tisdag, april 13, 2010

Att välja sida

Årets majblomma är grön och turkosaktigt ljusblå. Den börjar säljas i dag. Så har skett varje vår ända sedan 1907, så det är en gammal tradition.

Vi svenskar brukar troget köpa de där knappnålarna med kronblad av papper på. Vi gör det i tron att vi på det sättet hjälper barn som har det svårt så att de kan få det lite bättre.
Och vi köper av någon av de ungefär 100 000 ungar mellan 9 och 12 år som, för 10 procent av den summa man sålt för och med ett tävlingsmoment inlagt, vandrar runt på gator och torg eller knackar dörr för att sälja sina blommor.

Men i år har någon kommit på en alldeles fantastisk, nyskapande idé.
Genom att välja vilken kragflik eller sida av jackan man sätter majblomman på ska man också visa sina politiska preferenser. Höger eller vänster - "årets lättaste val" heter det i kampanjen.

Jaha. Man ber att få gratulera till nytänkandet.
Vilket kommer att leda till att jag förmodligen inte köper en endaste liten knappnålsblomma, än mindre sätter den på mig.

UPPDATERAT: Bloggarkompisen Hannele tipsar från sitt hisingska paradis att jag kan köpa två och sätta en till höger och en till vänster. Tja, det skulle ju kunna vara en tanke. Eller om man bara köper en och byter sida med jämna mellanrum?
Nej. Inte bra. På hemväg i dag mötte jag ett majblommesäljande barn. Och sa nej. Av ren tjurskallighet. Inget ädelt drag, jag vet, kanske ändrar jag mig innan nästa erbjudande kommer. Och tar två, en för Hannele och en för mig, så att säga ...

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. Mysko. Har jag blivit tillfälligt färgblind?

  När jag gled förbi försäljaren igår (min man brukar köpa och vi hade inte snackat ihop oss om saken) fick jag för mig att de var gröna ...

  SvaraRadera
 2. Nej du har inte blivit färgblind, men jag googlade slarvigt! Nu är det rätt ... och färgen förändrar inte min inställning ...

  SvaraRadera
 3. Hmm, jag har iofs inte köpt majblommor nån gång men måste kännas snopet för dig. Lite som när sd snor flaggan från oss andra. Om det nu skulle bli mer än en dålig idé finns det kanske andra sätt att stödja.

  SvaraRadera
 4. Aha, från vilket håll ska man titta...?

  P.S.
  Av en slump hittade jag idag Ubåtsspionerna på ett antikvariat, 1958 översatt av I-B. Hultberg (hittaden Den mystiska guldstatyetten, som är översatt av Stina Hergin).

  SvaraRadera
 5. Enid Blyton skrev väl så där 400 böcker..

  SvaraRadera
 6. Äh, säger jag som Baloo som drar Bagheera i svansen, köp två och sätt dem på var sin sida.

  SvaraRadera
 7. Dumt var min första tanke. Att skylta med sina värderingar är enligt mig fantasilöst. Jag vill bli överraskad.

  SvaraRadera
 8. Jag tror jag ska köpa tre och sätta dem på "fel" sida, beroende på hur jag klär mig just den dagen. Efter att ha undervisat i samhällskunskap i 30 år har eleverna ännu inte med säkerhet kunnat lista ut hur jag röstar och så ska det förbli tills jag går i pension. Det enda de tror sig veta är att jag inte röstar på SD trots att just de två bokstäverna är min signatur.

  SvaraRadera
 9. Kanske kan man sätta dem på ryggen, hur kan den tolkningen bli i så fall? bakåtsträvare???

  SvaraRadera