måndag, januari 18, 2010

Anden i flaskan – pippi på fåglar 31

Anka har ju blivit en innefågel under hösten, i alla fall i mänsklig skepnad. Änder är åtminstone släkt med ankorna – och så vet vi ju hur det kan gå med fula ankungar: de kan rent av växa upp och bli stora, vackra svanar.

Något speciellt måste det vara med det där sjöfågelsläktet som fångar vårt intresse, för änderna dyker ideligen upp i olika former och med olika användningsområden.

Ta bara den här lilla halshuggna saken. Anden i flaskan, skulle den kanske kunna kallas.
En kork att trycka i halsen på en öppen vinflaska, en som inte dricks ur på raken.
För visst går det att spara, det där vinet som blir över en kväll när det absolut räckte med ett enda litet glas till en ostbit.

Om man inte luftar vinet så kan man med lätthet spara det ett dygn eller två, ibland också längre. Det kan det rent av tjäna på! Tricket är att utsätta det för så lite syre som möjligt. Syre är både vinets vän (på kort sikt) när man dekanterar det innan det ska drickas – och fiende, om det luftas för länge. Man ska sätta tillbaka korken snabbt igen efter att man hällt upp det man vill ha. En idé är också hälla upp det vin som ska drickas i en karaff, och sen direkt på med korken och in i kylskåpet med resten. Fast det gäller att komma ihåg att plocka ur den halvtomma flaskan ur kylen i god tid, för att ge vinet rätt temperatur igen när det ska drickas upp.

Halvtom, förresten!? Mer optimistiskt lagda, positivare personer skulle definitivt kalla den för halvfull.
Vilket ser du – en halvtom eller halvfull butelj? Det är överförbara begrepp och något att fundera på även i andra sammanhang ...

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Anonym2:58 em

  "Anden i flaskan"- klockrent ;-)

  SvaraRadera
 2. Fniss... "anden i flaskan! :-)

  Halvfull flaska ser nog jag. Kul att du skrev om det här med att spara vin och luftning. En del människor tror ju inte att det går att spara. Men som sagt på med korken! Eller anden om man har någon.

  SvaraRadera
 3. Man kan faktiskt se att vi långt ifrån alltid dricker upp allt i flaskan, för vår and är lite sliten och stött, det syns på bilden tror jag! Och kylskåpsförvaringen funkar hur bra som helst - till och med för en halvtom vinare ... ;=)
  men halvfull ÄR trevligare!

  SvaraRadera
 4. Anonym8:42 fm

  Förutom en halvfull flaska ser jag en smarrig rödvinssås.

  SvaraRadera