tisdag, maj 21, 2024

Läsning från 1900-talet – och från 2000-talet

Ibland går det undan. Lite för snabbt, helt enkelt. Således läste jag uppmaningen från Ugglan angående veckans tisdagstrio lite för hastigt. Visst skrev hon Böcker som gavs ut under olika årtionden på 1900-talet (ett årtionde i varje bok) men jag läste 2000-talet (eller så läste jag inte alls?) och skred snabbt till verket. Bara för att strax inse mitt misstag. Vilket betyder att ni nu får dubbla upplagor av tisdagstrion här, håll till godo! 

LÄSNING FRÅN 1900-TALET

Nu satsar jag på några säkra kort! Tre kvinnor som har ordet i sin makt!  

"Kväll efter kväll" är en novellsamling som kom ut 1965 och som var Gerda Anttis debut. En mycket lyckad sådan. Sedan gick många år innan hennes författarliv tog ny fart, men redan i den här första boken är hon briljant, inte minst i berättelsen som gett namn åt hela boken.

Danska Tove Ditlevsen levde ett hårt liv och i "Gift" från 1973 låter hon sina många läsare uppleva hur det är att vara drogberoende. Och hon gör det på ett sätt så att det gör ont både i kropp och själ. Känns hur aktuell som helst! Den finns i en nyöversättning från 2021, har inte en aning om vad det blivit för skillnad?

"Var det bra så?" hette Lena Anderssons första bok och den publicerades 1999. Jag "upptäckte" henne tack vare den. Redan då de vassa formuleringarnas mästare! Känner att jag borde läsa om den.

LÄSNING FRÅN 2000-TALET


Böcker som gavs ut under olika årtionden på 1900-talet (ett årtionde i varje bok)
är vad Ugglan efterlyser som beståndsdelar i denna veckas tisdagstrio. Ja, sällan har en uppgift varit enklare att lösa! För det visar sig att mina tre senast lästa romaner passar perfekt! (Eftersom jag fick för mig att det stod 2000-talet alltså).

Håkan Nessers "Skuggorna och regnet" kom ut när seklet var ganska nytt, närmare bestämt 2004. Det är en fristående historia, inte en deckare rakt av, men ganska spännande ändå eftersom det finns minst ett mystiskt dödsfall som aldrig fått sin förklaring.

"Amerikansk jord" (American Dirt) av Jeanine Cummins publicerades 2018. Sedan dess har den så att säga lagt världen för sina fötter, men jag har varit sen på bollen, trots att boken stått i min hylla i flera år. Det här är en synnerligen verklighetsnära berättelse om att fly, i huvudpersonen Lydias fall från en mexikansk knarkkartell som slår sönder hela hennes liv. Nu försöker hon, tillsammans med andra människor från Centralamerika, ta sig till USA.

Och så har vi Andrev Waldens "Jävla karlar" från 2023. Så omtalad att man liksom "blev tvungen" att läsa den. Visst var den underhållande, om en uppväxt som man inte önskar något barn (även om det i Waldens fall tycks ha gått alldeles utmärkt, han fick t o m en August som tröst!)

Om detta är tre av dig olästa titlar och du vill nappa på ett av mina tips förordar jag varmt "Amerikansk jord". Mycket läsvärd, du kommer inte att glömma den i brådrasket och du kommer ideligen att bli påmind om liknande öden som utspelar sig i verkligheten.

Älskar min Murklocka (Campanula) som övervintrar på balkongen år efter år och som
blommar så ljuvligt i den vackraste av blåa färgtoner!
Copyright Klimakteriehäxan

20 kommentarer:

  1. jättefin murklocka. har läst Walden och plockat fram Cummings. Ditlevsen har jag läst och troligen Antti också. jag läste henne en tid och tyckte sedan att hon blev för gnällig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Debuten av Antti kan du definitivt läsa och njuta av. Blir förvånad annars!

      Radera
  2. Svar
    1. Ja visst. OCH 2000-talet. Så råkade det bli!

      Radera
  3. Gerda Antti är en favorit, tycker mycket om Ditlevsens böcker, hoppar Lena Andersson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får ju bestämma alldeles själv.

      Radera
  4. Lena Anderssons och Tove Ditlevsens bok har jag läst. Jag hade svårt för Är det bra så? kommer jag ihåg. Kanske skulle jag uppskatta den mer idag när jag också har läst annat av Lena Andersson. Gerda Anttis novellsamling skulle jag gärna läsa i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lena A:s senaste är jättebra. "Studie i mänskligt beteende" kan vara hennes bästa och kanske också mest lättillgängliga`?

      Radera
  5. Anonym3:22 em

    Var det bra så? Gillade jag .Ditlevsen och Anti blir jag nyfiken på.

    SvaraRadera
  6. Anonym3:23 em

    /Maria Bokologen

    SvaraRadera
  7. Jävla karlar har jag läst men inte de andra. Tack för tipsen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anttis titelnovell passar också in under rubriken "jävla karlar" ... riktigt bra!

      Radera
  8. Amerikansk jord finns i bokhyllan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då menar jag att du har något att se fram emot.

      Radera
  9. Och jag började fundera på 1800-talet först... Har läst dina 2000-talsböcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vem vet, nästa utmaning kanske blir 1800-talet??? Det skrevs förvisso böcker då också!
      Min trio från 2000.talet består förstås av böcker som väldigt många redan läst, inte mycket tips att hämta där ...

      Radera
  10. Här får jag ge mig - igen. Men Håkan Nesser var makens favorit författare. Jag klarade inte av författaren lika bra som maken...
    Om det blir 1800-talet sedan kan jag i alla fall "skryta med" att ha läst alla Charles Dickens böcker - på engelska alltså;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att Nesser är ganska ojämn. "Himmel över London" ogillade jag exempelvis totalt. Andra kan jag njuta av. Men jag tycker verkligen du ska leta upp "American Dirt". En rysare, nästan alltför verklighetstrogen. Den platsar i din deckarhylla.

      Radera