onsdag, februari 29, 2012

En dag för Den Stora Frågan

Det är skottdagen i dag, den 29 februari. En extra dag som återkommer bara vart fjärde år, till förtret för dem som råkar se världens ljus just detta datum – det ställer ju till det med födelsedagskalasen.
Men än mer betydelsefullt kan det bli för framtiden, åtminstone för somliga.

För det är just i dag som det av hävd är tillåtet för kvinnor att ta initiativet, ”pop the Question” som engelsmännen säger. Klämma ur sig Den Stora Frågan. Fria, helt enkelt.
Hur vanligt kan det vara? Kanske har betydelsen minskat med åren. Nu för tiden anser väl moderna kvinnor att man kan ta initiativ vilken dag som helst. Men behöver man en puff framåt kanske skottdagen kan hjälpa?

Fast det räcker ju inte bara att fråga. Det hänger förstås på svaret också. Vill du? Första steget framåt måste självklart vara ett klart och tveklöst JA.
Inte ens det kan tas som intäkt för att kusten är klar. Jag vet. Jag ställde frågan en gång. Det är i dag för mer än 30 år sedan. Jo då, han sa ja, glatt och villigt.
Gifte vi oss då? Icke.

Gift blev jag så småningom ändå (och är så ännu), mot alla odds skulle kanske en och annan hävda ... Då var det faktiskt inte ens jag som ställde frågan. Och inte var det skottår heller.
Det går alltså att överleva ett ja som trots allt blir ett nej, det är jag levande bevis på. Det går säkert att överleva ett direkt nej också. Men frågan är fri! Hav tröst! Lycka till!

Copyright Klimakteriehäxan

PS Minns ni den urgamla historien om tanten som stod med en medicinflaska i handen? Flaskans etikett visade en dödskalle och ordet GIFT i stora bokstäver. Tanten suckade och sa: Ja nog är det orättvist, karlar kan se ut hur som helst, men gifta, det blir dom.

4 kommentarer:

 1. Själv kysste jag rätt groda för några decennier sedan..

  Säger karln "nej" ska han köpa klänningstyg (idag träffade jag två personer vars anhöriga är födda den 1 mars)

  SvaraRadera
 2. Där har vi kanske förklaringen: den som säjer ja men sedan inte ställer upp vill helt enkelt slippa köpa klänningstyg ...

  SvaraRadera
 3. Anonym12:25 em

  ´Mot alla odds´- gäller det att du BLEV gift eller att du FORTFARANDE är det?
  It takes two to tango :o)

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 4. Kulsprutan - JA på båda frågorna!

  SvaraRadera