onsdag, april 28, 2010

Kungligt rolig läsning

Alldeles färsk i den svenska pockethyllan finns den nu, Alan Bennetts lilla roman "Drottningen vänder blad". Läsaren får uppleva hur den brittiska drottningen dras in i litteraturens värld när hon råkar hamna i en bokbuss som kört fram till ett av hennes slott. Hon lånar något för att vara artig - och ganska snart är hon fast, fångad i en för henne ny värld av goda historier berättade på ett fängslande sätt.

Det är en väldigt originell liten bok som man (i alla fall jag) läser med ett roat leende ända fram till det överraskande slutet. Man kan inte låta bli att undra om Elizabeth II läser några böcker på riktigt? Och om hon i så fall har någon att diskutera dem med? Och om hon flyr undan tråkiga drottningplikter tack vare att hon alltid har något läsvärt i handväskan? Att många gubbar i hennes omgivning är precis så stela och trista som i Bennetts skildring är hur som helst lätt att tro.

Men den engelska originaltiteln var omöjlig att översätta till svenska. "The Uncommon Reader" heter den då, med en dubbeltydighet som vikingarnas språk inte har någon motsvarighet till. Ingen som jag kan komma på i alla fall, är det kanske säkrast att tillägga!

Copyright Klimakteriehäxan


The Uncommon Reader ISBN 1-84668-049-2
Drottningen vänder blad ISBN 91-7037-459-7

9 kommentarer:

 1. Kan rekommenderas, skrattade mycket :)
  Visste inte att Elizabeth II och jag hade så mycket gemensamt..

  SvaraRadera
 2. Hej Hannele! Det var väl det jag trodde, att den skulle falla dej i smaken! Kul!

  SvaraRadera
 3. Tack för ännu ett boktips! Älskar att skratta! Samlar tipsen i en mapp. Just nu har jag så många järn i elden, att jag inte hinner läsa. Jag är lite av periodare. Antingen gör jag inget annat än läser och då går det åt flera böcker i veckan. Jag vet aldrig riktigt när perioderna dyker upp, så det är bäst att ha lite på lager:) Fast jag har alltid en bok på nattygs bodet ifall jag får svårt att somna. Men just nu har jag inga såna problem.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Sfinxen, det där med läsperioder känner jag igen. Ibland tar det veckor utan bok, då blir det sudoku, nån veckotidning, kanske ett korsord. Och sen är boksuget tillbaka (som tur är!)

  SvaraRadera
 5. "Hög läsare" kunde kanske vara en bra svensk titel.

  SvaraRadera
 6. Jag tyckte också om Drottningen vänder blad men blev lite besviken för att själva idén med boken är lysande men kan inte säga det samma om handlingen. Bra men inte mer, läsvärd dock.

  SvaraRadera
 7. Anonym2:58 em

  Lillibeth läser - och gärna med en G&T i handen och corgivovvarna vid sina fötter.
  Och Philip är inte det minsta trist fast inte heller det minsta diplomatisk.

  En som vet

  SvaraRadera
 8. Anonym2:51 em

  På din anrådan är boken inköpt och ligger på hyllan i väntan på att bli läst!
  Tack så mycket för förslaget.

  Kulsprutan

  SvaraRadera