söndag, februari 02, 2020

Ett år som liknar råtta har inletts

Det är lite körigt i Kina just nu, milt uttryckt. Nyss blev det Råttans år, men det traditionellt så viktiga nyårsfirandet blev behärskat, ja det uteblev rent av helt på massor av platser på grund av det otäcka corona-viruset.

Munskydden har tagit slut, varuhus är stängda, folk evakueras, flygen står kvar på marken, bussar och tåg går inte och viruset spåras febrilt, nya dödsfall redovisas dag efter dag. Ingen bra start på året, man skulle rent av kunna säga – lite vanvördigt, medges  att det liknar råtta, faktiskt ...

Djuren återkommer vart tolfte år i den kinesiska tideräkningen. För länge sen när det var dags för råttan, 1984, var jag och Maken i Hongkong vid nyår och då köpte jag en liten träskylt med en påmålad råtta som souvenir. Varför, kan man ju undra så här trettisex år senare. Varken användbar eller särskilt vacker, men som skylt en Skyltsöndag funkar den väl alldels utmärkt när vi nu är inne i Råttans år igen!

Ja var ska den skrattande emoji-gubben med vidöppen mun passa om inte som skylt
hos tandläkaren? Jag har tid i veckan ... avslutar varje besök med att uttrycka en tydlig
förhoppning om att vi, jag och tanddoktorn, inte ska ses på länge ...

Skyltsöndag är det som bekant vareviga söndag i bloggarnas värld. Vi som brukar skylta med konstigt, roligt, smart, fult eller vad som helst i skyltväg, vi finns listade här hos B.

Copyright Klimakteriehäxan

13 kommentarer:

  1. Är född i Råttans år, så jag hade absolut köpt den lilla träskylten som souvenir. Tycker den är ganska söt faktiskt.
    Är i vanliga fall inte så värst förtjust i Kina, landets ledare och synen på mänskliga rättigheter, men i samband med coronaviruset måste jag faktiskt ge dem en stor eloge. De har gjort och fortfarande gör sitt yttersta att begränsa spridningen, samtidigt som de för en gångs skull är helt transparenta. Å att bygga ett sjukhus för 2 000 patienter på tio dagar - föreställ dig det i Sverige...
    Tandläkarskylten är rolig och humoristisk. Jag brukar bli kallad en gång/år till tandläkaren och två gånger/år till hygienisten. Har ju ingen tandläkarskräck. Det enda som är skräckinjagande är nog fakturan.
    Tusen tack för två fina skyltar, trevlig text och länken:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas verkigen att kineserna gjort sig förtjänta av ditt beröm. "Helt transparenta" - hm. Får vi aldrig veta. De har väldigt mycket för sig som vi inte har en aning om, det är vad jag tror. Vad beträffar tänderna så har jag samma upplägg som du. Dyrt men nödvändigt.

      Radera
  2. Ja, just dé! Det är råttans år. Kul att ha en sån skylt även om den kanske inte är så användbar mer än till bloggen. :-)

    Kul logga hos tandläkaren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den står - fråga mig inte varför - inne på vår gästtoa ... och det har den gjort i åratal! Stort leende hos tandis, så länge inget behöver åtgärdas ... på onsdag vet jag ...

      Radera
  3. Det är ju en riktigt söt skylt den med råttan :)
    Tandläkarens skylt är roligare än det de sysslar med ... i alla fall för mig som är rädd för dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Antagligen var det därför jag köpte den. Men tandläkarskräck går att bota, du får ta tag i den biten! Kul blir det iofs aldrig.

      Radera
  4. De flesta av oss brukar förstås inte skratta när vi går till tandläkaren och råttan är jättesöt, men usch för den nya smittan i Kina. Hoppas att det visar sig att viruset inte är så förskräckligt farligt och att de får fram ett vaccin snart.

    SvaraRadera
  5. trevlig skylt, fast trivs bättre med katter än råttor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett enkelt val: vi lär rösta på katt de allra flesta!

      Radera
  6. Minns förra gången det var råttans år, 2008- OS i Peking och allt annat. Jag bodde där då och kan sakna stan. Mycket. Ja, hela Kina. Våra fyra år där gav så mycket på många sätt. Men hade jag Dock har Kina förändrats mycket sedan vi flyttade hem 2010. Men vi var tillbaka en del av 2011. Den politiska situationen är idag mycket hårdare och något som är svårt. Men jag tycker man jobbar på bra för att försöka begränsa Coronaviruset. Är nog mer orolig totalt sett för hur situationen är i USA. "Trumpeten" är inte att leka med. Tandläkarskylten var fylld av humor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj du har bott där! Jag tyckte det var urhäftigt att komma dit, men nån lust att bli kvar kände jag aldrig. Fast jag vet hur det är: allt beror på VARFÖR, man kan nog bo ungefär var som helst i världen bara det finns ett DÄRFÖR. Tycker dock att jag ser en massa negativa sakernär det handlar om Kina. Se bara på ambassadören de skickat till Stockholm ... Har du läst Jean Philip Sendker? Om inte, gör det. Väldigt bra.

      Radera
  7. Råttor kan vara riktigt goda och sega, men råttans år i Kina är inte så gott just nu.
    Till och med den leende emojin på tandläkarskylten som bjuder in till en sittning känns som en barnlek i jämförelse fastän man har en viss skräck för sprutor och borrar.
    Ha en fin fortsättning på veckan

    SvaraRadera