måndag, februari 03, 2020

Han var Årets Svensk på riktigt!

Tidningen Fokus har utsett Jens Ganman till Årets Svensk 2019.
Ganman kallas satiriker och provokatör. Hans utnämning har stött på en hel del kritik. Men det har titeln Årets Svensk alltid gjort.

Det var Rapport-redaktionen på Sveriges Television som startade alltihop 1984, efter internationellt mönster. Årets Svensk skulle den bli som synts mest i media under det gångna året. Först ut i raden blev finansminister Kjell-Olof Feldt (S). Inget särskilt populärt eller populistiskt val, det blev inte heller stora ringar på vattnet, men ett specialritat diplom fick han och en extra intervju i tv blev det. /.../

Däremot utsåg jag helt på egen hand en verklig Årets Svensk 1986. Jag tillhörde förvisso lednings-gruppen på Rapport, men jag var inte förtjust i den där "tävlingen" vi lanserat. Alltså iscensatte jag en liten stillsam protest. Eftersom jag blev mamma för första gången i augusti det året bestämde jag att min son var Årets Svensk utan konkurrens. Stickade en tröja åt honom under föräldraledigheten och gick och visade upp barnet  och tröjan  på redaktionen. De flesta drog på smilbandet, dock inte alla. /.../

Säkert finns det i ditt liv en rad av personer du skulle vilja kalla Årets Svensk, precis som jag gjorde 1986. /.../ Den stora frågan kvarstår: Hur kunde det INTE bli Greta Thunberg som blev Årets Svensk 2019?

Hela texten läser du på News 55 och dit kommer du blixtsnabbt genom att klicka HÄR.

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

  1. Bra skriven krönika. Kan bara säga att jag kände igen alla namn som varit Årets Svensk, visste till och med vad det gjort för att få utmärkelsen. Med tanke på min usla allmänbildning så är det en bedrift;-) MenJens Ganman - aldrig hört talas om honom.

    PS. Det räcker så gott med Greta som "Person of the Year" på framsidan av Time Magazine. DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Imponerande att du kom ihåg namn som Hamid Zafar och Masoud Garakoei! Jag menar att oavsett om man gillar Greta eller ej har knappast någon annan svensk varit lika synlig och likahörd som hon, därav Årets Svensk. Ganman har medverkat med sina tårtdiagram i "Svenska Nyheter", utan att få mig att dra det minsta på mun.

      Radera
    2. PS kul att du gillade texten ändå!

      Radera