torsdag, april 25, 2024

Framtidens klassiker?

Vilka böcker från 2000-talet tror du blir framtida klassiker? Det är Enligt O som undrar, i Veckans kulturfråga. Och det tål att funderas på!

Jag tänker att det bör handla om böcker som på ett eller annat vis är originella, inte enbart välskrivna. En sådan är storsäljaren "Färskt vatten till blommorna" (Changer l´eau des fleurs) av Valerie Perrin. Här får man (minst) en kärleksskildring, ett kriminaldrama och fina resonemang mellan en äldre man och en kvinna som finner en härlig gemenskap bland växter och grönsaker! Jag njöt av den.

"Vi kom över havet" (The Buddha in the Attic) skrevs av Julie Otsuka, amerikanska med rötter i Japan. Det är en gripande skildring av en del av andra världskriget som inte kom ut förrän 2011. En sorts historielektion i perfekt förpackning om hur illa en stor asiatisk minoritet behandlades i USA när kriget pågick.

"Köttets tid" tyckte jag var en hisnande historia som Lina Wolff berättade med bravur och lite oväntade grepp. Enligt mig utan tvekan hennes bästa! Här finns också kärleken och brotten och en kanonbra upplösning sätter punkt!

Att Fredrik Backman kommer att bli läst i många år framöver utgår jag ifrån. Jag väljer att peka på "Min mormor hälsar och säger förlåt", för i den menar jag att han verkligen lyckas med alla momenten och resultatet är snudd på briljant, dessutom med lite humor emellanåt.

Omöjligt i sammanhanget är att hoppa över Chimamanda Ngozi Adichie, nigerianskan som måste få Nobelpriset i litteratur någon gång framöver. "Americanah" har en klassikers alla egenskaper i skildringen av integrationsproblem, svart-vita relationer och 2000-talets våndor. Mästerlig är också hennes tidigare "En halv gul sol" (Half of a Yellow Sun) om inbördeskriget i Biafra, ja allt hon skriver är bra!

Lägger till en ryss i exil också: Vladimir Sorokin. Hans "Snöstormen" liknar ingenting annat, kanske ska den kallas fantasy? Jag sög den i mig som om den hade varit en saga jag verkligen längtat efter. Trots att jag inte gillar fantasy ...

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

  1. När kejsaren var gudomlig av Julie Otsuka tyckte jag om, interneringsläger i Utah, så många berättelser om krig, ett ämne för många Nobelpristagare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har läst Otsuka x 3, tycker bäst om den jag nämner här.

      Radera
  2. Många fina författare och titlar där! Längtar verkligen efter en ny roman av Chimamanda Ngozi Adichie.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja nu var det verkligen ett bra tag sen!

      Radera
    2. Chimamanda Ngozi Adichie har skrivit en bok om sorgen över sin far:

      https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2021/11/anteckningar-om-sorg-av-chimamanda.html

      Radera
    3. Har läst den. Tror att jag läst allt honskrivit, den där har också ett par år på nacken.

      Radera
  3. Chimamanda Ngozi Adichie har jag också med. En halv gul sol tyckte jag bäst om. Sorokin är en favorit hos mig också. jag var fullständigt trollbunden. Backman har jag inte läst alls, men Köttets tid har jag läst. Gillar Wolff. Otsuka har jag läst. Perrin väntar i hyllan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi verkar gå i samma spår ganska ofta! Backman är begåvad, ge honom en chans.

      Radera