torsdag, april 04, 2024

Fult, förfärligt – och frestande

Det är flitigt omvittnat: ett bokomslag kan betyda skillnaden mellan säljsuccé och total tystnad. Riktigt vilka beståndsdelar som funkar är inte lätt att definiera. Mia i bokhörnan vill denna vecka som svar på Helgfrågan se exempel på ett bokomslag som har det där lilla extra: Dela med dig av ett bokomslag som du tycker är särskilt vackert eller intressant. Vad fångar din uppmärksamhet?

Jag vet alldeles bestämt att jag har köpt böcker utan att veta ett dugg om vare sig författaren eller verket, men något på omslaget har fått mig att slå till. Säkert har det ibland handlat om något som jag tyckt varit oemotståndligt vackert, men jag minns tydligt hur jag, nyss instigen i en bokhandel i London, tvärnitade inför anblicken av Mark Haddons "Den besynnerliga händelsen med hunden om natten" (The Curious Incident of the Dog in the Night-time).

Namnet på omslagets designer
har jag inte lyckats hitta.
Varför blev jag intresserad av en bok som hade en otäck teckning på omslaget, en ful ritad hund med en högaffel rakt i magen? Så ytterst obehagligt! Nej, jag vet faktiskt inte svaret. Tycker visserligen om hundar, men de ska vara levande!

Det här är en berörande berättelse om unge Christopher, som är autistisk med alla de saker den sjukdomen medför. Märkvärdigt nog lyckas författaren få mig att tro  rätt eller fel  att jag fattar lite mer om hur det är att leva med den här funktionsnedsättningen. Inser också, även om det kan tyckas självklart, att det minsann inte är enkelt att klara föräldrarollen som innebär så många extra krav, vi vet ju alla att det kan räcka med de "vanliga". 

Romanen har fått flera priser och har dessutom dramatiserats. Den funkar även som teater. Jag har  inte särskilt välplanerat  sett den på scenen både i Stockholm och New York. Ingen affisch har sett ut som omslaget till den brittiska originalutgåvan, den jag föll för och köpte ...

Den där hunden visar sig vara en pudel som tillhört Christophers granne, och någon har dödat den på detta gräsliga vis. En del i historien är att Christopher vill sätta dit den skyldige. Lyckas han? Ingen spoiler här!

PS Tror att britterna lägger mycket stor vikt vid sina bokomslag. Bara en sån sak som att man tog fram ett nytt speciellt omslag till den första boken om Harry Potter! Det visade sig nämligen att många vuxna slukade JK Rowlings äventyr men skämdes för bokens barnsliga yttre. Vuxenupplagan var helt olik den ursprungliga! Men innehållet var precis detsamma.

Copyright Klimakteriehäxan 

14 kommentarer:

  1. det omslaget får mig att ta avstånd av boken 🐁

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag kan förstå det! Men det är synd på en riktigt bra bok.

      Radera
    2. Hannele6:18 em

      kanske, inte jättetänd på temat heller

      Radera
    3. Hannele6:21 em

      funktionsvariationer är intressant men då väljer jag hellre en ny faktabok

      Radera
  2. jag skulle säga att hunden har en grep i magen. en högaffel har möjligtvis ett extra horn i mitten. kan inte påstå att att omslaget lockar. men innehållet verkar intressant. har just läst ut Issadalen av nobelpristagaren Czeslaw Milosz. huvudkaraktären Tomasz är troligen autistisk liksom hans mormor och morfar. och förmodligen även författaren. romanen är självbiografisk

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller nog fast vid högaffeln. En grep har bredare blad och tänder och kortare skaft, och i skaftets ände ett tvärställt handtag. Högaffeln har smalare blad och tänder och längre skaft, utan handtag. Högaffeln är dessutom vassare. Det extra hornet i mitten du tänker på sitter på orvet till en lie. Så där ja, nu var jag expert på bönders arbetsverktyg också ... :-D
      Att den där sortens åkomma är superjobbig är ställt utom alla tvivel, men boken du nämner kände jag inte alls till.

      Radera
  3. Vilket spännande omslag. Känner inte alls till författaren eller boken så intressant att höra dina tankar och om just intresset för detta omslag- Tror inte jag riktigt fastnat för det. Men en vet aldrig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske stod det redan då på pärmen att den fått nåt pris och att det i så fall påverkade mig? Det är nog hur som helst den "fulaste" bok jag äger.

      Radera
  4. Verkligen ett omslag som får en att stanna upp. (Intressant det där om omslaget till Harry Potter. Det kände jag inte till.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har absolut inte nån annan bok som liknar denna! Och ja, HP-omslaget är en kul grej tycker jag!

      Radera
  5. Börjar bakifrån! Precis, jag bara vägrade köpa vuxenversionen. Så det så!!!

    Vad gäller omslaget så hade jag absolut köpt den boken jag med. Omslaget är så annorlunda och "naivt barnsligt" att jag tänder direkt. Den som gjort omslaget med eller utan Illustrator ska ha en eloge. Hoppas hen fick bra betalt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite lustigt dock att man verkar ha valt annat omslag till de senare upplagorna??? Men om man gillar "annorlunda" är denna bild absolut helt rätt!

      Radera
  6. Jag försökte läsa boken men tyvärr tog jag mig inte igenom den.

    SvaraRadera
  7. Bara ett sådant omslag avskräcker mig direkt. Klarar bara inte av våld mot djur. Nämnde nya bokomslag för Harry Potter i mitt inlägg, en sån sak får mig faktiskt att mer vilja läsa böckerna, förutom att jag upptäckt att Rawling verkar vara en väldigt klok och modig människa!

    SvaraRadera