tisdag, januari 05, 2010

Citat om kärlek (?)

"Många politiker har älskarinnor och barn som de försöker dölja för att låtsas vara monogama. Jag föredrar öppenhet. Jag älskar mina hustrur och är stolt över mina barn."

-Jacob Zuma, 68 år gammal och president i Sydafrika, kommenterar att han har flera hustrur, i enlighet med gamla zulu-traditioner. Han är nu inne på fru nummer fem, eftersom han just gift sig med den 36-åriga kvinna som redan fött honom tre barn - totalt har han 18. En hustru är han skild från (hon är nu landets inrikesminister!) och en tog sitt liv. Och nummer sex är redan utsedd.
Jahaja. Det är väl ofta fint att man håller på gamla traditioner ... men den här? Månggifte, i världens mest hiv-drabbade land dessutom?
Bröllopsfesten bestod av dans, sång och rituell slakt, enligt
min källa SvD. Och många av de inbjudna var trendriktigt klädda i djurmönstrat. Äkta, alltså.

7 kommentarer:

 1. Jag kunde tänka mig att ha en liten hemmafru som sköter köket, en som som städar och stryker, en annan som masserar mina axlar, en tredje som sköter trädgården...

  Men karlar skulle jag inte orka att ha mer än en av...

  SvaraRadera
 2. Varför inte månggifte? Bara det är frivilligt, och gäller bägge könen. Aids har väl inget med saken att göra -- det måste man skydda sig mot oavsett var man bor.

  SvaraRadera
 3. Jag kan se en viss logik i att de som kämpar för att begränsa aids i Sydafrika och därför förespråkar få sexpartners kan bli lite störda av att landets statschef går före och så tydligt visar att man inte alls behöver vara återhållsam. Medan massor av kvinnor smittas och dör, oftast utan bromsmediciner ens. Och de har aldrig haft en chans att skydda sig.
  Dessutom: en kvinna kan mig veterligen inte ha flera äkta män samtidigt, ens i zululand. Så var det med den jämställdheten!

  SvaraRadera
 4. Anonym5:32 em

  Det var det värsta. Och fruarna finner sig i det... ja, ja. Är alla nöjda och glada så lägger jag mig inte i andras privatliv egentligen. Men konstigt är det ;-)

  SvaraRadera
 5. Jag tycker fortfarande inte att aids och samlevnadsformer har mer än ett omständighetssamband (och avhållsamhet inom äktenskapet är väl inget som predikas i Sydafrike heller?). Det är två olika frågor som visserligen berör varann, men det går ju inte att fördöma polyamori på grund av att aidssmittan är utbredd där eller där. Det är två olika diskussioner.

  Och beträffande polygamin är det självklart dåligt att bara män får ha flera partner -- kvinnor måste ju få ha det också. Att vi i en annan del av världen tycker det känns konstigt är ju mest en vanesak: vi lever inte så själva, och då tror vi att alla andra sätt är moraliskt felaktiga. Jag tycker att alla ska få leva i vilka konstellationer som helst, så länge alla är vuxna och samtycker och ingen kommer till skada.

  Mycket beror ju på vilka förväntningar man har på sitt äktenskap. Här i väst är det den romantiska synen som råder, tvåsamhetsfängelset och hela det kitet. Vi har ett samhällssystem som gör att till och med en ensam vuxen kan vara familjeförsörjare. Vi har också ett samhälle där det inte är konstigt att bara ha ett eller två barn -- tvärtom är det norm. Många afrikanska kvinnor tycker uppriktigt synd om en när de får veta det, de tror det är nåt fel på en som inte kan få fler barn. Och att ha fler kvinnor som sällskap när man ska sköta en storfamilj kan antagligen vara både trevligt och mindre slitsamt. Och ska man blanda in kärlek i bilden så har ju den den goda egenskapen att förmera sig, att växa om man är frikostig med den. Inte tvärtom.

  Som sagt, samlevnadsformer är en vanesak.

  Och inte ens vi inom den monogama heteronormativiteten går säkra för aids.

  SvaraRadera
 6. Anonym4:17 em

  Jag är säker på att sydafrikanska quinnor idkar polygamisk verksamhet. Att det inte är accepterat på pappret är en annan sak. Jag tror inte att statschefen har skrivit på något äktenskapsförord heller.

  Pippa på, hela världen. Livet är kort!

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 7. Anonym4:21 em

  Glömde säja: använd gärna kondom.

  Knullsprutan

  SvaraRadera