Hur mycket research kan man märka att en författare lagt ner under arbetet med en bok? Väldigt olika, förstås. Men folk som skriver romaner läser på om den epok och det landskap där deras figurer dyker upp. Och den som skriver faktaprosa har naturligtvis ett tungt krav på sig att kunna sitt område.
Så finns de där böckerna som lyckas med att kombinera både berättarkonst och kunskapsöverföring. Det går självklart att hitta många exempel, men när jag såg Annikas uppdrag för denna veckas Bokbloggsjerka tänkte jag direkt på en speciell bok som jag blev så otroligt imponerad av, dessutom en debut!
Hur viktigt är det med research? var frågan att besvara. Väldigt viktigt är svaret, och här är ett bevis för det!
Rebecca Skloot var journalist, specialiserad på medicin och vetenskap, när hon ramlade över historien om den unga svarta kvinnan som kom att bli så viktig för cancerforskningen. Henrietta Lacks, fattig tobaksarbetare i den amerikanska södern, drabbades på tidiga 50-talet av en aggressiv livmodercancer. Den behandling hon fick hjälpte inte. Henrietta dog, lämnade sina barn till en ännu ovissare framtid, utan alla resurser.
"Den odödliga Henrietta Lacks" (The Immortal Life of Henrietta Lacks) blev boken om hennes och familjens öde. Huvudpersonen är i medicinska kretsar känd som HeLa, därför att man tog tillvara celler från hennes tumör till forskning. Cellerna visade sig vara sällsynt livskraftiga och HeLa-forskningen blev långvarig. Dessutom lönsam.
Rebecca Skloot vänder på vartenda papper i hanteringen av fallet, intervjuar experter, medicinska och juridiska. Hon får ta del av dagsboksanteckningar som skrivits av Henriettas dotter, och hon får efter många turer till sist också träffa några familjemedlemmar.
Resultatet är förvisso en faktabok, men berättelsen om det här kvinnoödet vill man bara forsa fram i som vore det en thriller. Låt mig erkänna att några av de mest faktaspäckade medicinska bitarna hoppade jag över vid läsningen, eftersom jag kände att jag inte hade en chans att begripa dem.
Men att vara fattig, svart och sjuk, utan någon att gå till för hjälp, med hjärtat fyllt av oro för de små barnen som snart ska vara moderlösa, det är en historia vi alla begriper. Och när den bygger på fakta kan man inte undgå att beröras.
Slutet på historien blev att författaren såg till att en del av vinsterna (det handlade om miljardbelopp) från HeLa-forskningen faktiskt kom att tillfalla familjen.
Själv fick hon alla tänkbara priser för sin bok (den kom 2010). Vartenda ett av dem är den värd! Och som exempel på ett lyckat research-projekt måste den vara perfekt.
Har du inte läst den? Gör det, för all del!!!
Copyright Klimakteriehäxan
fredag, mars 31, 2017
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det blev ett fint boktips. Tack för det.
SvaraRaderaTack för tipset!
SvaraRaderaIngrid
Den har jag hört talas om, men inte läst själv. Böcker där författaren lyckas förmedla kunskap utan att föreläsa är fantastiska.
SvaraRaderaresearch är naturligt ännu viktigare i en faktabok. men det behövs också i skönlitteratur. ska ingå i berättelsen utan pekpinnar
SvaraRaderatrevligt att läsa böcker av kunniga författare.
SvaraRaderaTack för boktipset!
SvaraRaderaHur kan man låta bli att läsa den boken efter dina ord?
SvaraRaderaTack för tips! Håller helt med om vijten av research.
SvaraRaderaVerkligt läsvärd, om än skrämmande läsning!
SvaraRaderaMargaretha
Känner till boken men inte läst, blev riktigt nyfiken på den nu ;)Och ja det är viktigt med research och trovärdighet.
SvaraRaderaEn bok som jag någon gång i framtiden hoppas på att läsa.
SvaraRaderaTack för tipset! Lät intressant.
SvaraRaderaThanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!
SvaraRaderaGiaonhan247 chuyên dịch vụ vận chuyển hàng đi mỹ cũng như dịch vụ ship hàng mỹ từ dịch vụ nhận mua hộ hàng mỹ từ website nổi tiếng Mỹ là mua hàng amazon về VN uy tín, giá rẻ.