Tisdag, fettisdag, semmeldag.
Lite har väl de där kaloristinna bullarna tappat sin charm
eftersom de funnits i varenda brödsäljande butik sen nyår, men karaktärsstarka
personer har sparat sig, inväntat den ”rätta” stunden för njutning. Själv hör
jag till de karaktärssvaga och har redan glufsat i mig i ett par stycken, minst …
Fast om man betänker att vi svenskar under semmelsäsongen äter uppåt 50 miljoner semlor - femtio miljoner!!! - och att vi som konsumerar dem åtminstone passerat småbarnsstadiet, så står det klart att jag har några till godo innan jag kommit upp i medelsnittlig konsumtion. Hur många de som slukar flest bullar då klarar av, det törs jag inte ens tänka på. Speciellt inte om man tar med i beräkningen att ett inte ovanligt styckepris i år är 36 kronor. Vilket måste betyda att vi lägger ut ungefär 1,5 miljard kronor på de där bakverken. Du milde!
Fast om man betänker att vi svenskar under semmelsäsongen äter uppåt 50 miljoner semlor - femtio miljoner!!! - och att vi som konsumerar dem åtminstone passerat småbarnsstadiet, så står det klart att jag har några till godo innan jag kommit upp i medelsnittlig konsumtion. Hur många de som slukar flest bullar då klarar av, det törs jag inte ens tänka på. Speciellt inte om man tar med i beräkningen att ett inte ovanligt styckepris i år är 36 kronor. Vilket måste betyda att vi lägger ut ungefär 1,5 miljard kronor på de där bakverken. Du milde!
Ture Sventon var väl föregångsmannen när det gällde att
släppa på respekten för almanacksfixeringen kring semlorna. Så vitt
jag förstår hade han sin temmelburk välfylld oavsett årstid. Kanske Rotas bageri
levererade enkom till honom? (och Omar, om nu han var intresserad av grädde och
mandelmassa).
Jag tyckte från början inte om semlor. Det var mandelmassan
jag inte gillade. Och vi hade, precis som Ture S, ett närliggande bageri där
man kunde få specialönskemål uppfyllda. Alltså fick jag en vetebulle med grädde
och florsocker på locket, men under grädden bara vetedegen, det fixade tant Rut
som bakade till hela bygden.
Maken har liknande erfarenheter. Men i hans fall var det
vispgrädden som var ”fel”. Även i hans Barndomsland gick det att få sin egen
semla, i hans fall alltså utan ”den äckliga” grädden.
På ett sätt kan det tyckas synd att vi ändrade våra omdömen
om fastlagsbullarna. För naturligtvis är livet hälsosammare utan såväl grädde
som mandelmassa.
Å andra sidan: det är rysligt gott med en semla så här mitt
i den gråa vårvintern, och lite mandelmassa och vispgrädde har väl ingen dött
av.
Så det är bättre att njuta – och samtidigt sända Ture
Sventon, den hederspricken, en tanke. Må han bli lika ihågkommen som semlorna,
för det är han värd, Åke Holmbergs sympatiske deckare! Avnjutes allra bäst i
Helge Skoogs uppläsningsverion, förresten. Kanske tillsammans med kaffe och semla?! Eller klassisk hetvägg?
Copyright Klimakteriehäxan
en semla i vecka, det är minsta ransonen
SvaraRaderaP.S.
SvaraRaderaGrädden är det nyttigaste i semlan!
Ture Sventon har Maken och jag nystiftat bekantskapen med nu när döttrarna lyssnat på honom på cd-bok. Inte förrän nu har jag verkligen begripit hur enastående humoristiska de där böckerna är. De står sig väl i konkurrensen av yngre verk. I uppläsning av Helge Skoog blir de inte direkt sämre heller.
SvaraRaderaCruella de Vil - skäms på dej!
SvaraRaderaKan du inte få geo-kontroll på dina inlägg om semlor, please.
Vi som bor utanför semlans gränser suktar nästan ihjäl :o)
Kulsprutan
Hannele - visst är det svindlande att vi äter uppåt 50 miljoner? Och ja, grädden är kanske det minst farliga!
SvaraRaderaMiss Gillette - visst är TS njutbar, för alla åldrar!
Kulsprutan - Förlåt! du får väl ta en liten churro eller nåt ...