tisdag, april 20, 2010

Tisdagstema: MUSIK

Varför har dragspel så många belackare? När det kan låta så häftigt? Allt kan ju omöjligt skyllas på musikgurun Sten Broman, som vid det här laget varit död i nästan tjugo år. Det var han som sa att "Dragspelsmusik fungerar alldeles utmärkt, som surrogat - om man befinner sig i Finnskogarna eller på en båt ..."

I händerna på Bengan Janson, en av Sveriges absolut skickligaste på dragspel, kan det faktiskt bli nästan hur kul som helst. Och nu råkade jag ha en bild på honom och hans fantastiska instrument, som glittrar och glimmar i takt med att bälgen rör sig i en schottis eller vad det nu kan vara som han väljer att leka fram.

Men apropå Sten Broman så hade han ju absolut sina poänger, han också, alldeles oavsett inställningen till dragspelsmusik. Dels var han ett modelejon med alldeles egna och mycket bestämda regler för vad som var snyggt, dels var han en slagfärdig herre som sällan blev ordet skyldig. Det var till exempel Broman som myntade uttrycket "Är man tillräckligt begåvad behöver man ingen motion."

Kampanjen mot dragspel, i Bromans anda, (ibland kallade han det vid dess gamla namn dragharmonika) har väl vid det här laget ebbat ut, även om många tycker illa om jularboeriet rent generellt. Fast man ska ju ha klart för sig en sak: det finns de som verkligen gillar bälgaspelmusiken också. Det har dessutom rejäl internationell spridning. Bilden nedan är tagen i Slovenien!

Fler bilder det sjunger och spelar om hittar du vägen till med ett litet klick här - raka vägen till Tisdagstema.se!
PS Förresten kommer Bengan Janson snart med ett nytt album, på vilket han spelar (dragspel, självklart) och sjunger Allan Edwalls visor. Eller kanske skivan rent av redan är ute??? Skivsläppet var planerat till förra veckan!

Copyright Klimakteriehäxan

13 kommentarer:

 1. Dragspelare ser alltid så lyckliga ut:) Finfina bilder!

  SvaraRadera
 2. Inte min favoritmusik kanske, men stolta spelemän är alltid en fröjd att skåda!

  SvaraRadera
 3. Att säga att det är min favvomusik vore också att ta i. Men ibland är det inte fel!

  SvaraRadera
 4. Bengan är grymt bra!!

  SvaraRadera
 5. Dragspelsmusik är inte riktigt min grej men om det är nån som spelar Säkkijärven polkka riktigt bra... ja då kan jag inte låta bli att trampa takten. Jag tror att det sitter i generna. ;)

  SvaraRadera
 6. Hejsan, ser att Du har samma tema, dragspel. Om Du vill kika in hos Michelin-Berith så kan du göra det via min blogg.
  Ha de gott/Ulla

  SvaraRadera
 7. Nu börjar jag TÅLA dragspel,
  dessutom har maken köpt en begagnad..

  SvaraRadera
 8. Min pappa spelade dragspel.. så jag har hört mycket gammal dragharmonisk musik i mina dar.. Kalle Jularbo, javisst, men de senaste åren spelade han ganska så mycket svensktoppsmusik.
  Jag gillar fortfarande dragspel .. det kan svänga ganska så bra:)
  Min brossa däremot avskyr det instrumentet.. undra varför. Fin bild på Bengan.. han kan som ingen ann:)

  SvaraRadera
 9. Dragspel är helt OK, men Bengan - han är verkligen en av Sveriges läckraste karlar. Har jag alltid tyckt, vet inte om dragspelet gör till eller från där ...

  SvaraRadera
 10. Anonym1:21 em

  Sten Broman och hans mode i all ära - jag gillar hans åsikt om att motion inte behövs om man är tillräckligt begåvad och utnämner härmed mig själv som tillräckligt begåvad för att slippa tråkig motionering. No comments please.

  Men hallå - tango på dragspel är oemotståndeligt. ÅH! Suckar vid bara tanken på en ros bakom örat, duktigt förande tangokavaljer och dragspelsmusik. PASSION! Vare det sig händer i Finland eller Argentina.

  Hoppas Bengan kan dra en tango på sitt instrument. Förutom den allmänt populära schottisen då :o)

  Inspirerande blogg, som vanligt.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 11. Hej musikvänner! vare sig ni nu råkar vara för eller emot dragspel!
  Önskar hett att jag hade kunnat komplettera med en bild på en äkta bandoneon, en sån som man spelar argentinsk tango på. Men tyvärr, har ingen - och håller mig för god för att "låna".
  Bengan är hur som helst värd all beundran - heja, Ingela!!!

  SvaraRadera
 12. Min pappa spelade också dragspel, samma låtar som din pappa "Pialotta:)
  Ja Karl Jularbo, tango o sånt, men inte svensk toppen Altså Tango ska spelas på dragspel:)

  SvaraRadera
 13. Jag väljer inte dragspelsmusik när jag kan välja - men i vissa sammanhang passar det suveränt. Vad vore dans på bryggan till synth?

  (Förresten dansar jag inte ofta till dragspel på bryggor heller, men ser det på tv... :)

  SvaraRadera