lördag, april 03, 2010

Påskekrim

Det är norrmännen som instiftat företeelsen "påskekrim". Att till varje påskhelg hör att läsa (minst) en deckare, en riktig sidvändare, en historia att fascineras av så att nätterna blir korta och ögonlocken tunga, medan man forsar fram i texten för att få veta hur det går - samtidigt som man fasar för ögonblicket när boken tar slut.

Norges egen deckardrottning Anne Holt presenterade en egen teori om hur det blivit så när hon medverkade i veckans Babel, litteraturprogrammet i SVT.
-Folk skulle fira helg i sina "hytter", som låg otillgängligt och långt bort, sa Holt.
-De ville ta med sig tidsfördriv, och de enda böcker som fanns i liten och lätt version var billiga kioskdeckare - krim, alltså.

Jag har inte anammat principen fullt ut, även om jag helst läser pocket, men å andra sidan är jag mitt i en bok som gott och väl skulle kunna fungera som påskekrim, inte bara för mig utan för väldigt många andra.
Läser "Dödgrävarens dotter" (The Gravedigger's Daughter) av Joyce Carol Oates.
I år måste hon väl ändå få nobelpriset!

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Anonym3:23 em

  Yess ge henne Nobelpriset!

  SvaraRadera
 2. Kan säga att boken i sitt ägg är fantastiskt bra!
  Oates är en av mina favoriter, har nästan all hennes böcker! *ler*
  :)

  SvaraRadera
 3. Och tänk, jag har aldrig förstått JCO:s storhet. Har börjat på flera av böckerna, tänkt att jag måste ju... när alla säger att hon är så bra, men jag har aldrig fångats. En enda läste jag till slutet, just för den där "måste ju i alla fall ha läst en"-känslan.

  (Visst är jag modig som vågar erkänna! I går kväll blev det diskussion om tv, och som vanligt var det ingen som tittade på tv...mer än jag. Men ändå, konstigt nog, kände alla till alla tv-program....)

  SvaraRadera
 4. Tack! Nu har jag fått lära mig nått nytt idag igen;) Jag har inte läst henne, men hade en väninna som gjorde det redan för ca 18 år sen och hon var helt superförtjust i henne. Hon tyckte hon var så bra och sa just det att hon ska ha nobellpriset och hon tjatade så mycket om henne att jag i protest inte har lästet en enda bok av henne. Ja så var det med det;) Får väl ta och göra det nu då, för skam skull.
  Nej nu är det i varjefall sängen som gäller för mig. Kram

  SvaraRadera
 5. Aha, är det därifrån det kommer, så lärde vi (eller jag i alla fall) oss något nytt idag också.

  SvaraRadera
 6. Jag kan bara säga vad jag tycker: JCO är mästerlig. Och så produktiv att alla andra som sliter dygnet runt med allt möjligt i jämförelse verkar vara ena riktiga latmaskar ...

  SvaraRadera