hon höll väldigt tyst om mycket som hände under de första tjugo åren i livet.

Sedan blir jag med tiden alltmer övertygad om att det i praktiskt taget varenda bok som kommer ut finns en rejäl portion av författarens eget liv, privata tankar och lustar. Det blir mängder av minnen i bokhyllan oavsett hur klassificeringen på biblioteket ser ut.

Copyright Klimakteriehäxan

19 kommentarer:

  1. Kloke ord! Jeg skal absolutt bli flinkere til å inkludere biografier på leselista :)

    SvaraRadera
  2. Lagerlöfs böcker hade jag kunnat tänka mig att läsa :)

    SvaraRadera
  3. Jag klarar inte av Zlatan, så det är nog en bok som jag aldrig kommer läsa! Fast man ska ju aldrig säga aldrig... :)

    SvaraRadera
  4. Zlatans bok är en av få biografier som jag har läst. Även om jag inte var speciellt förtjust i Zlatan och inte är direkt fotbollsfrälst så gillade jag den. Oavsett vad man tycker om honom så är det en fantastisk resa han har gjort.

    SvaraRadera
  5. biografier är intressanta (jag som inte kan uttala rätt ens makens namn :)

    SvaraRadera
  6. Anette - det finns mycket bra att hämta i genren!
    Vargnatt - gör det. Du kommer inte att ångra dig.
    Evelina - jag fattar att man har svårt för honom - men ...
    ... som Monika påpekar: det är en fantastsísk resa man får följa med på.

    SvaraRadera
  7. Zlatan bok har många rekommenderar till mig, men jag har ännu inte läst den.

    SvaraRadera
  8. Biografier och memoarer är utmärkta källor om man vill lära sig mer om bortglömda personer. Gutenberg har massor (ledsöm om jag tjatar om herrG).
    Ägnar mig just nu åt Jeanna Oterdahl, som både Ying Toijer-Nilsson och Gunvor Stolt skrivit om - den senare i en avhandling, vilka man inte ska glömma bort, när man är nyfiken på försummade personer.
    Margaretha

    SvaraRadera
  9. Jag gillar biografier och läser dem gärna, en del är mindre bra men så är det med deckare också. Man får plockar russinen ur kakan.

    SvaraRadera
  10. Lagerlöfs memoarer skulle jag gärna läsa.

    SvaraRadera
  11. Just kids var jag så förtjust i! hade aldrig stått ut med en uppläsare som inte kan uttala rätt. jag läser memoarer, biografier och autofiktion särskilt gärna rörande författare

    SvaraRadera
  12. Zlatan boken har länge stått på läslistan, få se om det kan bli av att läsa den någon gång. Så mycket böcker och kort om tid ;)

    SvaraRadera
  13. Tack för trevliga boktips. Zlatan-boken har jag faktiskt inte läst, men den står i alla fall och väntar i bokhyllan.

    SvaraRadera
  14. Zlatans bok har jag läst och den gillade jag trots att jag avskyr fotboll :)

    SvaraRadera
  15. Jag blir allt mer nyfiken på Selma Lagerlöfs böcker.

    SvaraRadera
  16. Tack för påminnelsen om Selmas böcker.

    SvaraRadera
  17. Just Kids tyckte jag väldigt mycket om, speciellt som jag dånade på med Patti Smith på CD-spelaren samtidigt som jag läste...

    SvaraRadera
  18. Lagerlöfs memoarer blir jag nyfiken på. Tack för tipsen :)

    SvaraRadera
  19. Anonym2:54 em

    Vill genast kasta mig över Selmas dagböcker!
    Tack för tipset!!
    Overboard

    SvaraRadera