måndag, januari 11, 2010

Prakt man inte tröttnar på

Nog är det väl dags att tröttna på amaryllisar nu?
Mina har blommat, väldigt snällt. Allra grannast den som slagit ut sist, i en extra mörkröd färg som jag tyvärr inte tror min bild (ovan) lyckas återge sanningsenligt.
Men kanske har jag inte fått nog ändå. För nu sålde Ica krukor med två synliga knoppar på löken för bara 19.90. Så jag slog till ... igen ... blommor struntar väl i om det är jul eller påsk?

Faktum är att när stänglarna drar iväg och blir för långa (för riklig vattning antagligen) kan det vara smart att skära av dem och förvandla krukväxten till snittblomma. Men jag har bara en enda jättehög vas som kan härbärgera riktigt långa blommor. Den här gången fick den rent av behålla löken!
Glöm heller inte att de med fördel kan hängas upp och ner!

Dessutom finns det ett knep att förlänga glädjen när amaryllisens klockor börjar tappa spänsten och sloka med huvudet. Då skär jag av dem tätt bakom blomman och lägger dem i någon sorts kärl där det kvarvarande korta lilla skaftet nätt och jämnt får kontakt med vattnet. Den vita på bilden nedan har stått så i tio dagar och verkar inte vara färdig att dö än!

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. Amaryllis tröttnar man verkligen aldrig på. Vilket bra knep att sätta ner blomman så där som du gjort. Bosse Rappne tipsade också en gång om att man mycket väl kan skära av stjälken och sätta den i en vas när den börjar bli för lång och skrånglig.

  SvaraRadera
 2. Och det sista jag gör nu, när amaryllisarna börjar vissna, så fryser jag dem i spann och har ute i trädgården,
  kanske många veckor till :)

  SvaraRadera
 3. Anonym3:47 em

  Amaryllis är inte stort i mina trakter trots dess skönhet.

  Och nu är det dags för vårlökar (kalanchoe)innan höstlökarna ens blommat klart. Vad vet jag - jag bara undrar vart vi tar vägen....

  Våghalsiga Vera

  SvaraRadera
 4. Cicki - en fördel med de hårt avskurna är att man plötsligt ser dem ovanifrån!
  Har sett bilder på Hanneles iskreationer - kul grej för den som har trädgård!
  Vera - kalanchoe är i a f ingen lökväxt! och sen kallas ju blomstackarn för vår- påsk- eller höstglöd allteftersom datumen växlar. Snäll och trevlig blomma. Fast här på våra breddgrader lär vi få vänta på vårlöksblommor som krokus o snödroppe bra länge till. Hur lång tid det ska ta för all den här snön att smälta törs jag knappt tänka på!

  SvaraRadera
 5. Anonym8:43 em

  usch som jag skäms - jag trodde dom hette vårLÖK

  VV

  SvaraRadera
 6. Vaffö kan man inte ha islyktor på balkongen, eller ute vid trapputgången vid höghus..

  SvaraRadera
 7. Hannele, det skulle bli jobbigt när de börjar tina utanför hissen eller på balkongen ... kanske vid ytterdörren då, men där kör man ju med snöplog! Men dina är verkligen fina!

  SvaraRadera