måndag, april 05, 2010

Pippi på fåglar 42 bringar lycka

Ni är säkert många som i likhet med mig plockat hem en liten tupp som souvenir från en resa till Portugal. Keramik är roligt att köpa, även om de största och maffigaste objekten inte kan beredas plats i bagaget. Min tupp är ungefär en decimeter hög, men han ser stark ut och bär sin stora kam med stolthet. Han har härmed nummer 42 i serien Pippi på fåglar.

Tuppen har förstås en historia. Den har sitt ursprung i den lilla staden Barcelos i norra Portugal. En rik herre ställde till med stor fest, men någon av gästerna stal hans silverbestick. En enkel man greps och skulle dömas mot sitt nekande, just som den rike mannen satt sig till bords igen, beredd att sätta gaffeln i en stekt tupp.
-Om jag är oskyldig kommer den där tuppen att gala tre gånger, sa den anklagade.
Och den stekta tuppen gol. Förstås, för vad skulle det annars ha blivit för legend?

Varianterna på den här tuppen är många. Den finns på kläder, smycken, kakel. Den kallas rättfärdighetens symbol, och om du ger bort en sådan tupp ska den bringa mottagaren tur.
Jag minns inte om jag fick min i present, men den inhandlades under ett av mina besök hos Lena, som bodde på Algarve-kusten, nära Loulé där marknaden hade massor av lokalt tillverkad keramik.

Egentligen har tuppen inte ett skvatt med påsk att göra, men den gömmer sig ofta i den lilla lådan med prylar som hör till just den här helgen. Och kanske fick jag den av Lena, kanske är det henne (och Barcelos-tuppen) jag ska tacka för att jag faktiskt haft en hel del tur i livet … hade jag bara vetat då vad jag vet nu, att den portugisiska tuppen är en lyckobringare, skulle jag ha köpt hönsgården full. Och gett till henne, som inte längre finns.

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Anonym6:50 em

  Har en likadan. Utan att veta ett skvatt om dess historia!

  SvaraRadera
 2. Den tuppen är vacker tycker jag!

  SvaraRadera
 3. Anonym10:41 fm

  Vilken fin blogg om både legenden, Portugaltuppen och din vän Lena!
  Tuppen är jättefin! Konstigt nog har jag också en nästan likadan....också från Loulé-trakten i Algarve.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 4. Där ser man Kulsprutan - världen är full av sammanträffanden!!!

  SvaraRadera
 5. Först nu i efterhand ser jag att vingspetsen är avbruten ... men den andra, som inte syns på bilden, är hel ...

  SvaraRadera
 6. Och nu är båda vingarna hela - jag råkade hitta den avslagna biten!!!

  SvaraRadera
 7. Anonym1:59 em

  Mysigt när man kan hela så enkelt!

  Jag tror inte Lena skulle ha klagat alls - hon verkar ha varit en mycket fin vän som förmodligen aldrig skulle ha klagat över eller kritiserat så små skavanker. Och tuppen är väl schtumm by nature...........

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 8. Jag köpte faktiskt inte med mig någon tupp vilket måste innebära att jag behöver åka till Portugal igen för att se dem på plats. ;)

  SvaraRadera