tisdag, januari 12, 2010

Fågelfrö från Gud - pippi på fåglar 29

Det finns en liten stad i El Salvador som heter La Palma. Den ligger drygt åtta mil norr om huvudstaden, och den fick under en period en speciell plats i historien: det var här man förhandlade om fred mellan gerilla och regering på 80-talet, delvis med hjälp av svenska medlare. I dag kallar man La Palma för ”fredens vagga” – rätt eller fel, det vet jag inte, men lugnare är det definitivt på den politiska fronten i dag, även om ingen 100-procentig harmoni kan råda i ett land där gapet mellan fattig och rik är så gott som oöverskådligt stort.

Men lilla La Palma hade en särskild plats på kartan redan medan inbördeskriget pågick för fullt. För just här utövades – och utövas än i dag – en egenartad konstform. På ytor av trä målas kubistiska motiv i klara färger. En salvadoransk konstnär vid namn Fernando Llort har fått äran av att ha ”uppfunnit” just det här sättet att skildra sin omvärld. Han startade också konsthantverksaktiviteterna i La Palma redan i 70-talets början.

Ofta blev det religiösa bilder, krucifix till exempel, eftersom katolicismen är den dominerande religionen. 1977 bildade man ett kooperativ i La Palma och det fick namnet ”La Semilla de Dios”, ”Guds frö”.
Extra symboliskt blev det då att skapa halssmyckena som består av halva frön av "copinol" – ett träd som traditionellt också kallas ”mjölträd” och möjligen (?) bara finns i Centralamerika. På fröhalvans plana insida målades en miniatyr – fröet är mellan två och tre centimeter långt och ovalt till formen.

Man gjorde och gör också många alldeles profana konstverk, inte sällan avsedda för praktiskt bruk. Jag har inte bara flera fröer att ha runt halsen och ett par små tavlor, jag har en pennburk, någon liten ask (att ha saker i, ni vet …), och en sak som alltid syns här hemma: vår nyckelhållare. Där finns de för regionen så typiska röda tegeltaken på vita hus, blommande kaktusar, olika djur och människor.

Det är på den dagens pippi sitter (ja, tittar man noga är de faktiskt tre till antalet).
För vi som har pippi på fåglar, vi hämtar dem inte bara runt hörnet. De kan komma flygande över det stora havet också.
Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Fågeltemat fortsätter. Din konsekvens är beundransvärd och värd respekt :-)

  SvaraRadera
 2. Vilken helt underbar nyckelhängare!

  SvaraRadera
 3. Anonym2:54 fm

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Anonym2:15 em

  Vacker konst på praktiska saker - fast jag måste erkänna att jag behövde atlasen för att fastställa precis var El Salvador ligger. Räknas det att jag visste kontinenten?

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 5. Bruno B - det börjar bli många nu, inte sant ...

  Gunilla - visst är den fin! En present jag haft glädje av i mer än tjugo år.

  Det är väl praktiskt att ha en atlas!!! Klart kontinenter räknas, Kulsprutan.

  SvaraRadera