lördag, april 13, 2024

Såna djur kan man också älska

Min kära Daisy i helfigur.
Mina trogna följare har förmodligen inte undgått att lägga märke till att två ämnen dykt upp här på sistone, två ämnen som inte hör till bloggandets vanligaste: varma mackor och kor.

Nu råkar det vara så att jag har en ko i vilken man kan göra varma mackor! Snacka om fullpoängare! De varma mackorna som jag drog mig till minnes stammade från 60-talet. Min smörgåsgrill, som heter Daisy, kommer förmodligen från 90-talet. En kär kökspryl som valdes med omsorg när Maken och barnen letade efter present till mig, om till jul eller födelsedag minns jag inte. Men glad blev jag!

Älskad hårtork!
Här finns en klar likhet med hårtorken "Crazy Duck" som barnen också valde (en fin fågel som ingår i min serie med "pippi" som etikett). Och tanken, den formulerade Sonen perfekt: Mamma gillar saker som inte är vad de ser ut som! Ja, det kan i alla fall sägas gälla i somliga fall ... om än inte i alla ... 

Är inte formgivarna lika fria att hitta på lätt tokiga prylar längre? Tycker inte jag sett till liknande saker i butikerna. Men en sak vet jag: det blir en sorgens dag när Daisy och den galna ankan lägger av. Just hårtorken råkar jag förresten veta finns på åtminstone ett museum, förutom i mitt badrum alltså!

En sak är i alla fall helt klar: Daisy har fått en renässans. Har testat att lägga rågbröd med chèvre och honung i hennes mage, med gott resultat. Vanligare är ost och skinka. Ska nog hitta på fler varianter vad det lider! (Tricket för att lyckas är lite oväntat: man breder smör på mackans utsida, vilket hindrar att den fastnar!) Men hårtorken, den har aldrig varit bortglömd utan flitigt använts, år efter år.

Och när det kommer till kor så finns det fler som ligger mitt hjärta nära. Ta en titt på de här vackra djuren, gjorda av en keramiker i Uruguay där jag köpt dem. En hel familj, fast det verkar som om tjuren är bigamist  ja det är de väl i verkliga livet också, ingår liksom i "ämbetet"? Kanske ingen konst veganer uppskattar, men jag tycker de är jättefina!


UPPDATERAT: Kom plötsligt att tänka på  ett par andra trevliga kossor som står i köksskåpet ...

Copyright Klimakteriehäxan

15 kommentarer:

  1. Ditt inlägg får
    Mig att minnas en träko jag hade, en gång i tiden — en reklamkossa från den tiden det hette Mjölkcentralen. MC, till vardags, vilket får mig att fundera på att göra en ko som åker motorcykel.
    Minns också en plastko, om man ”pumpade” med svansen kom det vätska ur juvret, förutsatt att man fyllt kossan med lämplig dryck.
    Kan bara hoppas att kossans märkliga anatomi inte förvirrade små barn.
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet precis hur de där träkossorna såg ut!
      Många barn har nog idag inte en susning om varifrån mjölken kommer ...

      Radera
    2. barnbarnen besöker olika bondgårdar nästan varje vecka, för att umgås med djur och minska allergirisken 🐏🐖🐓🐄

      Radera
    3. Säkert både nyttigt och roligt - men det dräller väl inte av bondgårdar där man kan hälsa på om det inte handlar om vänner och bekanta?

      Radera
    4. finns flera lantgårdar i Göteborg (utöver 4H),
      Galaxen i Bergsjön alldeles l närheten sonen bor, Kättildsröd på Hisingen, de har olika sorters daglig verksamhet, skolor välkomna etc

      Radera
  2. du är inte ensam om det, känner flera. Själv är jag inte så svag för kor (utom det som de producerar), men när jag flyttade hemifrån i vuxen ålder, köpte jag en taklampa med gult tyg med kossor på, lämplig till en barnkammare. Den vuxna sonen har haft denna lampa några år i sin barnkammare.

    Nu har min taklampa med kor fyllt 50 år, jag har fått tillbaka den, ligger i förrådet. Jag sa till äldsta barnbarn, tonåringen, att hon får ärva min ko-lampa när hon flyttar hemifrån 🐄

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja våra arvingar kan nog få en och annan överraskning ...

      Radera
  3. här är min trendiga ko-lampa:
    http://hannelesparadis.blogspot.com/2009/01/trendig-kolampa.html

    SvaraRadera
  4. LillaSyster5:11 em

    Du har inte koskräck i alla fall =) Har aldrig sett varken en cool smörgåsgrill eller hårfön. Den dagen de tackar för sig kan du spara dem som prydnadssaker. Men eftersom de är gjorda på den tiden varor gjordes med kvalitet så kommer du säkert ha fortsatt glädje av dem långt in i framtiden=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä ingen koskräck här! Hoppas mina skatter håller länge än!

      Radera
  5. En sådan smörgåsgrill har vi också, en present för många år sedan då jag råkat nämna att jag hade hand om lite kor som liten under somrarna, inte för att jag hade ansvaret men jag hjälpte till iallafall.

    Ståtliga varelser de där kossorna.

    Ha nu en fin kväll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då kanske du använder din Daisy också? Min hade nog legat oanvänd rätt länge när jag fick fram den nyligen.

      Radera
  6. Är totalt förtjust i Daisy och Anka Hårtork är så otroligt charmig. Har aldrig sett en liknande hårtork. Så kul att du visar upp dom och Daisy's kusiner och delar med dig till oss.
    Vet inte om man fortfarande gör sådana Daisys och ankor, men om inte borde man genast börja med det igen:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror chansen att hitta åtminstone Daisy är loppis. Och kanske var hårtorken till salu på det där museet, det var en kompis till mig som såg den nånstnas i Dalarna!

      Radera