fredag, april 05, 2024

Allting har varit "första gången"!

Aprilväder, visst. Men denna fredag vaknar jag mitt i ett julkort, i Barndomslandet.
Får nog ställa in promenaden som jag tänkt skulle leda till de första blåsipporna.
Det är förstås inte första gången detta händer, högst sannolikt inte heller den sista ...

Elisa Matilda är inte bara flitig med sina fem fredagsfrågor, hon är också uppfinningsrik! Dagens frågebatteri är riktigt originellt och kul. Eller vad sägs om följande, alla på temat "första gången"  för vad vi än tar oss för så finns där alltid en första gång, ibland värd att minnas men ibland kanske hellre något man vill glömma ...

 1. Vad är något du kommer ihåg hur man gör från ditt första jobb? Att det går att hitta en intressant eller kul historia värd att återberätta vareviga dag om man bara letar lite.
 2. Vad kommer du ihåg från din första resa utomlands? Konstiga dofter. Har senare insett att det bl a handlade om vitlök.
 3. Vad kommer du ihåg från ditt första skolår? Att jag fick beröm av fröken för att jag var duktig och att jag fick stryk på rasten av starkaste killen för att jag var alltför duktig (vilket inte han var, men slåss kunde han och det kunde inte jag).
 4. Vad kommer du ihåg från när du flyttade hemifrån? Att jag hade packningen i papperskassar.
 5. Vilken kommer du ihåg var den första maträtten du kunde laga? Jag gjorde en varm macka med stuvade burkchampinjoner, bacon, ärter och tomater på rostat bröd. Det var gott. Då i alla fall.

Copyright Klimakteriehäxan

23 kommentarer:

 1. vilken god avancerad retro-macka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle man våga servera den i dag tror du???

   Radera
  2. ja, med gott bröd under

   Radera
  3. Jo kanske det. Om du testar kan du väl berätta hur det utföll???

   Radera
 2. alla människor är ju värda en historia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min högt älskade gamle chef på Expressen Sigge Ågren myntade uttrycket att "det finns en förstasida i varje människa"!

   Radera
 3. Tror att du har haft ett roligt jobb. Din macka var ett avancerat förstlingsverk! Säkert gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har definitivt haft roligt jobb, ska aldrig klaga på det! Men kan man verkligen kalla den mackan för avancerad??? Ja folk åt den i alla fall med god aptit, liksom jag själv. Och, som min man brukar säga, allt blir ju bättre med lite bacon ....

   Radera
 4. LillaSyster4:14 em

  Champinjonstuvning på varma mackor så himla gott, men det har jag nog inte gjort sedan i början av 1990-talet tror bestämt att det är dags att damma av den gamla klassikern, men jag har aldrig testat med de andra ingredienserna. Ha en bra fredag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min macka gjorde jag på 70-talet tror jag - men kanske skulle man försöka igen? Fast burkchampinjoner vet jag knappt om det finns längre?

   Radera
 5. Tycker det låter som en väldigt god macka. Men hade nog haft ärtorna vid sidan av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker fortfarande mycket om gröna ärter, de gifter sig med mycket!

   Radera
 6. Sista bilden är riktigt cool. Nästan så att man glömmer att den är tagen den 5 april...
  Tyckte också att "Minnen" var ett roligt tema och det är riktigt kul att läsa svaren, som den här gången är helt olika.
  Skrattade gott åt din macka! Den var ju riktigt "sofistikerad" jämfört med att koka makaroner och/eller laga pulvermos;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pulvermos ... frid över dess minne!!! Jag åt också färdig ravioli, kunde tas direkt ur konservburken ... liksom torskrom ... ja matvanorna har nog ändrats en del genom åren ...

   Radera
  2. PS sista bilden är helt enkelt en trappa ... man kan se att en fågel gått i snön ... så det är inte direkt nåt från Alperna som förevigats!

   Radera
 7. Fy vilken hemsk elev, antar att ingen lärare i grep heller?! Alla dessa övergrepp som många upplevt under sina skolår. De förkommer fortfarande men numera ingriper personalen i alla fall, när man själv växte upp var det: Lite stryk får man tåla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antar att lärarna aldrig såg något. Vet bara att när mamma frågade mig hur skoldaten varit grät jag och sa "Bernt slog mig i dag igen" ... men som tur var skildes våra vägar.

   Radera
 8. Ja, denna vecka var det extra roligt att läsa svaren och det har jag gjort från några bloggar jag följer.
  Roligt att läsa dina svar.
  Funderade även för egen del vad jag skulle svarat. Och många tankar och leenden blev det.
  Känner väl igen mig att packa i papperskassar. Hade 52 st. när jag lämnade föräldrahemmet i Solna för ett boende i Sollentuna- Ler när jag tänker på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj du räknade dina kassar - det gjorde inte jag men SÅ många kan jag väl ändå inte ha haft???? Visst var det kul frågor från ELisaMatilda!

   Radera
 9. Den varma mackan har jag aldrig ätit eller tillagat själv. Mina varma mackor har skinka, stark senap, tomat eller ananas och så rätt mycket ost ovanpå. Det äter vi fortfarande då och då.
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Felet med tomat i varma mackor är att de blir så varma att man lätt bränner sig på dem! Men jag gör fortfarande en enklare variant, med bara skinka och ost. Funkar bra. Vet inte om jag ska ge mig på en champinjonvariant igen?

   Radera
 10. Oh, varma mackor-perioden, den hade jag förträngt eller glömt, det var ju så gott, o precis som du säger användes burkingredienser flitigt för att få de godaste mackor! Ditt första jobb var om jag förstår ditt svar rätt redan inom journalistiken. Och den har du varit trogen genom din yrkeskarriär?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt första "riktiga" jobb var på lokaltidningen Arvika Nyheters redaktion. Dessförinnan jobbade jag alla skollov i min pappas diversehandel, men såg/ser inte det som jobb på det viset. Och ja, jag blev vid min läst, s a s!
   Varma mackor kanske kan få en revival?

   Radera