onsdag, maj 29, 2024

Spännande och ruggigt

Vilka kulturella verk beskriver bedömning och tävling extra bra? Så lyder Veckans kulturfråga, formulerad av Enligt O.

Den 1 juni är det på lördag. Samma datum som handlingen i Sofie Sarenbrants "Andra andningen" utspelar sig. Det är dags för Stockholm Marathon för 35e gången och det skiljer från de tidigare genom att en löpare faller död ner och det verkar inte vara av naturliga orsaker. Emma Sköld är ute för att heja på sin syster som springer, men hon är ju också polis och får mer att tänka på än steglängd, drickapauser och löptakt ... Årets maratonlopp avgörs också denna lördag!

En tävling med ännu längre historia är den som går ut på att man ska besegra världens högsta berg.  Tre såna expeditioner har jag läst om, alla i princip dokumentära: först "Tunn luft" (Into Thin Air) av Jon Krakauer och så Jeffrey Archers "Drömmen om Everest" (Paths of Glory). Den första utspelar sig 1996, den andra på 1920-talet. 

Den tredje kom ut 1952 och jag var bara barnet när jag läste pappas ex av "Annapurna – 8000 meter över havet" av Maurice Herzog. Han var en av de två som kom till toppen den gången, övriga i expeditionen dog eller tvingades ge upp. Glömmer aldrig hur håret reste sig i nacken på mig när en deltagare satt på ett isblock och tog av sig en känga. Sedan plockade han bort svarta förfrusna tår från en fot ...

Samtliga dessa historier utspelar sig i för mig totalt främmande och inte alls lockande miljöer, så kanske är det för att de känns så exotiska som jag läser, ryser och  jo faktiskt  roas. Blir du sugen på en bergsbestigning? Börja med Archers och läs dem i tidsföljd!

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

  1. vi har tre barn som bergsklättrar, två som isklättrar, och äldsta barnbarn har precis fått rött kort i inomhusklättring, men ingen drömmer om Mount Everest... Norge räcker långt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra om dom låter Mount Everest vara. Ligger tillräckligt många förolyckade i snön där.

      Radera
  2. Jag har faktiskt bara läst en bok av Sarenbrant. Vet inte varför det inte blivit fler, men läser få svenska deckardrottningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker hon är en av de bättre - men de är ju galet många som slåss om drottningkronan ...

      Radera
  3. bergsbestigning och ensamsegling läser jag gärna om. skulle aldrig i livet våga mig på varken det ena eller det andra. K2 på liv och död http://mrscalloway.blogspot.com/2009/12/k2-pa-liv-och-dod.html av äventyraren och dokumentärfilmaren Fredrik Sträng, Everest: till toppen utan syrgas av Reinhold Meissner, Mot toppen av sir Edmund Hillary med sherpan Tenzing

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det är svårt att förstå hur mycket entusiasterna är villiga att satsa för att komma upp. De förlorar ju ofta väldigt mycket! Men det blir spännande läsning (eller film) för oss som håller oss på marken.

      Radera
  4. "Andra andningen" har jag läst (såklart). Vill minnas att jag faktiskt även läst Jeffrey Archers "Paths of Glory".
    Ganska trevligt att läsa böcker som innehåller "saker" som man själv aldrig skulle utsätta sig för. Det är kanske därför man läser vissa böcker...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja nån maratonlöpare är jag inte, lika lite som bergsbestigare ... Har läst Sarenbrants senaste, tyckte den var rätt bra.

      Radera