tisdag, september 13, 2011

Teknik hellre än toa?

Sociala medier är ett ämne som dyker upp överallt nu för tiden. Ofta befogat, absolut. Men ibland måste man ju ändå få undra hur i himlens namn det är ställt med folk och deras relationer till datorer, smarta telefoner, ipaddor och annat.

I Storbritannien har man bett 3000 personer lista saker som är absolut nödvändigast att ha tillgång till i livet.
Svaren är, milt uttryckt, överraskande.
Det må vara OK att solsken hamnar på första plats, engelsmän är och har alltid varit väderfixerade (ungefär som vi svenskar, kanske). Men hur internet-uppkoppling kan bli tvåa skulle jag behöva få en förklaring till, eftersom rent vatten kommer därefter, först på tredje plats. På femte listar britterna Facebook. Femton av femtio saker på listan är direkt it-relaterade – Twitter ligger dock sist.

Inte vet jag hur motsvarande lista med svenska svar skulle se ut. Men hur man kan anse sig i större behov av sitt Facebook-konto än sjukvård, spis, vattentoalett och exempelvis skor övergår mitt förstånd. Kanske har man glömt spola rent i u-kröken?
Tänk bara: du vaknar mitt i natten. Kissnödig. Någon toa har du inte.
Du sparkar igång din laptop och kopplar upp dig mot ”vännerna” på FB.
Där kan du förvisso klaga din nöd. Men kan det verkligen hjälpa?

Copyright Klimakteriehäxan

Källa: Daily Mail Där ser du den kompletta listan.

6 kommentarer:

 1. Folk tänker konstigt.

  Eller så är det som det sägs när man läser gamla texter: självklarheter är så självklara att man inte behöver nämna dem. Därför syns de inte när vi läser texterna långt senare.

  Jag minns en scen i en film där en äldre man talar med en yngre. Den äldre talade om det som fanns runt om dem som de behövde. Den yngre fattade ingenting - där fanns ju inget!
  Då kastade sig den äldre mannen över honom och höll för näsa och mun ett tag. Den yngre slogs för att komma loss.

  Sen var de överens om att även den yngre behövde luften omkring honom.

  SvaraRadera
 2. Jag tänkte säga ungefär samma sak som cecilia n: att de som besvarar enkäten antagligen tar en viss grtundstandard för given. Eller fick man rangordna vissa givna alternativ? I så fall kan man inte annat än skaka på huvudet. Och kanske nästan hoppas litegrann att de kortsynta råkar ut för det scenario som beskrivs i bloggposten.

  SvaraRadera
 3. Anonym2:25 em

  Om det gällde den klassiska listan om 3 saker man skulle vilja ha med sej på en öde ö kanske, fast även där borde drickbart vatten och spolbara toaletter i dagens läge platsa framför FB. (Vem har varit på en öde ö förberedd och planerat?) Eller också får man i ditt exempel göra en Gerard Depardieu....there and then.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 4. FB är överreklamerat om ni frågar mej.

  SvaraRadera
 5. Det finns fina gratis-toaletter överallt i England, man tänker inte ens på dem, medans i Sverige får man leta och leta....

  SvaraRadera
 6. P.S.
  Facebook är toppen; fått kontakt med gamla vänner från decennier tillbaka :)

  SvaraRadera