fredag, februari 14, 2020

Att dö digitalt kan vara komplicerat

Nisse föddes en dag i början av februari för ganska många år sedan. 
Sådant har Facebook koll på, ”vänner” blir påminda. 
Alltså skickade jag glatt en grattishälsning till honom, en trevlig man som jag lärt känna i jobbet. När jag tryckte på ”enter” på datorn hade redan över femtio personer önskat honom en fin födelsedag.

Men vi hade missat en detalj. En viktig detalj. Nisse avled i slutet av förra året. Ok, ganska nyligen ändå, kanske inte så konstigt att det inte märkts, kan man ju tänka. Fast en annan gammal kollega dyker fortfarande upp på sin födelsedag, trots att hon varit död i snart sju år.

När vi nu som ett av världens mest uppkopplade folk dagligen snurrar runt på nätet i alla olika former av sociala medier finns naturligtvis också döden med på ett hörn. Ändå uppfattas den ofta som ett opassande samtalsämne i det moderna samhället. Men vi möter den likväl online. /.../

Det är mycket som ska klaras av när ett dödsfall inträffar. Och det är inte enkelt att som privatperson gå in och ta tag i allt det praktiska, men det finns ett behov av avslut också på nätet. /.../

Det handlar förvisso inte bara om teknik, problemet har förstås också etiska dimensioner som måste hanteras med eftertanke.
Vi som gratulerade Nisse på en födelsedag han aldrig fick uppleva får väl trösta oss med att han säkerligen skulle ha uppskattat det – om han varit i livet.  

Hela min krönika om den digitala döden läser du på News 55, en sajt för dig som uppnått mogen ålder. Det är gratis. Kul om du både läser och kommenterar, och man får gärna dela vidare!

Livets träd som det ter sig sedan den digitala världen blivit vår. Illustration från medieforskaren Amanda Lagerkvists föreläsning i Senioruniversitetets regi.
Copyright Klimakteriehäxan 

4 kommentarer:

  1. digitalt testamente, eller vad det heter, jag har ett antal döda vänner...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har vi alla! Problemet är väl att så få planerar för sin "nedkoppling" medan de fortfarande är friska och pigga.

      Radera
  2. Det går att avsluta ett konto, dock invecklat. En del gör om det till en Minnesplats. Andra vill ha det som det är för att skriva tankar.
    På ett sätt vill man lämna efter sig något. Jag skulle inte vilja att mitt konto raderades men gärna ha det som minnesplats.
    Ja, många tankar......

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man ser till att någon annan har alla inloggningsdetaljer kan man nog fixa det. Men vi är ju dåliga på att planera för vår hädanfärd, inte minst digitalt!

      Radera