söndag, juni 26, 2016

Skyltsöndag – och ett tack och adjö!

Söndagen efter midsommardagen har i åratal (tjugo för att vara exakt) betytt en och samma sak: kvällskonsert i Värmskogs kyrka med Rigmor Gustafsson och hennes något mindre kända syster Christina. Deras sällskap framför altarringen är alltid musiker av första klass. Den lysande Magnus Lindgren har till exempel varit med många gånger.

Kyrkan är fullsatt varje gång. Lika knökfullt på parkeringen. Alla kommer i mycket god tid, det gäller ju att sitta långt fram! Två föreställningar. Blandad repertoar. Alltid någon psalm (av respekt för konsertlokalen, antar jag), någon evergreen, kanske en folkvisa, en hel del jazzigt och flera av tjejernas egna kompositioner, båda skriver eget material. Stämsång, lite wailing, killarna i bandet sjunger också ibland.

Ryktet om den här musikaliska begivenheten har spritt sig. Folk kommer resande, långväga, för att inte missa högtidsstunden, som brukar vara ungefär en och en halv timme lång. Lokalpressen recenserar, alltid i förtjusta ordalag (och alltid välförtjänt). Människor som inte setts på hela året stöter ihop på kyrkbacken.

Vi som tillsammans med Rigmor och Christina har rötterna här i Barndomslandet tillhör självklart stampubliken. Jag tror att vi bara missat någon enstaka konsert men då bombsäkert reparerat skadan året därpå. Fast den som inte köpt biljett i år lär inte få någon ny chans. Det heter att detta är sista gången.

Våra biljetter gäller dagens andra föreställning, vilket alltså verkar vara den sanna finalen. Ja men det blir ju andra gången Dottern och jag är med om att musikhistoria utspelas inför våra ögon och öron! Förra gången hände det när vi i Globen såg Spice Girls allra sista spelning inför uppbrottet. Vilken av händelserna som är störst kan jag överlåta åt dig som läser detta att avgöra!

Många är vi som med saknad nu säger tack och adjö till just den här musikaliska begivenheten. Men det är förstås med denna tradition som med så många andra: man får njuta så länge det varar. Och vi har ju tjejerna på cd. Allt annat vore konstigt!

En affisch är väl också en skylt!?!

Sista sommarkonserten i Värmskogs kyrka. Vid pianot Mathias Algotsson. Magnus Lindgren på sax. Christina och Rigmor Gustafsson. Behöver jag påpeka att det svängde?

Copyright Klimakteriehäxan

Skyltsöndag är ett bloggprojekt som numera är inhyst hos bloggen Konst eller konstigt. Om Du klickar på länken hamnar du på en lista över skyltbloggarna!

9 kommentarer:

 1. Tack för din fina skyltning! Intressant att läsa också. Synd när fina saker upphör, bara.
  Skyltsöndagskram ♥

  SvaraRadera
 2. Man kanske får höra talas om dessa systrar i framtiden även här på östsidan. Värmskogs kyrka var en ny bekantskap - vi är ju aldrig på den sidan av Sverige. När vi har musikgudstjänster i våra kyrkor brukar vi ha en kort andakt inramad av två välkända psalmer - det är roligt för publiken, som för det mesta är musikalisk vid sådana tillfällen, att själva få vara med och sjunga en stund.
  Ingrid

  SvaraRadera
 3. Kul när det kommer så mycket folk! Hoppas ryktet har fel, att det var sista gången... Här var det konsert i tisdags i kyrkan med Karin Westerberg (pianist i Så ska det låta). Hon är från Gnesta och spelar i kyrkan varje sommar och det är lika fullt varje år, precis som du beskriver det. Ha det fint!

  SvaraRadera
 4. Ärligt talat så har jag aldrig hört talas om varken tjejerna eller Värmskogs kyrka. Måste nog googla lite här erkänner jag. Kyrkliga grejer är liksom inte direkt mitt stuk. Men toppen att konserten var så poppis och att du varit stammis där. Tjejerna gör nog en Kent. Han ska ju också sluta. Inte att jag visste vem han var heller, men blogglandia är ju som en databas:-)

  Tusen tack för skyltarna och länken:-)

  SvaraRadera
 5. Systrarna är faktiskt tämligen välkända vid det här laget, med många turnéer och konserter både hemma och utomlands - men är man ointressera av jazz är det kanske lätt att ha missat dem.
  Musikanta - allsång blir det dock inte!
  Mia - nej det var av allt att döma sista gången.
  BP - det enda som är kyrkligt i sammanhanget är egentligen lokalen!

  SvaraRadera
 6. Trist att en så trevlig tradition försvinner, men så är det i livet - inget består för evigt. Fin affisch som passar alldeles utmärkt bland skyltarna!

  SvaraRadera
 7. (på Hisingen är också kyrkan fullsatt, här finns även en helt nybyggd kyrka!)

  SvaraRadera
 8. Men de ska väl inte sluta uppträda? Bara detta med kyrkan?

  Systern har jag inte hört talas om men däremot Rigmor eftersom pappa alltid önskat sig hennes musik i julklapp och jag gillar också hennes musik.

  Det lät som en väldigt fin tradition annnars.

  SvaraRadera
 9. Emma - nej, tjejerna sjunger förstås vidare, Rigmor har en sommarturné som drar igång i dagarna. Det är de här konserterna i "hembygdens kyrka" som är slut.

  SvaraRadera