torsdag, juni 30, 2016

När nyheterna tar paus

Tar du tidningen med dig till lantstället? Köper DN eller Aftonbladet för en svindlande summa på den grekiska ön? Måste ha SvD:s korsord om så till lösnummerpris också i skärgården? Svär över dåligt ljud när du faktiskt vill lyssna på Ekot? Klarar dig på landet utan tablå-tv men med mobil, läsplatta och dator för att ha koll, i webbsändningar och appar, på det senaste som hänt?

Visst är det sommar och semestertider, men utan nyheter vill vi inte vara. Fast sommar och semestertider betyder också att nyhetsförmedlingen sannerligen inte är en självgående apparat. Världen finns naturligtvis kvar och internationella händelser går att luta sig mot, men detaljerna om Brexit fångar inte intresset hur länge som helst, fotbolls-EM tar slut och visst, terrorn tar inte ledigt.

Men det händer väl något här hemma också? Nog kan det finnas inhemska reportageidéer på redaktionerna, men går de att hämta hem? Vikarier sköter ruljangsen på alla möjliga sorters kontor och på nästan alla nivåer. Makthavarna har stängt av sina mobiler. Pressinformatörer svarar: ”tyvärr”. Bäste experten går inte att få en bild på, i bästa fall svarar vederbörande på mail endera dagen.

Det är helt enkelt svårt att hålla nivån på bevakningen. Papperstidningen är tunn. De grävande journalisterna samlar kraft inför höstsäsongen. De krattande famlar i sommartorkan. Vad ska tidningssidor, webbar och program då innehålla? Alla nyhetsarbetare har upplevt den: jakten på nödlösningen ...

Ja i dag har jag på News 55 funderat kring nyhetsverksamheten i sommartider. En långdragen paus som dock har ett förutbestämt avbrott: politikerveckan i Almedalen, de dagar på året då Visby blir Sveriges huvudstad. Men hur tänker de, opinionsbildarna, aktivisterna, makthavarna som trängs på de kullerstenslagda gatorna i den gamla Hansa-staden? Varför passar de inte på att lansera sina projekt och idéer när ingen annan gör det, det vill säga under en annan sommarvecka?

Du ser hela texten om du klickar på länken. Läs, kommentera, dela gärna!

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

  1. tekniken ska med; har Göteborgs-Posten i min lilla iPad :)

    SvaraRadera
  2. glömmer aldrig som nykommen till Göteborg typ juli 1972 och första sidans största nyhet i kvällstidningen GT var en katt som brandkåren fick hjälpa ner från trädet! Aha, är det så att bo i Göteborg! tänkte jag.

    SvaraRadera
  3. Anonym4:42 em

    Det här med Almedalsveckan har jag funderat över flera somrar nu - när bevakningen väl drar igång. Jag tycker det är en helt sjuk bevakning. Jag menar helt omotiverat gigantiskt. Om du inte är politiker eller journalist - om du är en helt vanlig svensk med vanligt jobb och vanliga intressen - då är det väldigt få som bryr sig om Almedalsveckan. Även om man är hyfsat eller väldigt politiskt eller samhälleligt intresserad. Jag förstår inte att ingen ser detta och säger STOPP! Det kostar ju multum och jag undrar om det inte är ett sätt för journalisterna att få ha lite trevligt på sommaren. Och dessutom betalt. När det dessutom är sommartorka på övriga nyheter.

    Hälsningar
    Torbjörn

    SvaraRadera
  4. Hannele - det är väl så det är att bo i Göteborg? :-D
    Torbjörn - jag tror du har helt rätt: bara få människor bryr sig om Almedalsveckan på allvar. De allra flesta lägger inte två strån i kors för att följa alla utspelen. Själv har jag varit där och jobbat som journalist två gånger. Trevligt åtminstone stundtals, ja, men stressigt också, långa dagar, teknikstrul ... fast det hör till.

    SvaraRadera