onsdag, februari 01, 2012

Översvämmad av kuvert

Visst minns vi det som om det var i går: talet om hur vi skulle begränsa användandet av papper? Sluta agera som om skogen växt upp bara för vår skull, som om träden vore vår personliga egendom, att konsumera hur som helst och i högsta takt! Det myntades till och med ett alldeles nytt uttryck: det papperslösa kontoret.

Och sen då? Vad hände? Tja, det står kanske lite färre pärmar i hyllorna. Men det kan omöjligt tas som garanti för att pappersåtgången minskat. Hur många har man inte hört säga att de där rapporterna som kommer på mailen, de måste skrivas ut, annars går de inte att läsa? Och hur vanligt är det inte att man råkar trycka på ”print” men glömt välja in rätt skrivare, så att allt förmodligen trycks två gånger?

På mitt jobb är skrivarna automatiskt inställda för att trycka text på papperets båda sidor. En sak som de allra flesta verkar ändra på. Och drivorna med vilsna ark som ingen någonsin kom ihåg att hämta! Mängder utskrivet material som åtminstone kan hamna i återvinningen, till liten tröst.
Allt detta måste göra ont i varje miljövänligt hjärta. Men enkelt är det inte att komma till rätta med.

Man ska börja med att sopa vid egen dörr, heter det ju. Jag insåg plötsligt, att trots att så mycken tryckt och skriven kommunikation nu övergått till datorn kommer ändå en massa brev – ja, inga roliga privata, utan bara officiella, tråkiga. Men kuvert har de ju likväl.

Alltså sparar jag kuverten. De används för att skriva kom-ihåg-meddelanden till mig själv, inköpslistor, ett nytt litet recept, alla sorters anteckningar.
Det är bara det att trots att jag använder något av de där kuverten varje dag blir de bara fler.

Bunten som jag inledningsvis så ledigt och lätt klämde in bakom en hylla, lättåtkomligt från köksregionen, blir bara tjockare och tjockare, får snart inte längre plats. Tänker på reportagen som dyker upp då och då, om enstöringar som i brist på bättre sällskap sparar alla gamla tidningar och reklamblad tills de själva inte ryms i lägenheten.

Kanske håller jag på att fastna i kuvertträsket? Den enda säkra slutsatsen jag kan dra av detta är att alldeles för många företag fortsätter att skicka mestadels värdelösa meddelanden i kuvert, av papper, med klister försedda – så att de inte ens kan återvinnas.
Sådant gör ont i ett miljövänligt hjärta, som desperat klappar vidare och sparar de där kuverten … trots att det känns som att översvämning hotar … för det finns ju trots allt en gräns för hur många meddelanden man kan skriva till sig själv ...

Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

 1. jo, det är mycket, nu har dom börjat väga soporna också... Ändå har jag en del... såna där e-räkningar, men banken skickar ofta brev att vi har fått 27 kr ränta.... Ska kolla om jag hittar något hemligt lösenord nånstans, så jag kan säga att jag inte behöver rapport varje månad... Suck. Jag klipper också kuvert till minneslappar, men så dåligt minne har jag inte :)

  SvaraRadera
 2. P.S.
  Kuvert går utmärkt att återvinna som "Förpackning" med wellpapp och mjölkkartonger.

  SvaraRadera
 3. Inte lätt med kuverten. Jag håller med dig och förundras över ditt foto. Kuverten ser verkligen stora ut. De ser ut att snart anfalla köksregionen i bakgrunden. ;-)
  Fönsterkuvert ska man ju inte skicka i återvinningen. Trist att det inte går att fixa på något fiffigt sätt.
  Jag brukar också skriva inköpslistor på gamla kuvert.
  Så du har haft svårt kommentera hos mig med IE? Det visste jag inte om. Använder själv Firefox, fungerar bra. Ibland kör jag med Safari. Ska kanske kolla vad som händer om jag surfar med IE...
  Antar att många använder Microsoftprogrammet och det är ju trist om det skapar problem.
  Tack för att du berättade. :-)

  SvaraRadera
 4. Attans, nu såg jag vad Hannele skrev om återvinning.
  Tytpiskt, jag brukar kolla andras kommentarer, den här gången gjorde jag det inte.
  Nåja, nu vet jag det. :-) Kuvert ihop med förpackning.

  SvaraRadera
 5. Hannele - enligt expertisen ska kuvert gå som hushållsavfall, sen 1 jan 2008. Har nu letat men hittar inget som styrker din tes om "förpackning" - men du kanske har nåt?
  Erik - jag blir så ofantligt irriterad när t ex välgörenhetsorg. "tackar för visat intresse" gneom att skicka brev efter brev - det är ju inte posten man vill gynna om man sätter in några hundringar till Läkare utan gränser (nu har jag mailat dom och sagt till).
  Om vår teknik: det blev krångligare med allt när Blogger blev "uppdaterat".

  SvaraRadera
 6. det som är viktigt så ska man inte BLANDA kuvert med dagstidningar...

  kuvert
  Sorteras bland
  Fint brännbart avfall: förpackningar, trä, textil, papper, gummi, wellpapp

  SvaraRadera
 7. Anonym12:01 em

  Klimatpåverkan är generellt sett låg för både tryckta och digitala medier. Att läsa en tidskrift under ett år på papper eller Internet motsvarar två timmars TV-tittande. I Sverige återvinner vi ca 91% av alla tidningar, tidskrifter och reklamtrycksaker. Kuvertet kan också återvinnas, en del bruk har dock inte ännu investerat i rätt teknik. De flesta svenskproducerade kuvert är Svanen märkta. Svensk skog har vuxit de senaste åren trots ökad papperskonsumtion.

  SvaraRadera
 8. Anonym1:27 em

  Vore kul att vara sopchef och veta vad som verkligen görs av "sorteringen". Där jag bor finns en grön låda för papper, en blå för glas(alla färger accepterade)och en gul för hushållsslask. Men när sopbilen hämtar slinker dom alla ner i samma container.
  Vem är det som kollar det egentligen? Kommer mej att tänka på ´1984´ och Big Brother is watching you.
  Är vi manipulerade - så klart är vi det. Lydiga lättskrämda proletärer är underbara verktyg för dom som bestämmer.

  Irriterad anonym

  SvaraRadera
 9. OK Hannele övertygar mig nog nu. Kuvert till pappersförpackningarna hädanefter.
  Anonyms trösterika ord om skogen kan man ju alltid hoppas är sanna - det hade suttit fint med en liten källhänvisning där.
  Irriterad - ja sånt där kan man verkligen undra över. Slängs alltihop i slutändan i alla fall???

  SvaraRadera
 10. i en och samma mottagare alltså

  SvaraRadera
 11. Anonym12:52 em

  Ja, inte tror jag att det står nån och sorterar igen vid slutstationen - det jobbet har vi ju redan gjort :o(

  Irriterad anonym

  SvaraRadera