torsdag, april 18, 2024

CITAT om vad som får brännas

Hur kan det vara möjligt att få tillstånd att bränna böcker på offentlig plats när man numera inte ens får elda björklöv på sin egen tomt? 

-Insändare i Dagens Nyheter i dag, rimligen föranledd av att ännu en ansökan lämnats in om tillstånd till koranbränning i samband med Eurovision Song Contest i Malmö. Ett flertal likadana ansökningar har tidigare fått grönt ljus - med kända efterdyningar, alla negativa.

12 kommentarer:

 1. björklöv är den bästa komposten för växter, precis som i naturen, helt gratis. Hatar att fika på altanen när grannen bränner skräp!

  Stunder i trädgården av Hermann Hesse (Stunden im Garten 1936) har jag i bokhyllan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om löven blir kompost kan väl inte myndigheterna ha några synpunkter, hoppas jag. Men elda är tydligen no-no-.

   Radera
 2. Hans Alfredson har skrivit
  En liten bok om att bränna löv, ris, kvistar och annat avfall i ett hörn av trädgården:

  https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2011/07/en-liten-bok-om-att-branna-lov.html

  SvaraRadera
 3. Visst skäms man! Förstår inte tänket här, för det är mig f*n inte ett tecken på yttrandefrihet när man sätter "heliga skrifter" i brand. Nej usch! Istället för att visa Sverige från den positiva sidan sätter man återigen landet på kartan som väldigt, väldigt negativ. Nästan att man utmanar ödet. Man kan bara hoppas på att tillståndet nekas...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att elda upp "heliga skrifter" borde väl vara yttrandefrihetens absoluta motsats!?!
   Tyvärr tror jag att det blir tillstånd. Om man inte kan hävda brandfara i torrt väder ...

   Radera
 4. Läste också detta . Så sant! Bedrövligt att tillstånd ges. Borde inte ens vara möjligt. Hoppas innerligt på avslag. Hade man fått tillstånd att bränna biblar? Kan inte tänka mig det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag tror att man visst får bränna biblar också. Lika korkat som att elda upp koranen. Och vad tror koranbrännarna att de vinner? Inget positivt kommer ut av deras handling.

   Radera
 5. LillaSyster11:11 fm

  Varför måste människor hålla på att provocera varandra till ingen nytta.... jag är så trött på detta. Ingen vinner något på att bränna böcker/heliga böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kunde inte vara mer enig med dig om detta!

   Radera
 6. Jag vet ju att det lagligt sett räknas till yttrandefrihet - men det ordet betyder för mig att man får säga vad man vill och tycka vad man vill - men inte bränna vad man vill ... om jag inte tycker om grannens bil som stör min utsikt, får jag elda upp den som ett statement? Eller hans fula garage som stör mitt estetiska sinne?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller helt enkelt elda alla bilar för att de smutsar ner luften???? ja suck ...

   Radera