torsdag, september 15, 2011

En trevlig prick

Prickar är värda ett eget kapitel.
Dels är det trevligt med prickiga kläder – jag undrar om det inte rent av kan kallas modernt?
Dels har prickar en hel del att berätta. Genom att bara dyka upp kan de ge saker och ting en fullständigt ny mening.

Det där har Bok & Biblioteksmässan tagit fasta på i år. För besökarna (och för hugade nätshoppare också) finns ett prickigt eller åtminstone prickrelaterat sortiment att välja souvenirer ifrån. För egen del har jag redan bestämt mig: en t-tröja med trycket ”Tant var det här” kan Klimakteriehäxan omöjligen leva utan!

Så här skriver manmässans hemsida: ”Tänk bara hur en punkt på till synes fel ställe plötsligt kan bli helt rätt när den hjälper till att skapa debatt och uppmärksamhet. Eller föreställ dig hur annorlunda en innebörd kan bli när punkterna byter plats. Punkter gör skillnad och har kraft att ändra hela historien. Precis som det fria ordet.” Över 3000 programpunkter (sic!) finns inlagda i det späckade schemat i år, som har fokus på det tyska språket.

Punkt-tricket har förvisso använts förr. Charkuterifirman Lars Jönsson, till exempel, som gjorde någon sorts internationell annonskampanj för korv och skinkor med budskapet: "I´m Lars Jönsson. That´s Johnson, with two pricks”. Vilket då var halvkul åtminstone för den som visste att prick heter dot på engelska medan prick betyder snopp ...

Jag har en väninna som bodde en tid i New York, en stad som bland många andra positiva egenskaper bjuder på underbar shopping. Den nyanlända svenskan flanerade på Tredje Avenyn när hennes blick fångades av en klänning i ett skyltfönster. Klänningen var en s k must-have. Hon går in och ber att få prova plagget i fönstret, och när expediten vänligt undrar vilket av dem blir det glada svaret:
-The one with the pricks all over!

Tyvärr vet jag inte om det blev affär. Eller om det slutade i allmän förvirring. Dock vet jag bestämt att hon inte gjorde om det där lilla språkliga misstaget. Men en sak är säker: prickar gör skillnad.
Inte minst trevliga prickar.

Copyright Klimakteriehäxan

Bilden från Bok & Biblioteks hemsida.

3 kommentarer:

  1. Anonym1:35 em

    No prick-comment :o)

    SvaraRadera
  2. P.S.
    har redan köpt min tantkalender för nästa år

    SvaraRadera