torsdag, januari 14, 2010

Citat för en god sak


"En kassör på Systemet i Flen
gick omkring uppå darriga ben.
Innan lunch (för det mesta)
sortimentet han testa´.
Efter lunch var han rödnäst och klen."

- En limerick ur den nyss utkomna boken Rimmat fläsk, som beskrivs som "ett hopkok av smaklösa men lättsmälta limerickar". Författare är Peter Borgström och boken är illustrerad av hans livskamrat Helena Åkesson-Lidberg. Paret har haft projektet som ett sätt att hantera att Peter 2008 konstaterades ha drabbats av den obotliga sjukdomen ALS, Amyotrofisk Lateral Skleros. Han avled i lördags. Under sjukdomstiden har paret skojat med skabrösa ord och bilder och trots allt kunnat skratta tillsammans - "de skapande stunderna blev oväntade ljusglimtar" - och åtskilliga av bokens texter är betydligt fräckare än den jag nu valde att citera ...
En del av inkomsterna som bokförsäljningen ger går till en god sak: de tillfaller ALS-forskningen via Ulla-Carin Lindqvists stiftelse för ALS forskning. Och trots allt: forskarna gör framsteg.
Mer om Rimmat fläsk kan du läsa här.

7 kommentarer:

Bloggblad sa...

Humor måste vara en Guds gåva till mänskligheten... även galgvarianten hjälper när det är svårt.

Londongirl sa...

Åh vad bra Aina! Jag hörde om den här boken någonstans (på TV?) och sen kom jag inte ihåg varken vad en hette eller paret som skrev. Nu ska den införskaffas bums!

Att kunna skratta tillsammans även när livet skälver är något som verkligen kan hjälpa en igenom till ljusare tankar och tider.

Nu får vi hoppas att boken säljer bra så att ALS-forskningen går framåt!

Anonym sa...

Jäpp! Underbart att kunna skratta tillsammans trots att det ser mörkt ut - en massa braiga hormoner utlöses och hjälper till på ett positivt sätt.

Det var hennes bok du var inblandad i och hjälpte till med om jag inte har fel. En av de starkaste böcker jag nånsin läst. Grattis till er båda - postumt till A-C L förstås.

Och ett sånt där kassörsjobb skulle kunna passa mig perfekt :o)

Kulsprutan

Anonym sa...

Glömde instämma med tidigare kommentator att jag också hoppas boken säljer bra och hjälper till att ALS forsknngen går framåt.
Samt att folk får garva när dom läser den.

(ISBN - nummer ?)

Kulsprutan igen

Gunilla sa...

Den boken var, tillsammans med Klimatkoden av bl a Pär Holmgren, en av mina bästa julklappar! Den har gett både mig och andra många skratt.

Klimakteriehäxan sa...

Precis: skratt och humor kan alltid hjälpa, om än inte bota.
Bokens ISBN-nummer 978-91-978525-0-0

Anonym sa...

Tack för numret - och det ska så klart stå U-C L.
Kulsprutan