tisdag, september 20, 2011

Tisdagstema PAPPER

Visa mig ditt skrivbord och jag kan säga vem du är!
Ni har säkert sett det med egna ögon: kollegan vars arbetsyta är pedantiskt ordnad, pennor i en därför avsedd burk, papper i högar med hörnen i en och samma räta vinkel, anteckningsböcker i en prydlig trave och kanske det papper som utgör jobbet för ögonblicket snyggt mitt på bordet. Tangentbrädan är avtorkad, datorskärmen fläckfri, musmattan också.

Men så ser det inte ut hos alla, och långt ifrån alltid. Tidningar och viktiga papper huller om buller, skräp som inte blivit slängt, en eller annan tallrik med intorkade matrester, en tom colaburk som skramlar lite ödsligt när något nytt föremål landar på eller vid den. Glasspapper avslöjar nyss begången (söt)synd, en uppslagen broschyr som ingen bryr sig om ligger där också. Och ingenstans, absolut ingenstans, går det att hitta en penna - åtminstone inte en som fungerar.

Det kanske allra konstigaste med de där belamrade skrivborden är ändå, att ofta vet den som skapat villervallan var saker och ting finns. Men det hjälper inte: för omgivningen är den där röran trist. Och som lök på laxen är det ju så, att stora arbetsplatser har städfirmor som sköter renhållningen. Men bevare den lokalvårdare som dristar sig att försöka skapa ordning i oredan! Det är strängt förbjudet!

En period i mitt liv hade jag en chef som varje fredag eftermiddag kom ut ur sitt lilla bås och beordrade städning på samtliga skrivbord. Själv föregick han med synnerligen gott exempel: i hans utrymme rådde alltid exemplarisk ordning. Och åtminstone jag hejade på, kanske lite tyst men ändå, för nog blev det trevligare på det där kontoret.

Men folk har ju så olika behov och vanor. Somliga vill ha det "bohemiskt", en beskrivning av superröra som kanske är avsedd att förse den med ett försoningens skimmer. Om det funkar? Tveksamt.
Men när tisdagstemat är PAPPER kan det ju fungera. Inte sant?

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Klart att det fungerar...papper finns i så många former i ens vardag.
  Kramen.

  SvaraRadera
 2. Jag kan undra ibland hur det ser ut hemma hos just de som har ett kaos på skrivbordet, så att skrivbordet inte syns, och på golvet runt sin stol. Det går väl an om personen sitter i eget rum, men i öppet landskap är det inte skojigt alls för omgivningen.

  Likadant undrar jag hur ordningen är hemma i kök för jag har då aldrig någonsin jobbat där det gemensamma köket fungerar bra. Oftast är det någon/några som plockar efter andra...

  het potatis detta *fniss

  SvaraRadera
 3. Jag är inte pedant, men får lite spunk av att ha det stökigt på mitt skrivbord.
  Beundrar dom som kan hålla koll på sina papper och vet var allt finns trots virrvarr.... :-)

  SvaraRadera
 4. Hmm, jag hade nog blivit galen om någon annan beordrade städning av MITT skrivbord. Men nu är jag ingen kontorsmänniska heller utan mer en "låt kreativiteten flöda oavsett om det stundtals leder till totalkaos"-människa.

  SvaraRadera
 5. Usch nej, inget bohemiskt skrivbord för mig! Ordning ska det vara. Och så säger de med stökigt skrivbord att de som har det städat på bordet har det rörigt i huvudet i stället. Fan tro´t!

  SvaraRadera
 6. Anonym1:02 em

  Fan tar den som vågar röra ett endaste papper på mitt röriga (bohemiska) kontor.
  Vet precis var allt finns - sen är det upp till mej om jag prokrastrinerar eller ej och högarna växer eller ligger stilla.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 7. Om någon städar mina papper eller skrivbord så blir det kaos i mitt lilla huvud ;)

  SvaraRadera
 8. Skräp slänger jag i alla fall... fast det finns olika definition på skräp.

  SvaraRadera