torsdag, februari 06, 2020

CITAT om minnesbilder

"Minnet är ett bedrägligt förstoringsglas."

- Så lyder slutraden i ett av Torsten Ehrenmarks kåserier i samlingen "Här är New York". Men mitt minne av Ehrenmark som skribent och radiopratare motsäger citatet, för han var faktiskt lysande, varken mer eller mindre! Den här boken ramlade jag över av en slump. Den är tryckt 1989, fyra år efter författarens död, men jag har läst den nu med nöje, även om tidens tand gnagt lite på bilderna av jättestaden, n-ordet förekommer bredvid precisa iakttagelser av slummen på The Bowery (numera avskaffad), humrarna från Maine, tystlåtna taxichaufförer och tuppfäktning med puertoricaner. Har haft boken som lektyr i badrummet, vilket möjligen har förlängt stunderna där lite onödigt mycket, men det har det varit värt. Och i sak har han nog rätt: man kan inte lita på sitt minne i alla lägen. Fast mina besök i New York minns jag med glädje!

6 kommentarer:

  1. O ja, han var bra - varsomhelst och närsomhelst!
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan höra hans röst! Fantastiskt att han var både rolig och tänkvärd, på en och samma gång. Så välformulerad!

      Radera
  2. älskar gamla reseböcker, något brittiskt har jag nog: London ABC Med matsedel av Torsten Ehrenmark, älskar engelsk mat ❤️ har läst göteborgska London-kåserier av Per Nordangård i Göteborgs-Posten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker nog ingen nutida kåsör kommer upp i TE:s klass, fast "din" har jag inte läst. Den här boken ger en mångfacetterad bild av NY på den tiden.

      Radera
  3. Så det är det du gör/gjorde på toaletten;-) Trodde att det bara var killar som läste dagstidningar medan de uträttade sina behov;-)
    Har inte läst boken, då jag har svårt för böcker som är aningen "förlegade.

    Svar: Skickade mejlet utan punkt mellan för- och efternamn. Mejlet har inte bouncat tillbaka, så det borde ligga i din inkorg.
    Blogspot ägs av Google, vilket ju Gmail också gör. Som admin av min blogg är min gmail-adress kopplat till inloggningen (förnamnefternamn@gmail.com) - också utan punkt mellan för- och efternamn;-)
    Long story...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har alltid nån sorts lektyr på toa ... Om mailet: har inget fått. Inte i skräpet, ingenstans.

      Radera