onsdag, april 21, 2010

Det gäller att hänga med …

Vårt språk undergår en ständig förändring. Ibland kämpar man emot, hårt och envist, ibland är man chanslös oavsett mängden energi som kan satsas i den där motståndskampen.
I den senare kategorin faller alla de nya förkortningar som beskriver diverse trender, modenycker som gärna beskrivs i sms eller tweets, eller bokstavskombinationer som fungerar som en snabb blinkning mellan de redan insatta, de som hänger med redan från början.

Jag har tidigare varit inne på det här med ”nättiskan”, skriftspråket som besparar oss nedslag/knapptryckningar och som ibland faktiskt gör trista och torra vardagsmeddelanden nästan kul.
Men nu är det dags att öka på det där ordförrådet. Några bokstavskombinationer har jag ramlat över, och jag har fått några av mig hittills okända från Kulsprutan, flitig gäst och kommentator här på bloggen (alltid lika välkommen!).

För nu när våren väl ändå är här för att stanna dyker vissa modeföreteelser upp på stadens gator och torg, företeelser som fått sina egna beteckningar.
Visst har ni sett folk med VBL redan?
Och i kategorin TFFF är det blott alltför lätt att hamna. Speciellt om man råkar välja en LSD som dagens outfit. Då kan det vara läge att allvarligt överväga en satsning på 4M, en svensk förkortning.
Och vill man vara en äkta it-girl (eller -boy) kan det vara på tiden. Några av dem lyckas ju avancera och bli en WAG, dessutom.

Nu sitter du där med pannan i djupa veck, eller hur?
Om vi börjar med de där it-flickorna så har jag länge haft lite problem med dem. Är det yngre damer som jobbar med informationsteknik, den allena saliggörande? Eller är det månne ett modernt sätt att påpeka att vissa tjejer har ”det”?

Nej, relationen till it-teknik existerar inte, det kan vi slå fast. "Det" har de kanske. För it-girls är unga, sexiga och snygga, och de dyker utan synbar anledning upp i olika medier – plötsligt bara finns de på bild, överallt, och kan bli ombedda att leverera en åsikt om precis vad som helst. Dock blir de flesta it-flickor inte särskilt långlivade i rollen, även om en och annan uppnår celebritets rang. Antagligen kan termen appliceras på en rad såpastjärnor som tillägnas rader av kvällstidningslöpsedlar innan de raskt återförs till tystnaden och den förlåtande glömskan.

It-girls har ofta VBL, det vill säga underkläder som sticker fram och syns (Visible Bra/Boxer Line). På bilderna från mingelpartyt har samma flicka inte sällan en LSD, eftersom den glittrar och skänker lite extra glamour – håll med om att en liten paljettklänning gör det! (Little Sequined Dress).

Problemet dyker upp när termen TFFF passar in: För fet för modet (Too Fat For Fashion). Vilket möjligen kan avhjälpas med helsvenska 4M-metoden, som betyder Mer Motion Mindre Mat. Många av oss skulle kalla det för 5M, eftersom vi i ärlighetens namn bör lägga till ordet Motvilligt …

WAG då? Jo, en dröm för många: att bli kvinnan i en idrotts- och speciellt en fotbollsstjärnas liv (Wife And Girlfriends). Vi känner ju till dem, inte minst från WAG-termens hemland Storbritannien (Victoria "Posh" Beckham!!!)

Hur kul det nu är lär väl majoriteten av it-flickorna aldrig få veta. Även om de jobbar stenhårt för att hänga med, evigt rädda för att bli TFFF när en LSD inte ens kan piffas upp med VBL.
Och en vacker dag kan även en it-girl tvingas inse, att hon drabbats av CRAFT (Cannot Remember A Fucking Thing) vilket ofta omfattar MSS (Missing Sock Syndrom).

Copyright Klimakteriehäxan

PS: För tydlighets skull - nej, det är inte jag på någon av bilderna. Men ni kan få gissa vem av damerna som mest påminner om mig.

7 kommentarer:

 1. Hänger inte med och har aldrig gillat förkortningar, jobbade många år på ett stort känt telefonbolag, där alla projekt hade förkortningar. Inte visste stockholmare, vad göteborgare snackade om, ännu mindre fattade kanadensare eller kineser, så jag har alltid försökt vara tydlig.

  SvaraRadera
 2. Anonym1:59 em

  Kul att kunna bidra till ditt redan oerhört stora urval av ämnen som du bloggar om - och som du gör genialt och intressant. Inget fel på den grå substansen under det blonda krullet på dig minsann!

  CRAFT var ett uttryck min syster "gav" mig. Var fick du det ifrån :o)?

  Trevligt att läsa din tidigare blogg om "nättiskan" som jag missade 2008.

  Har läst uttrycket "it-girl" många gånger men vet fortfarande inte riktigt vad det betyder. Vet du? Eller nån annan av dina många läsare? Hannele kanske, som verkar ha jobbat med internationella förkortningar.

  Tack för att du tycker att jag är en välkommen gästkommentator. Det värmer en sån här kulen dag, må du tro.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 3. Anonym2:02 em

  ´Mer sup´ som var mitt lösenord för att publicera min ovanstående kommentar var kanske också en uppmaning. Ska ha det i åtanke om dagen blir gråare :o)

  Kulsprutan igen

  SvaraRadera
 4. Hannele, du verkar ju hänga med hyfsat ändå! :-D
  Kulsprutan, tack igen - nån bättre förklaring till it-girl än den jag klämde in i texten har jag inte hittat: de bara finns, och sen försvinner de in i dimman ...
  CRAFT - vet faktiskt inte hur det hittade till mej eller hur jag hittade det. Men syndromet är rätt välbekant i vida kretsar, även om inte akronymen är det.

  SvaraRadera
 5. Jag måste vara en UGK som inte kunde en enda av de här förkortningar. (UGK = urmodig gammal kärring)

  Apropå vilken bild som är du (övre förstås) och jag (nedre förstås) berättade jag på jobbet idag att jag ska vara mannekäng om 2 veckor, och la till: De behövde väl en liten tjockis...
  Och fick en rejäl bläng av en kollega som är hälften så lång som jag, och dubbelt så tjock... Bortgjord? Jodå. Vet inte om det blev värre när jag svarade att vi kan ställa upp som levande exempel på adjektivets komparation...

  SvaraRadera
 6. Jag tror jag är med i föreningen UGK. Det var en riktig roligt läsning - jag lärde mig verkligen mycket idag!

  SvaraRadera