tisdag, februari 18, 2020

När film blir verklighet

Bara hattarna som i filmen bärs av Grynet Molvig/drottning Silvia gör filmen sevärd!
Underbara kreationer som skulle funka på vilket brittiskt societetsbröllop som helst.
Åtminstone om folk med lite humor skulle vara gäster på kalaset ...

Det är förvisso ingen nyhet att Tage Danielsson var ett geni. Desto roligare då att upptäcka att ett av hans så gott som bortglömda verk fått rykande aktualitet, nästan trettio år efter att det mötte sin publik för första gången och tjugofem år efter Tages alltför tidiga död! Tyvärr är de flesta på rollistan också avlidna, men det här är ett utmärkt sätt att återse dem. Så här skriver jag om filmen på News 55, där du läser hela krönikan:

Att vara före sin tid borde vara bra, väcka allmän beundran, kanske rent av eftertanke. Men det blir inte alltid resultatet.
Alltså var det kanske inte särskilt överraskande att Tage Danielssons film ”Sopor” fick ett blandat mottagande och en hel del beska omdömen när den hade premiär 1981. I Aftonbladet stod det att filmen andades hat och förakt mot politiker och i Sydsvenska Dagbladet skrev man att filmen var en binge oinspirerade, krystade och mestadels poänglösa infall och sketcher, framförda av skådisar som kvävde sin talang.
Så här nästan trettio år senare är det åtminstone för mig betydligt enklare att hålla med de recensenter som fann filmen ”i bästa mening barnslig” med charm, humor och smittande medmänsklighet. År 2020 är den faktiskt, dessutom, rykande aktuell!
Lena Nyman/Victoria
I ”Sopor” får vi uppleva hur tusen svenska barn ockuperar kungliga slottet och tar kungaparet, kronprinsessan och Carl Philip som gisslan för att vuxenvärlden ska lyssna på deras framtidsoro. /.../
Att vi skulle uppleva ett liknande barnuppror på riktigt trodde nog absolut ingen då, när 80-talet var färskt, folkomröstningen om kärnkraften bara ett år gammal, landets två tyngsta politiska figurer hette Thorbjörn Fälldin och Olof Palme, och Greta Thunbergs mamma hade bara fyllt elva. /.../

En skarpare, roligare och mer klarsynt samhällsdebattör än Tage Danielsson, det går inte att finna. Han var verkligen före sin tid. Och det är underbart att få skratta åt det som i grunden måste tas på största allvar.

6 kommentarer:

 1. Budskapet i den är sannare idag än någonsin - vilket är skrämmande! Hur lät vi det bli så här?Den ska jag titta på imorgon - min lediga dag!
  Tage Danielsson var verkligen skarp. En favorit!
  Tack för filmtipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du inte blir besviken - det tror jag förstås inte! Om du är gammal nog att minnas Fälldin tycker jag att Edwalls tolkning av honom är helt underbar!

   Radera
 2. Sopor har sina poäng

  SvaraRadera
 3. Har inte sett filmen, men den verkar ha varit lika mycket före sin tid som boken 1984 av George Orwell var.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen dum jämförelse, faktiskt!!!

   Radera